Home / Luchtvaart / ‘Brussels Airlines deal positief voor België’

‘Brussels Airlines deal positief voor België’

‘Brussels Airlines deal positief voor België’

Nadat gisteren bekend werd dat Lufthansa gebruik maakt van zijn recht om Brussels Airlines tegen zeer gunstige voorwaarden te kopen, zijn vandaag details van de deal bekend gemaakt. Zo zal de maatschappij vanaf 2018 volledig geïntegreerd worden in de Lufthansa Group en onderdeel worden van de Eurowings Group.

De ‘unieke karakteristieken’ van Brussels Airlines, zegt Lufthansa te waarderen en behouden. Dit zijn de Brusselse markt, het Afrikaanse netwerk en de voordelige kostenstructuur van de Belgische luchtvaartmaatschappij.

Carsten Spohr, Chairman of the Board en CEO van Deutsche Lufthansa AG zegt over de overname: “Na de overname van 45% van de aandelen van SN Airholding acht jaar geleden, zetten we nu een volgende stap in onze solide en succesvolle samenwerking. Als langdurige aandeelhouder en partner van Brussels Airlines zijn we al erg nauw verbonden met elkaar. Daarom hechten we veel waarde aan België en zeker aan Brussel. Het zijn zeer aantrekkelijke markten die ons aanbod in het hart van Europa aanvullen. Bovendien heeft Brussels Airlines een zeer competitieve kostenstructuur en voegt het een goed gevestigd lange afstandsnetwerk, vooral van en naar Afrika, toe aan de Lufthansa Group portfolio. We appreciëren ook de hoge kwalificaties, motivatie en prestaties van de 3.500 Brussels Airlines werknemers.”

Spohr benadrukt dat Lufthansa oog heeft voor de Belgische belangen: “Als belangrijke luchtvaartgroep hebben we al verschillende keren aangetoond dat we bij expansieplannen de belangen van de thuismarkten respecteren. We willen het belang van Brussel als luchtvaartlocatie op een duurzame manier versterken en de connectiviteit van de Europese hoofdstad nog verder vergroten. Op basis van haar succesvolle ontwikkeling kan Brussels Airlines een leidinggevende rol spelen om het platform van de pan-Europese Eurowings Group naar nieuwe hoogtes te brengen.”

Brussels Airport, dat als aandeelhouder deelnam aan de overnamegesprekken, ziet kansen. De luchthaven ziet zich als Afrika-hub voor de Lufthansa Group en is blij met de toezegging dat het netwerk van Brussels Airlines verankerd blijft op de Brusselse luchthaven. Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport Company verklaart: “De integratie van Brussels Airlines in de Eurowings Group binnen Lufthansa is een positieve evolutie, zowel voor de luchtvaartmaatschappij als voor haar thuisbasis Brussels Airport. De integratie in een internationale groep als Lufthansa biedt Brussels Airlines meer commerciële mogelijkheden, voordelen om de vloot te vernieuwen en om het netwerk verder uit te breiden naar Afrika, Noord-Amerika en India. De verankering en verdere ontwikkeling van een sterke home carrier is cruciaal voor de connectiviteit, de tewerkstelling en de economie in het algemeen van ons land.”

Eurowings Groep
Het merk Brussels Airlines zal na verloop van tijd aangevuld worden met ‘lid van de Eurowings Groep’. De gezamenlijke doelstelling van Lufthansa en Brussels Airlines is om de marktpositie van de Belgische luchtvaartmarkt verder te verstevigen, maakten de partijen bekend. De ingezette vlootharmonisering naar Airbus A320 vliegtuigen wordt doorgezet, dit past goed bij de vloot van Eurowings. Op middellange termijn gaat Lufthansa investeren om de efficiëntie en de capaciteit van de korte en lange afstandsvloot van Brussels Airlines verder te verhogen.

Lufthansa en Brussels Airlines werken al acht jaar samen sinds Lufthansa in 2009  een belang van 45 procent verwierf in de de Nationale luchtvaartmaatschappij van België.  Met de verdere integratie verwachten de partijen synergieën te creëren tot jaarlijks meerdere tientallen miljoen euro.

 

Lenneke Bosman
Door: | lenneke[at]zakenreis.nl | volg mij via @ lenneke_ZR
Lenneke Bosman schrijft sinds 2008 over de luchtvaart- en reiswereld. Met een achtergrond in de marketing van historische luchtvaart heeft zij ook ervaring opgedaan in de meetings- & incentivesbranche.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Coronagolf op KLM-vluchten

Coronagolf op KLM-vluchten

27/11/2021

Op de twee KLM-vluchten die vrijdag uit Zuid-Afrika aankwamen, waren 61 passagiers besmet met corona, bijna tien procent van het totaal. Dit blijkt uit cijfers van de GGD. De positief…

APG: GSA Surinam Airways

APG: GSA Surinam Airways

23/11/2021

Surinam Airways heeft APG aangesteld als General Sales Agent (GSA) voor Europa, zo hebben de twee partijen dinsdag naar buiten gebracht. De luchtvaartmaatschappij van Suriname voert momenteel twee vluchten per…

Herstel zakenreizen in 2025

Herstel zakenreizen in 2025

23/11/2021

Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) heeft onderzoek gedaan naar zakenreizen in Nederland en verwacht op basis daarvan pas in 2025 een terugkeer tot het niveau van 2019. Het KiM, onderdeel…

Schiphol weer licht omhoog

Schiphol weer licht omhoog

22/11/2021

Vorige maand reisden 3,7 miljoen passagiers via Schiphol, zo blijkt uit cijfers van de luchthaven. Dit is een stijging ten opzichte van de 3,4 miljoen reizigers in september, maar nog…