Home / Luchtvaart / British Airways uit de kunst

British Airways uit de kunst

British Airways uit de kunst

British Airways wil de eigen ‘art collection’ verkopen om aan cash te komen die het bedrijf door de coronacrisis moet helpen. In de lounges van BA bevindt zich veel kunst met een totale waarde van tientallen miljoenen euro’s.

BA begon veertig jaar geleden met de aankoop van voornamelijk Britse moderne kunst, die een plek kreeg in de first en business class lounges op grote luchthavens. Het werk van Damien Hirst, een veelzijdig kunstenaar, is het meest bekend. Hirst maakte onder meer For the Love of God (op de foto, links), een doodshoofd gemaakt van platina, bedekt met 8.601 diamanten – dit is overigens niet in bezit van BA.

Volgens Britse media wil BA nu de meeste bekende kunstwerken uit de eigen collectie via veilinghuis Sotheby’s van de hand doen. De verkoop kan tientallen miljoenen euro’s opleveren en die heeft de airline hard nodig om te overleven.

Geen staatssteun
BA is, zoals alle airlines, zwaar getroffen door corona, waardoor het passagiersverkeer sinds begin april vrijwel volledig stil is komen te liggen. Herstel komt langzaam weer op gang, maar zal naar verwachting lang duren. BA, onderdeel van de International Airlines Group (IAG) heeft tot nu toe geen beroep gedaan op steun van de Britse regering voor de bedrijfsvoering.

De beursgenoteerde onderneming is een aanhanger van het volledige vrije-marktdenken, waarin de staat geen rol mag spelen. Een virus is in deze optiek een ‘normaal’ ondernemersrisico, BA wil op eigen kracht door de storm komen. Eén grote concessie heeft BA wel gedaan: voor de salarissen krijgt de airline overheidssubsidie, vergelijkbaar met de NOW in Nederland, waar onder meer KLM gebruik van maakt.

BA bereidt intussen een grote reorganisatie voor, waarbij meer dan een kwart van de ruim 40.000 werknemers hun baan zal verliezen. In Europa werken airlines die wél overheidssteun ontvangen, zoals KLM, Air France en Lufthansa, overigens ook aan ontslagrondes.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Kremers state agent bij KLM

Kremers state agent bij KLM

23/09/2020

Minister Hoekstra van Financiën heeft woensdag de langverwachte benoeming van een state agent bij KLM bekendgemaakt. Het is beroepsbestuurder Jeroen Kremers, die toezicht zal houden op de juiste besteding van…

Restitutie weer binnen 7 dagen

Restitutie weer binnen 7 dagen

23/09/2020

Alle luchtvaartmaatschappijen moeten vanaf 1 oktober zoals voorheen binnen zeven dagen hun klanten terugbetalen bij annulering van een vlucht. Dit heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) bepaald. Toezichthouder ILT,…

Single European Sky in zicht?

Single European Sky in zicht?

22/09/2020

De Europese Commissie heeft dinsdag een ‘upgrade’ voorgesteld van de Single European Sky. Volgens Brussel dwingt de “scherpe terugval van het luchtverkeer” als gevolg van corona tot een grotere “elasticiteit”…

Lufthansa snijdt nog dieper

Lufthansa snijdt nog dieper

21/09/2020

Lufthansa heeft maandag een veel diepere ingreep in de eigen organisatie aangekondigd, met nóg minder personeel en verdere verkleining van de vloot. De Duitse airline spreekt over een “significante verslechtering”…