Home / Luchtvaart / China Eastern koopt A330’s

China Eastern koopt A330’s

China Eastern koopt A330’s

China Eastern Airlines, partner van KLM in SkyTeam, heeft bij Airbus 15 A330’s besteld ter waarde van 3,6 miljard dollar. De carrier krijgt de eerste zeven toestellen in 2017 en de andere acht een jaar later.

China Eastern zegt dat de nieuwe vliegtuigen zijn bedoeld om oude toestellen te vervangen, maar ook om aan de stijgende vraag naar stoelen in China tegemoet te kunnen komen. Uit financiële cijfers die de maatschappij bekend heeft gemaakt blijkt dat de nettowinst over het eerste halfjaar scherp is gestegen naar 3,56 miljard yuan (557 miljoen dollar), tegenover een schamele 15 miljoen yuan in H1 2014. China Eastern zegt de winstsprong te danken aan lagere brandstofprijzen en een stijgende vraag.

Delta Air Lines, eveneens lid van SkyTeam, wil meeprofiteren van de grote groei van de Chinese markt; de Amerikaanse carrier is bezig een belang te kopen van 3,55 procent in China Eastern, waarvoor het 450 miljoen dollar moet betalen.

Het grote vraagteken dat nu wel opdoemt voor de Chinese luchtvaart is de stand van de economie in de Volksrepubliek. Om aan de afname van de groei het hoofd te bieden heeft de centrale bank tot twee keer toe de yuan gedevalueerd ten opzichte van de dollar. Dit betekent dat de prijzen van brandstof en vliegtuigen, die beide in dollars worden gerekend, omhoog zullen gaan voor Chinese carriers.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
KLM grijpt in om corona

KLM grijpt in om corona

26/02/2020

KLM voert ‘drastische’ bezuinigingsmaatregelen door om de gevolgen van Covid-19, het coronavirus, het hoofd te bieden. Dit heeft financieel directeur Erik Swelheim in een uitgelekte, interne brief laten weten. “Het…

VCK Travel in zee met RPPC

VCK Travel in zee met RPPC

25/02/2020

VCK Travel is deze maand lid geworden van Rotterdam Port Promotion Council (RPPC), het netwerk van havenbedrijven in de Maasstad. VCK is ooit ontstaan vanuit de haven en het reisbedrijf…

Mailbox Transavia gehackt

Mailbox Transavia gehackt

24/02/2020

De mailbox van Transavia is in 2015 gehackt, waardoor de gegevens van 80.000 passagiers in handen van vreemden zijn gekomen. De airline zegt maandag dat de hack pas kort geleden…

Corona doodsteek voor HNA

Corona doodsteek voor HNA

21/02/2020

De Chinese overheid is van plan de verlieslijdende HNA Group te nationaliseren. HNA, met een reeks airlines in portefeuille en belangen in hotels en banken, sukkelde de afgelopen jaren al….

Kleine groei BCD Travel

Kleine groei BCD Travel

20/02/2020

Zakenreisorganisatie BCD Travel is in 2019 licht gegroeid, met een omzetstijging van één procent naar 27,5 miljard dollar, waarvan 10,9 miljard uit de omzet van partners. BCD Travel is onderdeel…