Home / Luchtvaart / Cabin crew American Airlines in actie tegen ‘gif-uniformen’

Cabin crew American Airlines in actie tegen ‘gif-uniformen’

Cabin crew American Airlines  in actie tegen ‘gif-uniformen’

De cabin crew van American Airlines voert opnieuw actie tegen hun uniformen. Giftige stoffen in de kledij zouden hebben geleid tot ziekte. Ook het puntensysteem voor ‘sick leave’ dat AA wil invoeren is niet in goede aarde gevallen.

De vakbond APFA, die 27.000 leden onder de flight attendants van AA telt, hield gisteren een picketline bij het hoofdkantoor van de airline op de luchthaven Dallas/ Fort Worth om haar eisen kracht bij te zetten. Personeel en bonden trokken sinds de invoering van de uniformen in 2016 herhaaldelijk aan de bel.

Hoewel de fabrikant van de kledij, het Amerikaanse bedrijf Twin Hill, volhoudt dat er niets mis is met het materiaal, heeft de directie van AA de problematiek eerder wel al onderkend. Het aantal klachten van cabin crew liep op tot enige duizenden, waardoor de top van AA er niet meer omheen kon.

Er zijn inmiddels nieuwe uniformen besteld, bij een andere leverancier. Het duurt evenwel nog tot 2020 voordat de vervanging een feit zal zijn en het personeel eist dat er snel een tussenoplossing komt.

Puntensysteem
Een ander heikel punt bij AA is het puntensysteem voor absentie dat de directie per 1 oktober wil invoeren. Een flight attendant die zich, om wat voor reden dan ook, ziek meldt tussen de één en vijf dagen krijgt één punt op een ‘ziekte-rapport’.

Zes dagen of langer, betekent twee punten. Wie zich ziek meldt rond de feestdagen, als het gewoonlijk erg druk is met luchtverkeer, krijgt een extra punt. Per twaalf maanden maakt het management de balans op: voor wie tien punten of meer ‘scoort’ dreigt mogelijk ontslag.

De invoering van het puntensysteem is onderdeel van de integratie van American Airlines en US Airways. De twee bedrijven fuseerden in 2012, maar het samenvoegen van personeelsbestanden kan door verschillende contracten in de Verenigde staten jaren in beslag nemen.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
KLM: mondkapjes naar China

KLM: mondkapjes naar China

27/01/2020

KLM voorziet de crew op vluchten naar China sinds enkele dagen van mondkapjes, in verband met het daar heersende coronavirus. Dit zegt een woordvoerder tegen Zakenreis. Het dragen van de…

Eerste vlucht Boeing 777-9

Eerste vlucht Boeing 777-9

27/01/2020

Een Boeing 777-9 heeft zondag een eerste testvlucht afgelegd, nabij Seattle. De Amerikaanse fabrikant, die de vlucht van het nieuwe vliegtuig enkele malen uitstelde, zegt ‘tevreden’ te zijn over de…

Accor doet plastic in de ban

Accor doet plastic in de ban

24/01/2020

Accor wil binnen drie jaar alle plastic wegwerpartikelen voor de eigen hotelgasten verbannen en vervangen door duurzaam materiaal. De hotelgroep sluit hiermee aan bij het Global Plastics Initiative van de…

Air France vermijdt Wuhan

Air France vermijdt Wuhan

23/01/2020

Air France heeft de vluchtuitvoering naar Wuhan opgeschort wegens de uitbraak van het coronavirus in deze Chinese stad. De Franse partner van KLM is de enige Europese carrier die een…