Home / Luchtvaart / China blijft nog lang dicht

China blijft nog lang dicht

China blijft nog lang dicht

Het internationale luchtverkeer van en naar China zal op zijn vroegst begin 2022 weer op gang komen. Dit schrijft investeringsbank HSBC op basis van eigen onderzoek. Echt herstel wordt niet vóór 2024 verwacht.

HSBC Global Research, een onafhankelijk onderzoeksinstituut van de Britse bank, sprak onder meer met Air China, China Eastern Airlines en China Southern Airlines. Deze drie grote airlines rekenen erop dat het binnenlands verkeer de komende maanden wel weer zal herstellen, maar internationaal zal het veel langer duren.

Zero tolerance
In de Volksrepubliek had de afgelopen tijd een opleving van de  coronabesmettingen plaats. Het aantal gevallen was weliswaar zeer klein, maar China hanteert een beleid van zero tolerance: één positieve test is al aanleiding om steden of provincies een lockdown op te leggen. Het binnenlands vliegverkeer, dat vorig jaar volledig hersteld leek naar het niveau van 2019, zakte daardoor ook weer in.

De internationale verbindingen liggen sinds maart 2020 stil. Buitenlandse bezoekers zijn niet toegestaan, uitzonderingen daargelaten, zoals diplomaten, medisch personeel en mensen met een werkvisum. En hierin komt vooralsnog geen verandering, zegt HSBC.

Alleen vracht
Voor Europese airlines zoals KLM – vóór corona marktleider richting China – betekent dit dat de uitgevoerde vluchten grotendeels leeg blijven. De opbrengsten van de meegevoerde vracht, in de laadruimte van de passagierstoestellen, zorgen ervoor dat de vluchten alsnog rendabel zijn.

Het aantal vluchten dat buitenlandse carriers mogen uitvoeren naar China is momenteel sowieso beperkt tot één per week. Wie in het boekingssysteem van KLM nu zoekt naar een verbinding, bijvoorbeeld Amsterdam-Shanghai, vindt de eerst beschikbare vlucht op 1 maart 2022 is, tegen een ‘laagste prijs’ in economy van 4.738 euro.

Olympische Spelen
China zelf intussen staat een de vooravond van een grote beslissing. Op 4 februari 2022 beginnen de Olympische Winterspelen in Beijing. Om deze door te laten gaan zullen in elk geval de internationale sporters moeten worden toegelaten. Of er ook publiek mag komen, is nog niet duidelijk. Mogelijk kiezen de Chinezen voor de ‘Japanse optie.’ Tijdens de afgelopen Zomerspelen 2020 in Tokio (die met een jaar waren uitgesteld), gingen de grenzen alleen open voor de sporters en hun entourage; toeschouwers mochten er niet komen.

HSBC verwacht dat het herstel van het internationale vliegverkeer in China er over vijf maanden nog niet zal zijn en dat de Spelen daarom zonder publiek zullen worden afgewerkt. Volledige terugkeer naar de situatie van 2019 wordt door de onderzoekers van de bank op zijn vroegst in 2024 voorzien.

Illustratie © HSBC

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Knorretje helpt Schiphol

Knorretje helpt Schiphol

25/09/2021

Schiphol zet ‘diervriendelijk’ geteelde varkens in, die op afgeschermd land tussen twee banen oogstresten opeten, waardoor vogels mogelijk zullen wegblijven. Het gaat om een proef. De luchthaven werkt in het…

TMC Lola opgedoekt

TMC Lola opgedoekt

23/09/2021

Lola, een Amerikaanse TMC die in 2015 werd opgericht, heeft de stekker uit de eigen operatie getrokken. De corporate klanten zijn inmiddels ondergebracht bij partner Amex GBT. Officieel spreekt Lola…