Home / Luchtvaart / Can a Dutchman be the next CEO of Air France-KLM?

Can a Dutchman be the next CEO of Air France-KLM?

Can a Dutchman be the next CEO of Air France-KLM?

De vraag ligt op ieders lippen tijdens de IATA-top: wordt Pieter Elbers de nieuwe topman van Air France-KLM? Al geeft hij zelf geen direct antwoord, de optie ontkennen doet hij ook niet. Vaststaat dat de CEO van KLM in Sydney een gevierd man is, van wie iedereen wat wil.

In het forum met vijf vooraanstaande CEO’s is de eerste vraag van gespreksleider Richard Quest van CNN aan Elbers: “Can a Dutchman become the chief of a French company.” Elbers antwoordt: “Why not?” Hij krijgt er de lachers mee op zijn hand en een applaus uit de zaal.

Het onderwerp komt  – uiteraard – niet officieel aan de orde op de Annual General Meeting van IATA want het is aan Air France-KLM zelf om een definitieve opvolger voor de op 15 mei opgestapte Jean-Marc Janaillac aan te wijzen. Door de afwezigheid van Frédéric Gagey, de acting CEO van Air France-KLM, is Elbers op de top in Australië de hoogste vertegenwoordiger van de Frans-Nederlandse onderneming.

Sterker nog: Air France staat niet eens op de lijst van aanwezige airlines, terwijl KLM met een delegatie van vijf mensen is afgereisd naar Down Under. Elbers is overal: zit in fora, doet interviews voor CNN, de Australische tv en andere kanalen.

Campagne
Tegenover Zakenreis geeft Elbers een praktische uitleg aan de afwezigheid van Gagey. Door het trio dat Air France-KLM tijdelijk leidt (Gagey, Elbers en de CEO van Air France, Franck Terner) was onderling afgesproken dat alleen Elbers zou gaan, ‘omdat het zo ver reizen is.’ Bovendien moest Elbers als lid van de board of governors van IATA sowieso naar de top.

“Hij voert campagne hier,” zegt een goed ingevoerde Franse bron daarentegen in Sydney. Elbers zou wel degelijk de ambitie hebben om de holding te leiden. “Een paar jaar geleden was het ondenkbaar dat een Hollandais aan het hoofd zou komen te staan van Air France-KLM, maar nu is de tijd er rijp voor. Ik denk dat het kan. Elbers is ook de beste man om de job te doen.”

De bron verwijst naar Paul Gregorowitsch, een vroegere VP bij Air France-KLM, die zei: “Op een gegeven moment neemt KLM de leiding van het concern over.”

Elbers wil in Sydney geen termijn noemen waarop er een nieuwe CEO van de holding zal worden benoemd, behalve dat het ‘zo snel mogelijk’ zal zijn. Hij is inmiddels op de weg terug naar Nederland. Of naar Frankrijk.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
8 november is de dag

8 november is de dag

18/10/2021

De Amerikaanse regering van president Biden heeft de dag bekendgemaakt dat de grenzen weer open zullen gaan voor iedereen die is gevaccineerd: over drie weken vanaf nu. En het lijkt…

Air Belgium breidt uit

Air Belgium breidt uit

14/10/2021

Air Belgium is donderdag begonnen vluchten uit te voeren naar Mauritius vanaf Brussels Airport, twee keer per week, met een nieuwe Airbus A330neo. Eerder nam de Belgische carrier Curaçao al…