Home / Luchtvaart / Bombardier helemaal weg uit de grote vliegtuigbouw

Bombardier helemaal weg uit de grote vliegtuigbouw

Bombardier helemaal weg uit de grote vliegtuigbouw

Bombardier verkoopt zijn bouwdivisie regionale vliegtuigen (CRJ) aan Mitsubishi. Vorig jaar deed Bombardier de CSeries en de Q400 van de hand. Hiermee komt een eind aan Bombardier in de grote vliegtuigbouw.

Mitsubishi Heavy Industries, de Japanse multinational, betaalt 550 miljoen dollar in cash voor de CRJ (Canadair Regional Jet) van Bombardier en neemt ook 200 miljoen aan schulden over. Aan de lage overnamesom valt af te lezen dat Bombardier graag van het CRJ-programma afwilde.

Bombardier leed de afgelopen jaren steeds verlies op de bouw van commerciële vliegtuigen. Het bedrijf in Montreal richt zich voortaan op de productie van treinen en zakenjets (Learjet), waarmee wel winst wordt gemaakt.

CSeries
Bombardier had twee jaar geleden nog vier programma’s in de vliegtuigbouw lopen: de C Series, de Q series, de CRJ Series en zakenjets.

De CSeries (of C Series) was het meest ambitieus wat betreft de grootte van het toestel (net iets kleiner van de Boeing 737 en de Airbus A319) en de gedane investeringen. Maar de kosten van het programma stegen Bombardier boven het hoofd en de concurrentie was te groot, waarna het bedrijf besloot een meerderheidsbelang in de CSeries te verkopen aan Airbus. Medio 2018 veranderde Airbus de naam van het product in Airbus A220.

De Q400 Dash 8, was de laatste uit een serie van propellervliegtuigen, die Bombardier de Q Series noemde. Lange tijd een goed lopend product, maar de Canadese fabrikant verloor de slag om dit marktsegment van het Europese ATR.

Eind vorig jaar verkocht Bombardier de bouw van de Q400 aan de oorspronkelijke eigenaar:  De Havilland Canada, die het vliegtuig blijft produceren onder de naam De Havilland Canada Dash 8.

CRJ
De Canadair Regional Jet bouwde Bombardier in verschillende varianten sinds 1991. In de loop der tijd rolden er rond de 2.000 van de band. Maar het verhaal over winst en verlies was hetzelfde als bij de andere vliegtuigen: Bombardier slaagde er uiteindelijk niet in voldoende winst te maken met de CRJ.

In dit segment is het Braziliaanse Embraer  – Boeing krijgt hierin later dit jaar een meerderheidsbelang – de grote tegenstrever. Daarom heeft Bombardier ook deze lijn vaarwel gezegd. De bouw nabij Montreal zal naar verwachting eind 2020 ten einde komen.

Spacejet
Mitsubishi heeft zelf al jaren een programma lopen voor regionale jets onder de naam MRJ, vergelijkbaar met de CRJ. Dit toestel heeft wel al proefvluchten uitgevoerd, maar de Japanse onderneming moest de afgelopen jaren keer op keer de entry into service uitstellen wegens technische problemen.

Bij de Paris Air Show deze maand gaf Mitsubishi de MRJ een nieuwe naam: Spacejet. Mitsubishi is van plan de MRJ (Spacejet) en de CRJ naast elkaar te produceren. De vraag is of dat zal gebeuren.

Behalve het onder de knie krijgen van de techniek zal Mitsubishi ook veel meer orders moeten binnenhalen. En een fabrikant die twee soortgelijke toestellen wil verkopen, zal de markt moeilijker kunnen overtuigen.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Te veel fijnstof op Schiphol

Te veel fijnstof op Schiphol

21/10/2021

Op en rondom Schiphol is te veel fijnstof, door de uitstoot van vliegtuigen, zo concludeert de luchthaven zelf op basis van onderzoek door TNO. Het bedrijf wil ‘extra maatregelen’ nemen…

KLM en IATA versus ACNL

KLM en IATA versus ACNL

20/10/2021

KLM keert zich tegen een nieuw systeem van slottoewijzing dat ACNL volgend jaar wenst door te voeren. De airline krijgt hierbij steun van brancheorganisatie IATA die de slotcoördinator voor de…

Frankfurt-Hahn Airport failliet

Frankfurt-Hahn Airport failliet

20/10/2021

De HNA-Group heeft faillissement aangevraagd voor luchthaven Frankfurt-Hahn waarin het Chinese bedrijf zelf grootaandeelhouder is. De airport zag ruim vóór de coronacrisis de aantallen passagiers en omzet al teruglopen, de…

8 november is de dag

8 november is de dag

18/10/2021

De Amerikaanse regering van president Biden heeft de dag bekendgemaakt dat de grenzen weer open zullen gaan voor iedereen die is gevaccineerd: over drie weken vanaf nu. En het lijkt…

Air Belgium breidt uit

Air Belgium breidt uit

14/10/2021

Air Belgium is donderdag begonnen vluchten uit te voeren naar Mauritius vanaf Brussels Airport, twee keer per week, met een nieuwe Airbus A330neo. Eerder nam de Belgische carrier Curaçao al…