Home / Luchtvaart / Cao-overleg geklapt, stakingsdreiging Transavia neemt toe

Cao-overleg geklapt, stakingsdreiging Transavia neemt toe

Cao-overleg geklapt, stakingsdreiging Transavia neemt toe

Het cao-overleg bij Transavia is vrijdagochtend geklapt. Vliegersverbond VNV heeft de maatschappij een ultimatum gesteld. Als niet voor zaterdag 13.00 uur wordt ingegaan op de VNV-eisen, dan volgen stakingsacties, wellicht al in de drukke krokusvakantie.

Na twee dagen finale onderhandelingen gingen Transavia en VNV vrijdagochtend vroeg zonder resultaat uit elkaar gegaan. Het vliegersverbond heeft nu een cao-eis op tafel gelegd, waar Transavia niet op zal ingaan – de maatschappij vindt de voorstellen veel te ver gaan. Zo wil VNV tot eind 2019 tenminste inflatiecorrectie, wat neerkomt op een salarisstijging van zeker 6 procent. Ook wil de bond een hogere winstdeling dan Transavia biedt.

De maatschappij wil niet verder gaan dan een salarisgroei van 3,5 procent. Vanwege de winst bij Transavia valt de uitkering sowieso al hoger uit. De maatschappij behaalde vorig jaar, inclusief de Franse activiteiten, een operationeel resultaat van 81 miljoen euro, waar vorig jaar nog quitte werd gespeeld.

Ook over de vliegroosters is onenigheid. Volgens VNV moeten de roosters veel strakker worden gepland, omdat er nu grote onzekerheid onder vliegers zou zijn wanneer ze aan het werk moeten. Zo wil VNV dat Transavia meer piloten achter de hand houdt om bij te springen bij vertragingen of oponthoud.

Transavia is verbaasd over starre houding van VNV-bestuur
Transavia zegt bereid te zijn een nieuw roostersysteem versneld in te voeren, wat volgens de maatschappij miljoenen euro’s meer kost per jaar dan gepland, maar kan geen extra personeel toezeggen. De opleiding van nieuwe vliegers zit volgens de maatschappij al helemaal vol.

Bovendien wil Transavia doorgaan met kostenbesparingen om groei te financieren. Zo is het bedrijf bezig met vlootvernieuwing, waarbij ook dit jaar, net als in 2017, twee vliegtuigen uit eigen middelen worden gekocht om zo de kosten van leasevliegtuigen terug te dringen.

VNV houdt nog even voor zich wanneer er acties gaan plaats vinden. Omdat eerder een meerderheid van de VNV-leden deze week instemde met stakingen, zullen die algemeen zijn. Dat betekent dat er op het moment van acties helemaal geen toestellen zullen vertrekken, ook al is het krokusvakantie, die vanaf zaterdag ingaat in Zuid-Nederland. Formeel moet een staking 24 uur van tevoren worden aangekondigd.

“We hebben alle begrip voor de gevoelens van onze eigen piloten dat verbeteringen in de planning lang op zich laten wachten,”aldus een woordvoerder, “maar we zijn zeer verbaasd over de starre, confronterende houding van het VNV-bestuur. Ook omdat datzelfde bestuur een cao met onze grootste concurrent easyJet heeft afgesloten die nog onder onze huidige cao ligt.”

Herman Stil
Door: | herman[at]zakenreis.nl
Herman Stil is luchtvaartredacteur bij Het Parool. Hij levert maandelijks een bijdrage aan Zakenreis Magazine.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
KLM: mondkapjes naar China

KLM: mondkapjes naar China

27/01/2020

KLM voorziet de crew op vluchten naar China sinds enkele dagen van mondkapjes, in verband met het daar heersende coronavirus. Dit zegt een woordvoerder tegen Zakenreis. Het dragen van de…

Eerste vlucht Boeing 777-9

Eerste vlucht Boeing 777-9

27/01/2020

Een Boeing 777-9 heeft zondag een eerste testvlucht afgelegd, nabij Seattle. De Amerikaanse fabrikant, die de vlucht van het nieuwe vliegtuig enkele malen uitstelde, zegt ‘tevreden’ te zijn over de…

Accor doet plastic in de ban

Accor doet plastic in de ban

24/01/2020

Accor wil binnen drie jaar alle plastic wegwerpartikelen voor de eigen hotelgasten verbannen en vervangen door duurzaam materiaal. De hotelgroep sluit hiermee aan bij het Global Plastics Initiative van de…

Air France vermijdt Wuhan

Air France vermijdt Wuhan

23/01/2020

Air France heeft de vluchtuitvoering naar Wuhan opgeschort wegens de uitbraak van het coronavirus in deze Chinese stad. De Franse partner van KLM is de enige Europese carrier die een…