Home / Luchtvaart / CEO van United stapt op

CEO van United stapt op

CEO van United stapt op

De CEO van United Airlines, Oscar Munoz, stapt in mei 2020 op, na bijna vijf jaar aan de top. Zijn opvolger is Scott Kirby, president van het bedrijf. De twee ruilen van functie.

Waarom Oscar Munoz (60) zijn baan opgeeft – zonder United te verlaten – is niet bekendgemaakt, maar het lijkt erop dat de stap al langere tijd werd voorbereid, met Scott Kirby (52) als gedoodverfde opvolger.

Mogelijk speelde ook Munoz’ gezondheid een rol. In oktober 2015, toen hij nog maar net was aangetreden als CEO, leed Munoz een zware hartaanval. Enige maanden later onderging hij een harttransplantatie, met succes – hij keerde spoedig terug naar zijn baan. Mogelijk dat de Amerikaan het nu toch rustiger aan wil doen en ruimte maakt voor kroonprins Kirby.

United heeft een one tier board, zoals gebruikelijk in de Verenigde Staten, waarbij de uitvoerend bestuurders in één board zitten met de toezichthouders – in Nederland zijn dat de non-executive commissarissen.

Maar in de VS lopen de functies ook in elkaar over. President Kirby, die in 2016 overkwam van concurrent American Airlines, had veel uitvoerende taken. Munoz bereidde Kirby de afgelopen jaren voor op de hoogste bestuurspositie.

United is de vierde airline in omzet ter wereld na American, Delta Airlines en de Lufthansa Group.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Air France vermijdt Wuhan

Air France vermijdt Wuhan

23/01/2020

Air France heeft de vluchtuitvoering naar Wuhan opgeschort wegens de uitbraak van het coronavirus in deze Chinese stad. De Franse partner van KLM is de enige Europese carrier die een…

Tempo: nieuw merk bij Hilton

Tempo: nieuw merk bij Hilton

22/01/2020

Hilton heeft een nieuw merk in de markt gezet onder de naam Tempo. De Amerikaanse keten heeft er niet bij gezegd waar en wanneer het eerste Tempo-hotel open gaat. Hilton…