Home / Luchtvaart / CEO van United stapt op

CEO van United stapt op

CEO van United stapt op

De CEO van United Airlines, Oscar Munoz, stapt in mei 2020 op, na bijna vijf jaar aan de top. Zijn opvolger is Scott Kirby, president van het bedrijf. De twee ruilen van functie.

Waarom Oscar Munoz (60) zijn baan opgeeft – zonder United te verlaten – is niet bekendgemaakt, maar het lijkt erop dat de stap al langere tijd werd voorbereid, met Scott Kirby (52) als gedoodverfde opvolger.

Mogelijk speelde ook Munoz’ gezondheid een rol. In oktober 2015, toen hij nog maar net was aangetreden als CEO, leed Munoz een zware hartaanval. Enige maanden later onderging hij een harttransplantatie, met succes – hij keerde spoedig terug naar zijn baan. Mogelijk dat de Amerikaan het nu toch rustiger aan wil doen en ruimte maakt voor kroonprins Kirby.

United heeft een one tier board, zoals gebruikelijk in de Verenigde Staten, waarbij de uitvoerend bestuurders in één board zitten met de toezichthouders – in Nederland zijn dat de non-executive commissarissen.

Maar in de VS lopen de functies ook in elkaar over. President Kirby, die in 2016 overkwam van concurrent American Airlines, had veel uitvoerende taken. Munoz bereidde Kirby de afgelopen jaren voor op de hoogste bestuurspositie.

United is de vierde airline in omzet ter wereld na American, Delta Airlines en de Lufthansa Group.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Heathrow kromp in juli 88 pct

Heathrow kromp in juli 88 pct

11/08/2020

Afgelopen juli reisden 860.000 passagiers via Heathrow, een krimp van 88 procent ten opzichte van juli 2019. De luchthaven constateert dinsdag wel een “lichte stijging” van het verkeer sinds het…

‘Enorme kansen’ BCD Travel

‘Enorme kansen’ BCD Travel

10/08/2020

BCD Travel heeft een nieuwe deal gesloten met SAP Concur voor zakelijke hotelreserveringen. BCD zegt dat overeenkomsten als deze in coronatijd “enorme kansen” bieden om “toegevoegde waarde te blijven leveren”…

Veel agressie door corona

Veel agressie door corona

10/08/2020

De Inspectie Leefomgeving en Transport zegt maandag zich zorgen te maken over de vele meldingen van “misdragende passagiers” aan boord van vliegtuigen, met vertrek van of aankomst op Nederlandse luchthavens….