
Transavia heeft in 2016 voor het eerst in jaren geen verlies gemaakt, zo blijkt uit de jaarcijfers die moederbedrijf Air France-KLM vandaag publiceerde. Winst was er in 2016 ook niet: de dochter draaide break-even.
Vorig jaar was er nog een verlies van 35 miljoen euro voor Transavia (de Nederlandse en de Franse tak samen). In passagiersaantallen groeide Transavia al die jaren wel, van 6,3 miljoen in 2011 naar 10,8 miljoen passagiers in 2015 en 13,2 miljoen in 2016. De relatieve toename van 22,7 procent was de grootste in jaren.
Eerder deze week maakte Air France-KLM bekend dat de enige basis van Transavia buiten Nederland en Frankrijk, namelijk die in München, eind dit jaar wordt gesloten, omdat de resultaten daar tegenvallen. Air France-KLM heeft niet gezegd hoe groot het verlies op de Duitse operatie is.
Frédéric Gagey, de CFO van Air France-KLM, benadrukte vandaag wel dat de Nederlandse tak van Transavia het beduidend beter doet dan de Franse. Hij gaf geen uitsplitsing van de cijfers.
Transavia moet zich nu op last van de directie van Air France-KLM in Parijs weer helemaal gaan richten op de twee thuismarkten. Mattijs ten Brink, de topman van Transavia Nederland, heeft daar wel vertrouwen in. Transavia groeide in Nederland de afgelopen drie jaar met 30 procent. “Dat is voldoende basis om onze rol als low-cost marktleider in Nederland uit te breiden en samen met KLM op te trekken,” zei Ten Brink deze week tijdens een conference call.
De grote bedreiging voor Transavia komt van concurrenten als easyJet, Ryanair, Wizz Air en Vueling, die alle vier vanaf luchthavens in Nederland en Frankrijk vliegen. Met name Ryanair (117 miljoen passagiers in 2016) en easyJet (73 miljoen) zijn Transavia in tien jaar tijd ver ontgroeid.

