Home / Luchtvaart / British Airways uit de kunst

British Airways uit de kunst

British Airways uit de kunst

British Airways wil de eigen ‘art collection’ verkopen om aan cash te komen die het bedrijf door de coronacrisis moet helpen. In de lounges van BA bevindt zich veel kunst met een totale waarde van tientallen miljoenen euro’s.

BA begon veertig jaar geleden met de aankoop van voornamelijk Britse moderne kunst, die een plek kreeg in de first en business class lounges op grote luchthavens. Het werk van Damien Hirst, een veelzijdig kunstenaar, is het meest bekend. Hirst maakte onder meer For the Love of God (op de foto, links), een doodshoofd gemaakt van platina, bedekt met 8.601 diamanten – dit is overigens niet in bezit van BA.

Volgens Britse media wil BA nu de meeste bekende kunstwerken uit de eigen collectie via veilinghuis Sotheby’s van de hand doen. De verkoop kan tientallen miljoenen euro’s opleveren en die heeft de airline hard nodig om te overleven.

Geen staatssteun
BA is, zoals alle airlines, zwaar getroffen door corona, waardoor het passagiersverkeer sinds begin april vrijwel volledig stil is komen te liggen. Herstel komt langzaam weer op gang, maar zal naar verwachting lang duren. BA, onderdeel van de International Airlines Group (IAG) heeft tot nu toe geen beroep gedaan op steun van de Britse regering voor de bedrijfsvoering.

De beursgenoteerde onderneming is een aanhanger van het volledige vrije-marktdenken, waarin de staat geen rol mag spelen. Een virus is in deze optiek een ‘normaal’ ondernemersrisico, BA wil op eigen kracht door de storm komen. Eén grote concessie heeft BA wel gedaan: voor de salarissen krijgt de airline overheidssubsidie, vergelijkbaar met de NOW in Nederland, waar onder meer KLM gebruik van maakt.

BA bereidt intussen een grote reorganisatie voor, waarbij meer dan een kwart van de ruim 40.000 werknemers hun baan zal verliezen. In Europa werken airlines die wél overheidssteun ontvangen, zoals KLM, Air France en Lufthansa, overigens ook aan ontslagrondes.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Meeste subsidie voor KLM

Meeste subsidie voor KLM

10/07/2020

Sinds april heeft KLM van alle Nederlandse bedrijven de meeste subsidie voor de loonkosten ontvangen: ruim 330 miljoen euro. Dit blijkt uit het zogeheten Register NOW dat het UWV vrijdagavond…

Overleeft GBTA de crisis wél?

Overleeft GBTA de crisis wél?

10/07/2020

GBTA heeft deze week een interim-CEO benoemd, hangende het ethisch onderzoek naar de topman. Hoofdzorg voor de vereniging voor travel management is echter niet de bestuurscrisis, maar corona. Collega-organisatie ACTE…

ACTE failliet door corona

ACTE failliet door corona

09/07/2020

De Association of Corporate Travel Executives (ACTE) heeft deze week in de Verenigde Staten faillissement aangevraagd en alle activiteiten met onmiddellijke ingang topgezet. De corona-crisis heeft sinds maart geleid tot…

RAI schrapt kwart banen

RAI schrapt kwart banen

08/07/2020

RAI Amsterdam heeft woensdag een reorganisatie aangekondigd waarbij 125 banen, ruim een kwart van het totaal, verloren gaan. Het congrescentrum was tussen medio maart en 1 juli dicht door corona…