Home / Luchtvaart / ‘Brussels Airlines deal positief voor België’

‘Brussels Airlines deal positief voor België’

‘Brussels Airlines deal positief voor België’

Nadat gisteren bekend werd dat Lufthansa gebruik maakt van zijn recht om Brussels Airlines tegen zeer gunstige voorwaarden te kopen, zijn vandaag details van de deal bekend gemaakt. Zo zal de maatschappij vanaf 2018 volledig geïntegreerd worden in de Lufthansa Group en onderdeel worden van de Eurowings Group.

De ‘unieke karakteristieken’ van Brussels Airlines, zegt Lufthansa te waarderen en behouden. Dit zijn de Brusselse markt, het Afrikaanse netwerk en de voordelige kostenstructuur van de Belgische luchtvaartmaatschappij.

Carsten Spohr, Chairman of the Board en CEO van Deutsche Lufthansa AG zegt over de overname: “Na de overname van 45% van de aandelen van SN Airholding acht jaar geleden, zetten we nu een volgende stap in onze solide en succesvolle samenwerking. Als langdurige aandeelhouder en partner van Brussels Airlines zijn we al erg nauw verbonden met elkaar. Daarom hechten we veel waarde aan België en zeker aan Brussel. Het zijn zeer aantrekkelijke markten die ons aanbod in het hart van Europa aanvullen. Bovendien heeft Brussels Airlines een zeer competitieve kostenstructuur en voegt het een goed gevestigd lange afstandsnetwerk, vooral van en naar Afrika, toe aan de Lufthansa Group portfolio. We appreciëren ook de hoge kwalificaties, motivatie en prestaties van de 3.500 Brussels Airlines werknemers.”

Spohr benadrukt dat Lufthansa oog heeft voor de Belgische belangen: “Als belangrijke luchtvaartgroep hebben we al verschillende keren aangetoond dat we bij expansieplannen de belangen van de thuismarkten respecteren. We willen het belang van Brussel als luchtvaartlocatie op een duurzame manier versterken en de connectiviteit van de Europese hoofdstad nog verder vergroten. Op basis van haar succesvolle ontwikkeling kan Brussels Airlines een leidinggevende rol spelen om het platform van de pan-Europese Eurowings Group naar nieuwe hoogtes te brengen.”

Brussels Airport, dat als aandeelhouder deelnam aan de overnamegesprekken, ziet kansen. De luchthaven ziet zich als Afrika-hub voor de Lufthansa Group en is blij met de toezegging dat het netwerk van Brussels Airlines verankerd blijft op de Brusselse luchthaven. Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport Company verklaart: “De integratie van Brussels Airlines in de Eurowings Group binnen Lufthansa is een positieve evolutie, zowel voor de luchtvaartmaatschappij als voor haar thuisbasis Brussels Airport. De integratie in een internationale groep als Lufthansa biedt Brussels Airlines meer commerciële mogelijkheden, voordelen om de vloot te vernieuwen en om het netwerk verder uit te breiden naar Afrika, Noord-Amerika en India. De verankering en verdere ontwikkeling van een sterke home carrier is cruciaal voor de connectiviteit, de tewerkstelling en de economie in het algemeen van ons land.”

Eurowings Groep
Het merk Brussels Airlines zal na verloop van tijd aangevuld worden met ‘lid van de Eurowings Groep’. De gezamenlijke doelstelling van Lufthansa en Brussels Airlines is om de marktpositie van de Belgische luchtvaartmarkt verder te verstevigen, maakten de partijen bekend. De ingezette vlootharmonisering naar Airbus A320 vliegtuigen wordt doorgezet, dit past goed bij de vloot van Eurowings. Op middellange termijn gaat Lufthansa investeren om de efficiëntie en de capaciteit van de korte en lange afstandsvloot van Brussels Airlines verder te verhogen.

Lufthansa en Brussels Airlines werken al acht jaar samen sinds Lufthansa in 2009  een belang van 45 procent verwierf in de de Nationale luchtvaartmaatschappij van België.  Met de verdere integratie verwachten de partijen synergieën te creëren tot jaarlijks meerdere tientallen miljoen euro.

 

Lenneke Bosman
Door: | lenneke[at]zakenreis.nl | volg mij via @ lenneke_ZR
Lenneke Bosman schrijft sinds 2008 over de luchtvaart- en reiswereld. Met een achtergrond in de marketing van historische luchtvaart heeft zij ook ervaring opgedaan in de meetings- & incentivesbranche.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Records voor de hotelmarkt

Records voor de hotelmarkt

10/09/2019

De Nederlandse hotelmarkt heeft het afgelopen jaar ‘een absolute piek’ bereikt. Dit zegt Horwath HTL in een vandaag verschenen rapport. De bezettingsgraden, gemiddelde kamerprijzen en omzetten zijn volgens de consultancy…

Ten Brink verlaat Transavia

Ten Brink verlaat Transavia

09/09/2019

De CEO van Transavia, Mattijs ten Brink, stapt deze maand over naar de Sunweb Group, waar hij dezelfde functie zal vervullen. Dit heeft de dochtermaatschappij van KLM vandaag bekendgemaakt. Ten…

Staking legt heel BA plat

Staking legt heel BA plat

09/09/2019

British Airways heeft voor vandaag en morgen vrijwel alle vluchten geannuleerd vanwege een pilotenstaking, de eerste in de geschiedenis van het bedrijf. Naar schatting 1.700 vluchten, vooral van en naar…