Home / Luchtvaart / CEO van United stapt op

CEO van United stapt op

CEO van United stapt op

De CEO van United Airlines, Oscar Munoz, stapt in mei 2020 op, na bijna vijf jaar aan de top. Zijn opvolger is Scott Kirby, president van het bedrijf. De twee ruilen van functie.

Waarom Oscar Munoz (60) zijn baan opgeeft – zonder United te verlaten – is niet bekendgemaakt, maar het lijkt erop dat de stap al langere tijd werd voorbereid, met Scott Kirby (52) als gedoodverfde opvolger.

Mogelijk speelde ook Munoz’ gezondheid een rol. In oktober 2015, toen hij nog maar net was aangetreden als CEO, leed Munoz een zware hartaanval. Enige maanden later onderging hij een harttransplantatie, met succes – hij keerde spoedig terug naar zijn baan. Mogelijk dat de Amerikaan het nu toch rustiger aan wil doen en ruimte maakt voor kroonprins Kirby.

United heeft een one tier board, zoals gebruikelijk in de Verenigde Staten, waarbij de uitvoerend bestuurders in één board zitten met de toezichthouders – in Nederland zijn dat de non-executive commissarissen.

Maar in de VS lopen de functies ook in elkaar over. President Kirby, die in 2016 overkwam van concurrent American Airlines, had veel uitvoerende taken. Munoz bereidde Kirby de afgelopen jaren voor op de hoogste bestuurspositie.

United is de vierde airline in omzet ter wereld na American, Delta Airlines en de Lufthansa Group.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Delta test coronavrije vlucht

Delta test coronavrije vlucht

26/11/2020

Delta Air Lines wil vanaf 19 december tussen Atlanta en Rome passagiers en bemanning testen vóór hun vlucht. Amerikanen die om essentiële redenen moeten reizen, hoeven dan na aankomst niet…

Nieuwe bestuursleden NATM

Nieuwe bestuursleden NATM

26/11/2020

De Nederlandse Associatie voor Travel Management (NATM) heeft woensdag, tijdens haar algemene ledenvergadering en vooruitlopend op de bestuurswisseling in april 2021, twee nieuwe bestuursleden gekozen. Om de continuïteit van het…

IATA-top 2021 in Boston

IATA-top 2021 in Boston

25/11/2020

IATA houdt in juni 2021 haar jaarvergadering in Boston, Massachusetts, met JetBlue als ‘host.’ Of het om een live top zal gaan of een virtuele, zoals dit jaar, is afhankelijk…