Home / Luchtvaart / Boeing is order in Iran kwijt

Boeing is order in Iran kwijt

Boeing is order in Iran kwijt

Boeing moet de levering van vliegtuigen aan Iran intrekken als gevolg van hernieuwde sancties door de Amerikaanse regering. Airbus profiteert er mogelijk van.

Na het opheffen van een groot deel van de Westerse sancties tegen Iran in 2016, sloot Boeing een deal met Iran Air om tachtig vliegtuigen te verkopen voor een totale waarde van 14 miljard euro. In 2017 bestelde Aseman Airlines uit Iran dertig Boeings, voor 2,5 miljard euro, met een optie op nog eens dertig toestellen.

Iraanse maatschappijen moesten het jaren zonder nieuwe vliegtuigen doen als gevolg van de sancties; de vloten in Iran zijn dan ook sterk verouderd, met veel crashes als gevolg. De airlines zijn er zeer gespitst op vlootvernieuwing.

Ook Airbus wist de opening van de grenzen met Irak meteen te verzilveren met miljardenorders. Iran Air heeft A320neo’s, A330’s en A350’s besteld. Inmiddels is de levering door Airbus begonnen.

Aangezien de Europese Unie (vooralsnog) geen nieuwe sancties aan Iran wil opleggen krijgt Airbus mogelijk de bestellingen van Boeing erbij.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Peter Bellew naar easyJet

Peter Bellew naar easyJet

19/07/2019

Peter Bellew verruilt zijn positie van Chief Operating Officer bij Ryanair voor dezelfde functie bij easyJet. Dit heeft de Britse prijsvechter bekendgemaakt, samen met ‘robuuste’ resultaten over het derde kwartaal….

Transavia in zee met Bit

Transavia in zee met Bit

19/07/2019

Transavia is samenwerking aangegaan met Bit, een onderzoeksorganisatie in Amsterdam, gericht op technische innovaties die de luchtvaart zouden kunnen verduurzamen. De dochtermaatschappij van KLM zegt in een verklaring dat Bit,…