Lufthansa overweegt volledige controle te nemen over dochterbedrijf Brussels Airlines. Dit melden Belgische media. De carrier wordt dan mogelijk opgeslokt door prijsvechter Eurowings in de Lufthansa groep.
Lufthansa heeft sinds 2008 een belang van 45 procent in Brussels Airlines. Deel van de destijds gesloten overeenkomst was dat de Duitse maatschappij na 2011 het recht kreeg de resterende 55 procent van de aandelen ook over te nemen. Lufthansa heeft gewacht op een geschikt moment, namelijk terugkeer naar winstgevendheid van Brussels Airlines in 2015.
Germanwings, de andere lowcost-carrier in de Lufthansa Group, wordt momenteel ook geïntegreerd in Eurowings. Germanwings – het merk zal gaandeweg verdwijnen – is/was nog een prijsvechter vergelijkbaar met Ryanair en easyJet: één type vliegtuig en alleen routes in Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten.
Eurowings, dat ook te boek staat als prijsvechter, is anders, omdat de airline ook met grotere vliegtuigen, zoals de Airbus A330 en de Boeing 767 lange-afstandsroutes vliegt. Als zodanig zou Brussels Airlines met een gemengde vloot wel bij Eurowings passen. Maar of het gebeurt is onduidelijk. Het is ook de vraag of een hybride prijsvechter levensvatbaar is.
Uit de plannen voor nieuwe routes die Brussels Airlines vrijdag bekendmaakte blijkt alvast niets uit een samengaan met Eurowings. De Belgische carrier vliegt met ingang van het zomerseizoen (27 maart) naar Toronto en acht nieuwe bestemmingen in Europa. Brussels verhoogt verder de frequenties op veel van de bestaande bestemmingen.
Toronto is ook de thuishaven én hub van Air Canada, de partner van Brussels Airlines in Star Alliance, waardoor het mogelijk is door te reizen naar bestemmingen in Canada en de Verenigde Staten. In Europa komen Belfast, Jerez de la Frontera, Tenerife, Las Palmas, Neurenberg, Nantes, Thessaloniki en Heraklion in het netwerk van Brussels Airlines.

