Home / Luchtvaart / Boeing is order in Iran kwijt

Boeing is order in Iran kwijt

Boeing is order in Iran kwijt

Boeing moet de levering van vliegtuigen aan Iran intrekken als gevolg van hernieuwde sancties door de Amerikaanse regering. Airbus profiteert er mogelijk van.

Na het opheffen van een groot deel van de Westerse sancties tegen Iran in 2016, sloot Boeing een deal met Iran Air om tachtig vliegtuigen te verkopen voor een totale waarde van 14 miljard euro. In 2017 bestelde Aseman Airlines uit Iran dertig Boeings, voor 2,5 miljard euro, met een optie op nog eens dertig toestellen.

Iraanse maatschappijen moesten het jaren zonder nieuwe vliegtuigen doen als gevolg van de sancties; de vloten in Iran zijn dan ook sterk verouderd, met veel crashes als gevolg. De airlines zijn er zeer gespitst op vlootvernieuwing.

Ook Airbus wist de opening van de grenzen met Irak meteen te verzilveren met miljardenorders. Iran Air heeft A320neo’s, A330’s en A350’s besteld. Inmiddels is de levering door Airbus begonnen.

Aangezien de Europese Unie (vooralsnog) geen nieuwe sancties aan Iran wil opleggen krijgt Airbus mogelijk de bestellingen van Boeing erbij.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Directe Eurostar in april 2020

Directe Eurostar in april 2020

13/11/2019

Vanaf het voorjaar van 2020 zal de Eurostar zonder overstap rijden tussen Amsterdam en Londen. Afgaande op de online dienstregeling zal op 6 april de eerste directe trein over het…

Bewust reizen op BTS 2020

Bewust reizen op BTS 2020

12/11/2019

Tijdens de jaarlijkse Business Travel Show, in februari 2020, zal ‘bewust reizen’ een van de hoofdthema’s zijn, zo heeft de BTS bekendgemaakt. Is het tijd voor een ‘ethisch reisprogramma’ voor…