Home / Luchtvaart / CAPA-prijs Iberia doekje voor het bloeden na winstval IAG

CAPA-prijs Iberia doekje voor het bloeden na winstval IAG

CAPA-prijs Iberia doekje voor het bloeden na winstval IAG

Iberia heeft deze week op de ACTE/CAPA conferentie in Amsterdam de prijs gekregen voor ‘Airline Turnaround of the year’. Maar de druiven zijn zuur voor de Spaanse carrier omdat er bij moederbedrijf IAG sprake is van een grote winstval als gevolg van Brexit.

Iberia kreeg de CAPA-prijs omdat het na jaren van verlies onder de vlag van IAG weer succesvol is. Iberia zit in de IAG (International Airlines Group), samen met British Airways, Vueling en Aer Lingus. Omdat drie van de vier leden uit landen in de eurozone afkomstig zijn, rekent IAG zelf ook in euro’s, maar veel omzet is afkomstig uit de UK. In het derde kwartaal kreeg de groep een optater door de val van het Britse pond, in reactie op Brexit. De operationele winst van IAG daalde van 2,2 miljard euro in Q3 van 2015 naar 1,2 miljard dit jaar.

Eerder maakte Ryanair een lagere winstraming over 2016 bekend als gevolg van de koersdaling van het pond.

Op de vervoersstromen lijkt Brexit vooralsnog  geen invloed te hebben: airlines  met veel verkeer van en naar het Verenigd Koninkrijk melden geen dalingen, vier maanden nadat een zeer kleine meerderheid van de Britten voor het verlaten van de Europese Unie stemde.

Uit analyse van de vervoerscijfers moet nog blijken hoe de nationale samenstelling is van de passagiers. De waardedaling van het Britse pond – van 1,40 euro een jaar geleden, naar 1,10 euro nu – betekent dat ‘Europa’ voor Britten duurder is geworden, terwijl reizen naar de UK voor consumenten uit de eurozone juist goedkoper is. Of deze verandering zich ook al heeft afgetekend in de vervoersstromen is nog niet duidelijk.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
ACI steunt plannen Brussel

ACI steunt plannen Brussel

12/12/2019

ACI Europe heeft haar steun uitgesproken voor de Green Deal, het plan van de Europese Commissie voor een ‘vergroening’ van de Unie. De organisatie van luchthavens noemt het een plicht…

BCD: groen dé kleur in 2020

BCD: groen dé kleur in 2020

12/12/2019

BCD Travel voorspelt dat in 2020 groen, in overdrachtelijke zin, de belangrijkste kleur wordt voor zakenreizen. In het rapport How to Travel Beyond 2020 identificeert BCD de trends. “We reizen…