Home / Luchtvaart / China binnenlands zakt in

China binnenlands zakt in

China binnenlands zakt in

De Chinese binnenlandse vliegmarkt is ingezakt door een nieuwe uitbraak van corona. Cijfers over aantallen passagiers zijn er niet, maar lokale airlines boden de afgelopen twee weken een derde minder stoelen aan op domestic.

Het leek het succesverhaal van de internationale luchtvaart in coronatijd te worden: terwijl overal ter wereld airlines nog kreunden door de pandemie, was de Chinese binnenlandse markt vorig jaar rond deze tijd al weer bijna hersteld. De ironie wil dat het virus zich vanaf eind 2019 vanuit de stad Wuhan verspreidde over de hele wereld, maar dat China zelf er het minst last van had.

Corona leek medio 2020 verdwenen uit de Volksrepubliek, dat hiertoe wel de internationale grenzen gesloten hield voor niet-Chinese passagiers, hetgeen tot op heden het geval is. Het staat Chinese luchtvaartmaatschappijen al meer dan een jaar weer vrij volop binnenlands te vliegen en de vraag naar stoelen bleek groot. Afgelopen maart lag de capaciteit op 110 procent van dat uit 2019. Hoe hoog de bezettingsgraad de afgelopen tijd was, is niet bekend.

Delta
Maar onlangs dook het virus, in de vorm van de deltavariant, toch weer op in China. Het epidemiologische beleid van de autoriteiten is een van de strengste ter wereld: één geval van corona is al genoeg om groot alarm te slaan. En dezer weken ging het om 143 nieuwe besmettingen, waarmee het totaal aantal voor de hele pandemie uit is gekomen op 93.000, met 4600 doden (drie per miljoen inwoners.) In de meeste landen liggen deze getallen veel hoger. In Nederland zijn nu 1,8 miljoen mensen besmet met corona en er 17.800 aan overleden (1040 per 1 miljoen inwoners.

In reactie op de nieuwe ‘besmettingsgolf’ hebben de Chinese autoriteiten draconische maatregelen genomen, met het afsluiten van hele provincies en het stilleggen van een deel van het verkeer, waaronder de luchtvaart. Miljoensteden als Beijing, Shanghai, Nanjing en opnieuw Wuhan zijn nu onder (gedeeltelijke) lockdown.

Al maakt China zelf vaccins, toch loopt het land achter (ten opzichte van Europa en Noord-Amerika) wat de vaccinatiegraad betreft. Rond de 20 procent van de bevolking is volledig gevaccineerd. In Europa en Noord-Amerika ligt dit percentage boven de 50 (Nederland: 56 procent).

Foto © Unsplash

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Nieuwe route Vueling

Nieuwe route Vueling

24/10/2021

De Spaanse carrier Vueling, onderdeel van de International Airlines Group (IAG), vliegt vanaf 3 december tussen Amsterdam en Praag. De Tsjechische hoofdstad wordt vier keer week aangevlogen op zondag, dinsdag,…

Te veel fijnstof op Schiphol

Te veel fijnstof op Schiphol

21/10/2021

Op en rondom Schiphol is te veel fijnstof, door de uitstoot van vliegtuigen, zo concludeert de luchthaven zelf op basis van onderzoek door TNO. Het bedrijf wil ‘extra maatregelen’ nemen…

KLM en IATA versus ACNL

KLM en IATA versus ACNL

20/10/2021

KLM keert zich tegen een nieuw systeem van slottoewijzing dat ACNL volgend jaar wenst door te voeren. De airline krijgt hierbij steun van brancheorganisatie IATA die de slotcoördinator voor de…

Frankfurt-Hahn Airport failliet

Frankfurt-Hahn Airport failliet

20/10/2021

De HNA-Group heeft faillissement aangevraagd voor luchthaven Frankfurt-Hahn waarin het Chinese bedrijf zelf grootaandeelhouder is. De airport zag ruim vóór de coronacrisis de aantallen passagiers en omzet al teruglopen, de…