Home / Luchtvaart / Bombardier helemaal weg uit de grote vliegtuigbouw

Bombardier helemaal weg uit de grote vliegtuigbouw

Bombardier helemaal weg uit de grote vliegtuigbouw

Bombardier verkoopt zijn bouwdivisie regionale vliegtuigen (CRJ) aan Mitsubishi. Vorig jaar deed Bombardier de CSeries en de Q400 van de hand. Hiermee komt een eind aan Bombardier in de grote vliegtuigbouw.

Mitsubishi Heavy Industries, de Japanse multinational, betaalt 550 miljoen dollar in cash voor de CRJ (Canadair Regional Jet) van Bombardier en neemt ook 200 miljoen aan schulden over. Aan de lage overnamesom valt af te lezen dat Bombardier graag van het CRJ-programma afwilde.

Bombardier leed de afgelopen jaren steeds verlies op de bouw van commerciële vliegtuigen. Het bedrijf in Montreal richt zich voortaan op de productie van treinen en zakenjets (Learjet), waarmee wel winst wordt gemaakt.

CSeries
Bombardier had twee jaar geleden nog vier programma’s in de vliegtuigbouw lopen: de C Series, de Q series, de CRJ Series en zakenjets.

De CSeries (of C Series) was het meest ambitieus wat betreft de grootte van het toestel (net iets kleiner van de Boeing 737 en de Airbus A319) en de gedane investeringen. Maar de kosten van het programma stegen Bombardier boven het hoofd en de concurrentie was te groot, waarna het bedrijf besloot een meerderheidsbelang in de CSeries te verkopen aan Airbus. Medio 2018 veranderde Airbus de naam van het product in Airbus A220.

De Q400 Dash 8, was de laatste uit een serie van propellervliegtuigen, die Bombardier de Q Series noemde. Lange tijd een goed lopend product, maar de Canadese fabrikant verloor de slag om dit marktsegment van het Europese ATR.

Eind vorig jaar verkocht Bombardier de bouw van de Q400 aan de oorspronkelijke eigenaar:  De Havilland Canada, die het vliegtuig blijft produceren onder de naam De Havilland Canada Dash 8.

CRJ
De Canadair Regional Jet bouwde Bombardier in verschillende varianten sinds 1991. In de loop der tijd rolden er rond de 2.000 van de band. Maar het verhaal over winst en verlies was hetzelfde als bij de andere vliegtuigen: Bombardier slaagde er uiteindelijk niet in voldoende winst te maken met de CRJ.

In dit segment is het Braziliaanse Embraer  – Boeing krijgt hierin later dit jaar een meerderheidsbelang – de grote tegenstrever. Daarom heeft Bombardier ook deze lijn vaarwel gezegd. De bouw nabij Montreal zal naar verwachting eind 2020 ten einde komen.

Spacejet
Mitsubishi heeft zelf al jaren een programma lopen voor regionale jets onder de naam MRJ, vergelijkbaar met de CRJ. Dit toestel heeft wel al proefvluchten uitgevoerd, maar de Japanse onderneming moest de afgelopen jaren keer op keer de entry into service uitstellen wegens technische problemen.

Bij de Paris Air Show deze maand gaf Mitsubishi de MRJ een nieuwe naam: Spacejet. Mitsubishi is van plan de MRJ (Spacejet) en de CRJ naast elkaar te produceren. De vraag is of dat zal gebeuren.

Behalve het onder de knie krijgen van de techniek zal Mitsubishi ook veel meer orders moeten binnenhalen. En een fabrikant die twee soortgelijke toestellen wil verkopen, zal de markt moeilijker kunnen overtuigen.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Grote daling CO2 in Europa

Grote daling CO2 in Europa

28/01/2021

De CO2-uitstoot door het luchtverkeer was vorig jaar in Europese landen 57 procent lager dan in 2019. Dit blijkt uit cijfers van Eurocontrol. Nederland zat met min 41,2 procent onder…

Dialoog Rutte met de ANVR

Dialoog Rutte met de ANVR

27/01/2021

De ANVR gaat donderdag in gesprek met demissionair premier Mark Rutte over het steunpakket voor de reissector. Ook TUI zal bij de ontmoeting aanwezig zijn. ANVR-voorzitter Frank Oostdam en TUI-directeur…

MAA: minder hinder vereist

MAA: minder hinder vereist

27/01/2021

Maastricht Aachen Airport (MAA) kan tot 2030 groeien, mits de geluidshinder afneemt. Dit adviseert Pieter van Geel in een rapport, waarin ‘de effecten van corona’ op de marktvraag niet zijn…

SAF blijft speerpunt KLM

SAF blijft speerpunt KLM

26/01/2021

KLM blijft inzetten op het gebruik van niet-fossiele brandstoffen en heeft het bestaande programma omgedoopt tot Corporate SAF (sustainable aviation fuel). “Juist in deze crisistijd,” zegt Harm Kreulen, directeur KLM…

Weer uitstel Lelystad Airport

Weer uitstel Lelystad Airport

25/01/2021

De opening van Lelystad Airport vindt waarschijnlijk later plaats dan in november dit jaar, zoals eerder gepland. De Tweede Kamer heeft het dossier maandag “controversieel” verklaard, nu de regering demissionair…