Home / Luchtvaart / Brussels Airlines is logistieke levenslijn voor West-Afrika

Brussels Airlines is logistieke levenslijn voor West-Afrika

Brussels Airlines is logistieke levenslijn voor West-Afrika

Brussels Airlines is dezer dagen de enige Westerse carrier die ondanks de ebola-epidemie gewoon blijft vliegen naar de West-Afrikaanse landen Sierra Leone, Liberia en Guinee. De airline heeft wel de route aangepast, zegt woordvoerder Geert Sciot tegen Zakenreis.

Volgens Sciot zijn de risico’s op besmetting aan boord van de vliegtuigen “zo goed als nihil”. Brussels Airlines werkt samen met de Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties, het Antwerps Tropisch Instituut (een wereldexpert inzake ebola) en met Artsen zonder Grenzen.

“Wat we niet meer doen is onze bemanningen laten overnachten in die landen. Daarom wordt er bij elke vlucht naar een land waar ebola heerst een technische tussenstop uitgevoerd voor een crew-wissel.” Brussels Airlines vliegt overdag naar de drie landen, enkele malen per week en maakt op de heenweg een stop in de Senegalese hoofdstad Dakar. Daar komt een nieuwe crew aan boord, die naar Freetown (Sierra Leone), Monrovia (Liberia) of Conakry (Guinee) vliegt en vanaf die bestemmingen heeft meteen de terugreis naar Brussel plaats, non-stop.

Sciot: “We zijn een soort van logistieke levenslijn voor de drie betrokken landen geworden. Er is sprake van een hogere complexiteit van onze operaties en daardoor ook hogere kosten. Maar we houden vol, omdat we dit grotendeels als een humanitaire plicht voor Brussels Airlines zien ten overstaan van deze landen, waarmee we al jaren goede banden onderhouden.”

Brussels Airlines vervoert ongeveer evenveel passagiers naar de regio als vorig jaar. Dit betekent dat de carrier de daling van de algemene vraag naar tickets op West-Afrika compenseert met een vergroting van het marktaandeel. Brussels Airlines vervoert ook meer vracht naar het gebied, waaronder hulpgoederen en medicijnen.

Air France en British Airways hebben eerder hun vluchten naar de drie landen grotendeels opgeschort. Air France vliegt nog een enkele maal op Conakry en voert dan via een tussenstop in Mauritanië ook een crewwissel door. Lufthansa biedt in het boekingssysteem de bestemmingen nog wel aan, maar het betreft hier codeshares met Brussels Airlines, waarvan Lufthansa grootaandeelhouder is. Passagiers die met Lufthansa willen vliegen reizen dus via een overstap op Zaventem met Brussels Airlines.

Hoelang de ebola-crisis nog zal duren is onduidelijk. UNMEER (UN Mission for Ebola Emergency Response), de speciale missie van de VN in West-Afrika, opent woensdag ook een kantoor in Mali, dat grenst aan Guinee. In Mali zijn twee nieuwe gevallen van ebola ontdekt, maar de VN gaat er vanuit dat er in dat land geen epidemie zal uitbreken, zoals in Sierra Leone, Liberia en Guinee, waar volgens de telling van de VN inmiddels 5400 mensen aan ebola zijn gestorven.

Twee andere landen in de regio: Nigeria en Senegal, zijn door de VN vrij verklaard van ebola.

Meer over Brussels Airlines lees je in de komende editie van Zakenreis. Nog geen abonnement? Kijk hier voor meer informatie.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Qatar voert ‘face shield’ in

Qatar voert ‘face shield’ in

03/07/2020

Passagiers in economy class bij Qatar Airways moeten voortaan een doorzichtig gezichtsschild dragen, bovenop een chirurgisch mondkapje. In business class is dit niet verplicht. De carrier verstrekt beide items aan…

Twee nieuwe hotels van Accor

Twee nieuwe hotels van Accor

02/07/2020

Accor bouwt in Amsterdam twee nieuwe hotels van de merken Mercure en Tribe. De hotels komen in twee torens op ‘Gare du Nord,’ een gebied in ontwikkeling naast metrostation Noord….

Premier: racisme bij KLM 

Premier: racisme bij KLM 

02/07/2020

Premier Rutte heeft in de Tweede Kamer hard uitgehaald naar KLM over een vermeend incident dat hij ‘racistisch en revolting’ noemde. In een reactie tegen Zakenreis zegt KLM ‘geschrokken’ te…