Home / Luchtvaart / Branche roept op tot snelle opheffing reisbeperkingen

Branche roept op tot snelle opheffing reisbeperkingen

Branche roept op tot snelle opheffing reisbeperkingen

Voorafgaand aan de bijeenkomst van de EU-ambassadeurs op 11 juni, roepen brancheverenigingen in de reissector de lidstaten op om het voorstel van de Europese Commissie goed te keuren om de reisbeperkingen in de EU op een gecoördineerde manier op te heffen.

Na maanden van lockdowns en een lappendeken van coronamaatregelen, die per EU-land en zelfs per regio verschillen, komt dit voorstel op het juiste moment, stellen de brancheverenigingen in hun persverklaringen. De vaccinatieprogramma’s werpen hun vruchten af en door de verbeterende epidemiologische vooruitzichten in Europa, is veilig reizen deze zomer mogelijk, zeggen zij. Ook al omdat de sector heeft laten zien dat zij veilig en verantwoord reizen kan en wil aanbieden.

Indien aangenomen en volledig uitgevoerd, zou het voorstel van de Europese Commissie het vrije verkeer binnen de EU moeten herstellen. De brancheverenigingen ondersteunen onder meer de volgende elementen:
  volledig gevaccineerde personen kunnen vanaf 14 dagen na hun vaccinatie zonder testen of quarantaine reizen;
  mensen die hersteld zijn van COVID-19 kunnen 180 dagen na hun positieve test reizen zonder te worden onderworpen aan tests of quarantaine;
  voor overige reizigers moet reizen vanuit groene zones onbeperkt mogelijk blijven, en reizen vanuit zowel oranje als rode zones zonder quarantaine, op basis van een negatieve test;
  de lidstaten moeten een uniforme aanpak hanteren voor het accepteren van een negatief resultaat van een PCR-test 72 uur voor aankomst en 48 uur in het geval van snelle antigeentests;
  vaccinatie, herstel van COVID-19 of een negatief testresultaat kan worden aangetoond door het overleggen van een Digitaal COVID-certificaat (DCC) of op andere wijze, totdat het DCC beschikbaar is.

Noodremsysteem
De EU heeft ook voorzien in een noodremsysteem waarbij, als de coronastatus van een regio snel verslechtert, de ‘kleur’ verandert in donkerrood. In dat geval moeten de lidstaten een test en/of quarantaine opleggen, zelfs als reizigers in het bezit zijn van een DCC.

“Verenigingen uit de reis- en toerismesector juichen dit belangrijke initiatief voor een gecoördineerde opheffing van reisbeperkingen in Europa van harte toe. Dit is een essentiële stap om het vertrouwen van reizigers te herstellen en Europa te heropenen. Wij zijn van mening dat de Europese Commissie haar rol heeft gespeeld, de industrie is klaar om veilig en verantwoord reizen te garanderen: we hebben nu de lidstaten nodig om snel te handelen,” aldus de brancheverenigingen.

Zij raden de lidstaten aan om snel akkoord te gaan met de aanbevelingen voor reizen binnen de EU, zoals voorgesteld door de Europese Commissie, en deze volledig te implementeren. De verenigingen zijn van mening dat tests (PCR of antigeen) gratis of in ieder geval zeer betaalbaar moeten zijn voor reizigers. Ook zouden de lidstaten ervoor moeten zorgen dat – zodra beschikbaar – de controle van het digitale COVID-certificaat (DCC) of andere gezondheidscertificaten niet tot wachttijden en wachtrijen bij vertrek leiden.

De organisaties die zich achter het voorstel scharen zijn: A4E, ACI EUROPE, CLIA, ECTAA, ERA, ETC, ETOA, ETRC, eu travel tech, HOTREC, NECSTouR en WTTC.

Manuschka
Door: | manuschka[at]zakenreis.nl
Manuschka Hundepool is hoofdredacteur en uitgever van Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
KLM: herstel zal hobbelig zijn

KLM: herstel zal hobbelig zijn

30/07/2021

KLM-topman Pieter Elbers ziet in een online gesprek met de pers, naar aanleiding van de cijfers uit het tweede kwartaal, ‘duidelijke tekenen van herstel.’ Maar hij manoeuvreert behoedzaam: “Als er…

Schiphol zet app f&b door

Schiphol zet app f&b door

30/07/2021

Schiphol heeft deze week een pilot voor het bestellen van eten en drinken via een app omgezet in een permanente functie. Reizigers kunnen hun orders plaatsen en later airside ophalen….

Vliegtuigorders stijgen weer

Vliegtuigorders stijgen weer

30/07/2021

Vliegtuigbouwers Airbus en Boeing zeggen te profiteren van het voorzichtige herstel van de luchtvaartsector, die zware klappen kreeg als gevolg van de coronacrisis. Bedrijven plaatsen weer orders, die ze eerder…

Weer kleine nettowinst Accor

Weer kleine nettowinst Accor

29/07/2021

Accor heeft over het eerste halfjaar ondanks verder omzetverlies een kleine nettowinst geboekt, tegenover megaverlies in H1 van 2020. Het hotelbedrijf reorganiseerde fors en zag daardoor de kosten dalen. Topman…