Home / Luchtvaart / Bonden willen opheldering Den Haag over steun KLM

Bonden willen opheldering Den Haag over steun KLM

Bonden willen opheldering Den Haag over steun KLM

De vakbonden FNV, VNC en CNV willen ‘opheldering’ van minister Hoekstra van Financiën over het ‘gedetailleerde loonoffer’ van de KLM-werknemers als onderdeel van het steunpakket. Besluiten over lonen worden aan de cao-tafel genomen, met inspraak van de vakbondsleden, schrijven ze per brief.

In het steunpakket ter waarde van 3,4 miljard euro dat KLM eind juni van de Nederlandse regering kreeg aangeboden – bedoeld om de liquiditeit te herstellen en zo het bedrijf in de lucht te houden –  staan eisen op het gebied van de arbeidsvoorwaarden. Werknemers boven modaal worden geacht in te leveren, oplopend tot 20 procent van hun salaris.

Initiatief
In een brief die dinsdag is verstuurd aan Wopke Hoekstra, vragen de drie bonden “duidelijkheid over wie het initiatief nam om de offers in het pakket op te nemen.” Volgens VNC (cabinepersoneel), CNV (grondpersoneel) en FNV (grond en cabine) wijzen de KLM-directie en het ministerie naar elkaar  met de beschuldigende vinger.

Als mocht blijken dat de minister de aanstichter was, hebben de bonden hun antwoord al klaar. “Dat het ministerie zich tot in detail bemoeit met arbeidsvoorwaarden druist in tegen de vrijheid van onderhandelen van bonden en werkgevers. Wij hebben aan de cao-tafel onze handen vrij en zijn niet gebonden aan de gestelde voorwaarden,” aldus Birte Nelen, bestuurder van FNV Cabine.

Verdeeldheid bonden
De bonden bij KLM waren het de afgelopen tijd bepaald niet met elkaar eens over hun strategie. Eerst stapte de VNC solo naar de rechter om in kort geding te eisen dat het bedrijf last-in-first-out (lifo) zou toepassen bij ‘overtolligheid.’ De bond zette de collega’s van FNV Cabine onder druk om op dit punt samen op te trekken, maar FNV achtte lifo juridisch niet haalbaar. VNC kreeg op 30 juni van de rechter ongelijk.

Vorige week stuurden zes bonden: VNV (piloten), VNC en de ‘grondbonden’ NVLT, De Unie, VKP en CNV een brief aan de Europese Commissie waarin ze zich beklaagden over de ingreep in de arbeidsvoorwaarden. FNV deed niet mee omdat volgens deze bond ‘Brussel’ niet het juiste loket voor de klacht was, maar ‘Den Haag.’ Opnieuw kregen de bonden nul op het rekest: maandag keurde Eurocommissaris Magrethe Vestager de hulp aan KLM goed, inclusief de voorwaarden uit Den Haag.

De nu verstuurde brief aan minister Hoekstra is een derde poging van de bonden om naderend onheil voor hun leden af wenden. Maar opnieuw is er geen sprake van eensgezindheid: vier van de zeven bonden bij KLM staan niet onder déze brief.

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Codeshare KLM en ITA 

Codeshare KLM en ITA 

05/12/2021

KLM en ITA Airways zijn een codeshare aangegaan, waardoor passagiers van beide carriers tickets kunnen boeken naar elkaars bestemmingen. KLM en ITA bieden daarnaast ‘gemakkelijke overstapmogelijkheden’ aan op de luchthavens…

FB-Miles langer geldig

FB-Miles langer geldig

04/12/2021

Flying Blue, de divisie voor frequent flyers van Air France-KLM, heeft de geldigheid van de gespaarde miles opnieuw verlengd. “Vanwege de coronacrisis hebben wij in 2020 beloofd dat wij u in…

NDC-deal Travelport en IAG 

NDC-deal Travelport en IAG 

02/12/2021

Travelport heeft een overeenkomst gesloten met de vier leden van de International Airlines Group (IAG) over NDC, de New Distribution Capability. Dit heeft het technologiebedrijf donderdag bekendgemaakt. IAG bestaat uit…

Trein wint terrein op vliegtuig

Trein wint terrein op vliegtuig

02/12/2021

Grote bedrijven nemen voor zakenreizen ‘steeds vaker’ de trein in plaats van het vliegtuig, zo blijkt uit een analyse van de Werkgroep Internationale Trein. Het onderzoek vond plaats vóór de…