Home / Luchtvaart / China vrijwel geïsoleerd, grote schade voor lokale economie

China vrijwel geïsoleerd, grote schade voor lokale economie

China vrijwel geïsoleerd, grote schade voor lokale economie

Vrijwel geen enkele buitenlandse airline vliegt momenteel nog op China, vanwege het coronavirus. De economie van het land loopt zware klappen op. KLM voert maandag de voorlopig laatste vluchten uit, vanaf de luchthavens van Beijing en Shanghai naar Amsterdam.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bestempelde eind vorige week de situatie rond het coronavirus als een internationale noodsituatie. Het aantal besmette mensen staat nu op 17.000, van wie 361 zijn overleden. Het virus, een mutant van een al langer bestaande soort, ontstond in de Chinese stad Wuhan, provincie Hubei, vermoedelijk begin december 2019.

Dichte grenzen
Alle dodelijke slachtoffers, op één na, zijn tot nu toe in China gevallen. Ook het overgrote deel van de besmetting heeft in de Volksrepubliek plaats. Dat is de reden dat de regeringen van veel landen maatregelen hebben genomen. Buurlanden als Rusland en Mongolië laten bij grensovergangen aan de grond niemand meer door. En in de lucht kromp het aantal vluchten van en naar China de afgelopen dagen langzaam maar zeker in.

De afgelopen dagen werden meer dan 10.000 passagiersvluchten van en naar China geannuleerd. De grote Chinese carriers opereren nog wel internationaal en dat geldt ook voor cargovliegtuigen. De vrachtsector ziet zich echter geconfronteerd met vliegtuigruimen die maar voor de helft of nog minder zijn gevuld. Om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan heeft de Chinese regering fabrieken de opdracht gegeven hun deuren voorlopig gesloten te houden.

De Chinese economie zal door de epidemie gevoelige klappen oplopen, terwijl veel buitenlandse bedrijven en consumenten voorlopig verstoken zullen blijven van producten uit de Volksrepubliek.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
‘Prima’ cijfers Schiphol

‘Prima’ cijfers Schiphol

14/02/2020

Schiphol heeft volgens financieel directeur Jabine van der Meijs een ‘prima’ jaar achter de rug. Het aantal passagiers groeide slechts licht, maar de financiële resultaten waren ‘solide, met een stijging…

Schiphol: 2020 cruciaal jaar

Schiphol: 2020 cruciaal jaar

14/02/2020

2020 wordt volgens president-directeur Dick Benschop ‘een cruciaal jaar.’ Hij noemde vrijdag de situatie rond Lelystad, de ontwikkeling op ‘de middellange termijn’ en de ‘contouren van de luchtvaart richting 2050’…

Deal Corendon en KLM

Deal Corendon en KLM

13/02/2020

KLM heeft donderdag een overeenkomst gesloten met vakantiebedrijf Corendon over vluchten naar Curaçao. Vanaf het winterseizoen 2020/2021 neemt Corendon gedurende een periode van drie jaar een kwart miljoen stoelen af…

Air Italy uit de lucht

Air Italy uit de lucht

12/02/2020

Air Italy is bankroet. Alle vluchten zijn deze week stopgezet. Het is een gevoelige klap voor Qatar Airways, dat 49 procent van de aandelen bezat. Alitalia daarentegen lijkt er wel…