Home / Luchtvaart / Bonden Air France blijven bij looneis, geen stakingsdreiging

Bonden Air France blijven bij looneis, geen stakingsdreiging

Bonden Air France blijven bij  looneis, geen stakingsdreiging

De vakbonden bij Air France hebben gisteren na gezamenlijk overleg hun eis herhaald voor een loonsverhoging van 5,1 procent, met terugwerkende kracht tot 1 januari. Er zijn geen nieuwe stakingen aangekondigd.

De salarisverhoging van 5,1 procent achten de bonden gerechtvaardigd, omdat het personeel van Air France lange tijd vrijwel op de nullijn zat. De stijging zou de compensatie zijn van de inflatie van de afgelopen vijf jaar.

De bonden, die alle geledingen van het bedrijf vertegenwoordigen, zeggen de komst van de nieuwe CEO van Air France-KLM, Ben Smith, af te zullen wachten. Smith treedt officieel eind volgende maand aan, maar is voor overleg inmiddels al in Parijs geweest.

Janaillac
Eerder dit jaar staakte het personeel van Air France vijftien dagen lang om de salarisverhoging af te dwingen. De zittende CEO van de Frans-Nederlandse groep, Jean-Marc Janaillac, verloor het gevecht met de bonden en stapte in mei op.

De bonden schortten hun stakingen daarna op, maar dreigden deze in september te hervatten, als aan hun eisen niet tegemoet zou worden gekomen, wie de nieuwe CEO van de holding ook zou zijn, zeiden ze. Daar komen ze nu van terug.

Smith
Alle ogen, ook die van de bonden, zijn gericht op Smith, afkomstig van Air Canada. Op voorhand waren de bonden mordicus tegen de komst van een buitenlandse groeps-CEO. Toen de naam van Smith viel, reageerden ze daarom furieus. Ook Smiths basissalaris van 3,25 miljoen euro per jaar (het drievoudige van dat van Janaillac) viel aanvankelijk niet goed.

Maar de bonden hebben hun toon enigszins gematigd en vinden dat Smith ‘een kans’ moet krijgen. Staken kan altijd nog. Smith wist eerder in onderhandelingen met de Canadese bonden voor het personeel bij Air Canada een akkoord te regelen dat tien jaar geldig is. Mogelijk denken de Franse bonden dat de nieuwe topman meer oog voor hun insteek heeft dan Janaillac.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
8 november is de dag

8 november is de dag

18/10/2021

De Amerikaanse regering van president Biden heeft de dag bekendgemaakt dat de grenzen weer open zullen gaan voor iedereen die is gevaccineerd: over drie weken vanaf nu. En het lijkt…

Air Belgium breidt uit

Air Belgium breidt uit

14/10/2021

Air Belgium is donderdag begonnen vluchten uit te voeren naar Mauritius vanaf Brussels Airport, twee keer per week, met een nieuwe Airbus A330neo. Eerder nam de Belgische carrier Curaçao al…