Home / Luchtvaart / Boeing verlaagt de productie om stuwmeer aan toestellen

Boeing verlaagt de productie om stuwmeer aan toestellen

Boeing verlaagt de productie om stuwmeer aan toestellen

Boeing gaat de productie drastisch verminderen, omdat door de coronacrisis er een stuwmeer aan onafgeleverde vliegtuigen is ontstaan. Dit heeft de Amerikaanse fabrikant woensdag gezegd. Het bedrijf leed in het tweede kwartaal een nettoverlies van bijna 2,4 miljard dollar.

Boeing en andere fabrikanten – zoals Airbus – hebben momenteel te maken met een groot overschot aan vliegtuigen. Terwijl de productie van toestellen de afgelopen tijd doorging, hadden airlines door de vrije val in de vraag naar vliegreizen in het geheel geen behoefte meer aan nieuwe vliegtuigen. Parkeerplaatsen bij productiehallen staan daardoor vol met niet-afgeleverde vliegtuigen.

Widebodies
De enige optie voor bouwers is verlaging van de output. Bij Boeing zullen de komende anderhalf jaar – of langer – vooral minder widebodies uit de fabriek rollen. De Boeing 747-8 gaat, zoals onlangs al was uitgelekt, geheel uit productie, op zijn laatst in 2022. Ook de output van andere grote types wordt teruggeschroefd.

Van de 787 Dreamliner zullen in 2021 nog zes per maand van de band rollen – vorig jaar waren dit er veertien per maand. En de bouw van de Boeing 777 gaat terug naar twee per maand, terwijl de lancering van de nieuwste variant van de Triple, de 777X, is uitgesteld en op zijn vroegst in 2022 zal plaatsvinden, een jaar later dan voorzien.

MAX
Financieel heeft Boeing, voor de hand liggend, een slecht tweede kwartaal achter de rug. Curieus genoeg is het boekverlies van 2,4 miljard dollar in Q2 van 2020 een verbetering ten opzichte van de min drie miljard in Q2 van vorig jaar.

Dit komt door de Boeing 737 MAX. Vorig jaar rond deze tijd werd Boeing geconfronteerd met de financiële fall-out van de crisis rond de MAX, het toesteltype dat in maart 2019 aan de grond kwam te staan na twee fatale crashes.

Hoewel de technische problemen rond de MAX nog steeds niet zijn opgelost, is de financiële angel er wel uit: nog vóór de coronacrisis nam Boeing boekhoudkundige voorzieningen en trok het bedrijf extra kapitaal aan. De totale schade van het MAX-drama schat Boeing inmiddels op twintig  miljard dollar.

Concerns als Boeing kunnen een dergelijke schadepost normaal gesproken op de lange termijn wel verhapstukken. In dit geval moet de MAX dan wel echt terugkeren. De fabrikant kwam sinds de grounding van de MAX in de lente van 2019 regelmatig met berichten dat het er binnenkort ‘echt’ van zou komen, maar steeds volgde nieuw uitstel. De laatste prognose is dat de 737 MAX eind dit jaar weer zal vliegen – het blijft afwachten.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Kremers state agent bij KLM

Kremers state agent bij KLM

23/09/2020

Minister Hoekstra van Financiën heeft woensdag de langverwachte benoeming van een state agent bij KLM bekendgemaakt. Het is beroepsbestuurder Jeroen Kremers, die toezicht zal houden op de juiste besteding van…

Restitutie weer binnen 7 dagen

Restitutie weer binnen 7 dagen

23/09/2020

Alle luchtvaartmaatschappijen moeten vanaf 1 oktober zoals voorheen binnen zeven dagen hun klanten terugbetalen bij annulering van een vlucht. Dit heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) bepaald. Toezichthouder ILT,…

Single European Sky in zicht?

Single European Sky in zicht?

22/09/2020

De Europese Commissie heeft dinsdag een ‘upgrade’ voorgesteld van de Single European Sky. Volgens Brussel dwingt de “scherpe terugval van het luchtverkeer” als gevolg van corona tot een grotere “elasticiteit”…

Lufthansa snijdt nog dieper

Lufthansa snijdt nog dieper

21/09/2020

Lufthansa heeft maandag een veel diepere ingreep in de eigen organisatie aangekondigd, met nóg minder personeel en verdere verkleining van de vloot. De Duitse airline spreekt over een “significante verslechtering”…