Home / Luchtvaart / IATA wil open grenzen voor Qatar Airways in de regio

IATA wil open grenzen voor Qatar Airways in de regio

IATA wil open grenzen voor Qatar Airways in de regio

Topman Alexandre de Juniac van IATA bepleit hervatting van alle luchtverbindingen met Qatar. Hij deed deze uitspraak op de jaarvergadering van IATA in Mexico en reageerde daarmee op de drastische stappen tegen Qatar door zijn buurlanden, wegens vermeende steun aan terrorisme. De CEO van Qatar Airways, Akbar al Baker, is vandaag overhaast vanuit Cancún teruggevlogen naar Doha, per privéjet.

De Juniac onthield zich verder van commentaar op de situatie in de Golf. “Het is niet aan mij om daarover te oordelen. Maar IATA is geen voorstander van blokkades. We willen dat de verbindingen met Qatar zo snel mogelijk worden hersteld.”

Saoedi-Arabië, Egypte, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten kondigden vandaag in alle vroegte aan de banden met Qatar te zullen verbreken, zowel op het gebied van de diplomatie, de handel en het verkeer.

Enkele andere landen in de regio volgden later met soortgelijke stappen tegen Qatar, een kleine staat (2,6 miljoen inwoners, oppervlakte een kwart van Nederland) aan de Perzische Golf die rijk is geworden door olie en gas.

Saoedi-Arabië was de initiatiefnemer en smeedde in het diepste geheim een coalitie met de andere landen. Voor de regering in Doha en voor Qatar Airways moet het als een grote verrassing zijn gekomen. Al Baker was gisteravond nog op de openingsreceptie van IATA in de tuinen van het luxueuze Grand Fiesta Americana Hotel te Cancún.  Hij was voor iedereen aanspreekbaar en leek in een goede bui – ook Al Baker zag de klap niet aankomen.

Vluchten drogen op
Vluchten van en naar Qatar, van onder meer Emirates, Etihad en Saudia, droogden in de loop van vandaag op. Naar verwachting zullen dinsdag alle luchtverbindingen vanuit de regio naar Doha zijn opgeschort. Qatar Airways is op haar beurt niet meer welkom in de buurlanden.

Het luchtruim van de buurlanden is voor staatsmaatschappij Qatar Airways ook verboden, waardoor de airline alleen nog vluchten vanaf Doha kan uitvoeren via een smalle noordoostelijke corridor, door  het luchtruim van Iran. Qatar Airways vliegt ook op Amsterdam en deze dagelijkse vlucht zal zoals het zich nu laat aanzien worden uitgevoerd volgens de dienstregeling.

De reden voor de drastische maatregel, die heeft geleid tot een van de grootste diplomatieke crises tussen Arabische staten van de afgelopen jaren, is de vermeende steun van Qatar aan terroristische groeperingen, waaronder de Moslimbroederschap en IS. De geruchten over banden van Qatar met het terrorisme gingen al langer, maar het emiraat heeft de link steeds categorisch ontkend.

Qatar Airways had zich de afgelopen jaren juist ontwikkeld als een grote speler op de long haul verbindingen naar Europa, de VS en Australië. De vijfsterren-airline was hierin een grote concurrent geworden van zowel Emirates (Dubai) als Etihad (Abu Dhabi).

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Excuus KLM aan passagiers

Excuus KLM aan passagiers

30/11/2021

KLM heeft excuses aangeboden voor de chaos van vrijdag op Schiphol rond twee vluchten uit Zuid-Afrika. De ruim 600 passagiers moesten urenlang wachten, aan boord en op de luchthaven, om…

Schiphol breekt met Ballast

Schiphol breekt met Ballast

29/11/2021

Schiphol heeft ‘na intensief overleg’ gebroken met de aannemers Ballast-Nedam en TAV die samen bezig waren de A-pier te bouwen. Dit heeft de luchthaven maandag bekendgemaakt. Er komt een nieuwe…

Rotterdam Airport week dicht

Rotterdam Airport week dicht

29/11/2021

Rotterdam The Hague Airport is vanaf heden zeven dagen dicht wegens groot onderhoud van de taxibaan. Helikopters uitgezonderd moet al het vliegverkeer uitwijken naar luchthavens in de nabijheid. Een opknapbeurt…

Zaventem: vier nieuwe routes

Zaventem: vier nieuwe routes

28/11/2021

Vanaf Brussels Airport (Zaventem) zijn dit winterseizoen 130 bestemmingen beschikbaar, aangeboden door 52 luchtvaartmaatschappijen. Het gaat om een aangepast aanbod zegt de Belgische luchthaven, ‘waarbij uiteraard nog steeds rekening wordt…

Coronagolf op KLM-vluchten

Coronagolf op KLM-vluchten

27/11/2021

Op de twee KLM-vluchten die vrijdag uit Zuid-Afrika aankwamen, waren 61 passagiers besmet met corona, bijna tien procent van het totaal. Dit blijkt uit cijfers van de GGD. De positief…