Home / Luchtvaart / CAPA-prijs Iberia doekje voor het bloeden na winstval IAG

CAPA-prijs Iberia doekje voor het bloeden na winstval IAG

CAPA-prijs Iberia doekje voor het bloeden na winstval IAG

Iberia heeft deze week op de ACTE/CAPA conferentie in Amsterdam de prijs gekregen voor ‘Airline Turnaround of the year’. Maar de druiven zijn zuur voor de Spaanse carrier omdat er bij moederbedrijf IAG sprake is van een grote winstval als gevolg van Brexit.

Iberia kreeg de CAPA-prijs omdat het na jaren van verlies onder de vlag van IAG weer succesvol is. Iberia zit in de IAG (International Airlines Group), samen met British Airways, Vueling en Aer Lingus. Omdat drie van de vier leden uit landen in de eurozone afkomstig zijn, rekent IAG zelf ook in euro’s, maar veel omzet is afkomstig uit de UK. In het derde kwartaal kreeg de groep een optater door de val van het Britse pond, in reactie op Brexit. De operationele winst van IAG daalde van 2,2 miljard euro in Q3 van 2015 naar 1,2 miljard dit jaar.

Eerder maakte Ryanair een lagere winstraming over 2016 bekend als gevolg van de koersdaling van het pond.

Op de vervoersstromen lijkt Brexit vooralsnog  geen invloed te hebben: airlines  met veel verkeer van en naar het Verenigd Koninkrijk melden geen dalingen, vier maanden nadat een zeer kleine meerderheid van de Britten voor het verlaten van de Europese Unie stemde.

Uit analyse van de vervoerscijfers moet nog blijken hoe de nationale samenstelling is van de passagiers. De waardedaling van het Britse pond – van 1,40 euro een jaar geleden, naar 1,10 euro nu – betekent dat ‘Europa’ voor Britten duurder is geworden, terwijl reizen naar de UK voor consumenten uit de eurozone juist goedkoper is. Of deze verandering zich ook al heeft afgetekend in de vervoersstromen is nog niet duidelijk.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Mailbox Transavia gehackt

Mailbox Transavia gehackt

24/02/2020

De mailbox van Transavia is in 2015 gehackt, waardoor de gegevens van 80.000 passagiers in handen van vreemden zijn gekomen. De airline zegt maandag dat de hack pas kort geleden…

Corona doodsteek voor HNA

Corona doodsteek voor HNA

21/02/2020

De Chinese overheid is van plan de verlieslijdende HNA Group te nationaliseren. HNA, met een reeks airlines in portefeuille en belangen in hotels en banken, sukkelde de afgelopen jaren al….

Kleine groei BCD Travel

Kleine groei BCD Travel

20/02/2020

Zakenreisorganisatie BCD Travel is in 2019 licht gegroeid, met een omzetstijging van één procent naar 27,5 miljard dollar, waarvan 10,9 miljard uit de omzet van partners. BCD Travel is onderdeel…

Air France-KLM: winst daalt

Air France-KLM: winst daalt

20/02/2020

Air France-KLM heeft over 2019 aanzienlijk minder winst gemaakt dan een jaar eerder. Zowel bij Air France als KLM daalden de resultaten. Voor de groep kromp de operationele winst met…