Home / Luchtvaart / Boeing verlaagt de productie om stuwmeer aan toestellen

Boeing verlaagt de productie om stuwmeer aan toestellen

Boeing verlaagt de productie om stuwmeer aan toestellen

Boeing gaat de productie drastisch verminderen, omdat door de coronacrisis er een stuwmeer aan onafgeleverde vliegtuigen is ontstaan. Dit heeft de Amerikaanse fabrikant woensdag gezegd. Het bedrijf leed in het tweede kwartaal een nettoverlies van bijna 2,4 miljard dollar.

Boeing en andere fabrikanten – zoals Airbus – hebben momenteel te maken met een groot overschot aan vliegtuigen. Terwijl de productie van toestellen de afgelopen tijd doorging, hadden airlines door de vrije val in de vraag naar vliegreizen in het geheel geen behoefte meer aan nieuwe vliegtuigen. Parkeerplaatsen bij productiehallen staan daardoor vol met niet-afgeleverde vliegtuigen.

Widebodies
De enige optie voor bouwers is verlaging van de output. Bij Boeing zullen de komende anderhalf jaar – of langer – vooral minder widebodies uit de fabriek rollen. De Boeing 747-8 gaat, zoals onlangs al was uitgelekt, geheel uit productie, op zijn laatst in 2022. Ook de output van andere grote types wordt teruggeschroefd.

Van de 787 Dreamliner zullen in 2021 nog zes per maand van de band rollen – vorig jaar waren dit er veertien per maand. En de bouw van de Boeing 777 gaat terug naar twee per maand, terwijl de lancering van de nieuwste variant van de Triple, de 777X, is uitgesteld en op zijn vroegst in 2022 zal plaatsvinden, een jaar later dan voorzien.

MAX
Financieel heeft Boeing, voor de hand liggend, een slecht tweede kwartaal achter de rug. Curieus genoeg is het boekverlies van 2,4 miljard dollar in Q2 van 2020 een verbetering ten opzichte van de min drie miljard in Q2 van vorig jaar.

Dit komt door de Boeing 737 MAX. Vorig jaar rond deze tijd werd Boeing geconfronteerd met de financiële fall-out van de crisis rond de MAX, het toesteltype dat in maart 2019 aan de grond kwam te staan na twee fatale crashes.

Hoewel de technische problemen rond de MAX nog steeds niet zijn opgelost, is de financiële angel er wel uit: nog vóór de coronacrisis nam Boeing boekhoudkundige voorzieningen en trok het bedrijf extra kapitaal aan. De totale schade van het MAX-drama schat Boeing inmiddels op twintig  miljard dollar.

Concerns als Boeing kunnen een dergelijke schadepost normaal gesproken op de lange termijn wel verhapstukken. In dit geval moet de MAX dan wel echt terugkeren. De fabrikant kwam sinds de grounding van de MAX in de lente van 2019 regelmatig met berichten dat het er binnenkort ‘echt’ van zou komen, maar steeds volgde nieuw uitstel. De laatste prognose is dat de 737 MAX eind dit jaar weer zal vliegen – het blijft afwachten.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Groot baanverlies bij Booking

Groot baanverlies bij Booking

04/08/2020

Booking.com ontslaat een kwart van het personeel. Dit heeft het Amerikaanse bedrijf dinsdag op het hoofdkantoor in Amsterdam bekendgemaakt. Het boekingsplatform voor hotels en andere accommodatie is sinds maart door…

Krimp easyJet 99,6 procent

Krimp easyJet 99,6 procent

04/08/2020

EasyJet heeft dinsdag bekendgemaakt dat verkeer en omzet in april, mei en juni met 99,6 procent zijn gekrompen. Toch houdt de airline de moed erin: de operatie is hervat en…

Mach 3 vlucht met Branson

Mach 3 vlucht met Branson

03/08/2020

Corona of niet, Virgin Galactic zet de plannen voor een zakenvliegtuig met een top van 3.700 kilometer p/u door. Het bedrijf, opgericht door de Britse tycoon Richard Branson, maakte maandag…

CWT afgeperst: 4 mln euro

CWT afgeperst: 4 mln euro

03/08/2020

CWT heeft vorige week 414 bitcoin, een kleine vier miljoen euro, betaald aan hackers die erin waren geslaagd via gijzelsoftware de computers van het bedrijf deels uit te schakelen. Persbureau…

Knokpartij op KLM-vlucht

Knokpartij op KLM-vlucht

03/08/2020

In een vliegtuig van KLM dat afgelopen vrijdag op weg was naar Ibiza heeft zich een vechtpartij tussen passagiers voorgedaan. Aanleiding zou de weigering zijn geweest van enkele van hen…