Home / Luchtvaart / Topman Malaysia Airlines stapt voortijdig op (bis)

Topman Malaysia Airlines stapt voortijdig op (bis)

Topman Malaysia Airlines stapt voortijdig op (bis)

Peter Bellew verlaat onverwachts, per 1 december, Malaysia Airlines, na iets meer dan een jaar CEO te zijn geweest. De Ier wordt COO bij Ryanair, waar hij eerder ook werkte.

Bellew werkte tussen 2006 en 2015 ook bij Ryanair en is door de Ierse prijsvechter gevraagd ‘thuis’ te komen om te helpen met de grote operationele problemen als gevolg van het verkeerd inroosteren van piloten.

Malaysia Airlines zegt volkomen verrast te zijn door de stap van Bellew. “Tijdens een persconferentie met Maleisische en internationale media zei Bellew op 27 september dat hij toegewijd is aan Malaysia Airlines,” schrijft de airline in een verklaring, zonder verdere uitleg.

Voor Malaysia Airlines herhaalt de geschiedenis zich. Bellews voorganger Christoph Müller begon op 1 mei 2015 aan zijn nieuwe baan en stapte na een jaar voortijdig op. De aanleiding was ‘persoonlijk’ heette het toen, maar wat dat was is nooit duidelijk geworden. Müller is nu Chief Digital Officer bij Emirates in Dubai.

Müller zette in 2015 een grote reorganisatie van de noodlijdende carrier in gang, die door Bellew werd voortgezet. Malaysia Airlines benadrukt dat ook na het vertrek van Bellew de sanering zal doorgaan.

Malaysia Airlines maakte sinds 2010 verlies en kreeg daarna in korte tijd twee rampen te verwerken. Op 17 juli 2014 werd MH17 neergeschoten boven Oekraïne. Bij de crash kwamen alle 298 inzittenden om het leven, onder wie 196 Nederlanders.

Op 8 maart 2014 was MH370 al verdwenen; hoewel het vliegtuig met 239 inzittenden nog steeds niet is gevonden, staat het vrijwel vast dat het toestel in zee is gestort. De Maleisische carrier leed door de twee crashes behalve grote financiële ook nog eens reputatieschade.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Corona doodsteek voor HNA

Corona doodsteek voor HNA

21/02/2020

De Chinese overheid is van plan de verlieslijdende HNA Group te nationaliseren. HNA, met een reeks airlines in portefeuille en belangen in hotels en banken, sukkelde de afgelopen jaren al….

Kleine groei BCD Travel

Kleine groei BCD Travel

20/02/2020

Zakenreisorganisatie BCD Travel is in 2019 licht gegroeid, met een omzetstijging van één procent naar 27,5 miljard dollar, waarvan 10,9 miljard uit de omzet van partners. BCD Travel is onderdeel…

Air France-KLM: winst daalt

Air France-KLM: winst daalt

20/02/2020

Air France-KLM heeft over 2019 aanzienlijk minder winst gemaakt dan een jaar eerder. Zowel bij Air France als KLM daalden de resultaten. Voor de groep kromp de operationele winst met…