Home / Luchtvaart / Boeing ontslaat topman

Boeing ontslaat topman

Boeing ontslaat topman

Boeing heeft maandag topman Dennis Muilenburg per direct ontslagen wegens de crisis rondom de 737 MAX. Het besluit komt niet onverwacht, de CEO was in oktober al op een zijspoor gezet. De voorzitter van het bedrijf, David Calhoun, treedt volgende maand aan als opvolger.

In een verklaring spreekt Boeing over ‘managementsveranderingen’ aan de top. De enige zin in het bericht die is gewijd aan Muilenburg – sinds 2015 de CEO – is dat hij ‘per direct stopt’. Geen loftuitingen over zijn bijdrage aan het bedrijf. Het betekent dat het Boeing heel hoog moet hebben gezeten.

“De Raad van Bestuur besloot dat een verandering in het management nodig is om het vertrouwen in het bedrijf, maar ook de relaties met toezichthouders, klanten en alle andere stakeholders, te herstellen,” zegt Boeing in de verklaring. David (Dave) Calhoun zal vanaf 13 januari 2020 de nieuwe CEO zijn. De komende drie weken neemt de huidige CFO Greg Smith de positie waar als interim-CEO.

Crisis Boeing
Boeing verkeert vermoedelijk in de diepste crisis van zijn bestaan. De 737 MAX staat al negen maanden aan de grond, na twee ongelukken in oktober 2018 en maart 2019, die aan 346 mensen het leven kostten. Zicht op terugkeer van het toesteltype in actieve dienst is er nog niet.

Vorige week besloot het bedrijf de productie van de Boeing MAX voorlopig te staken. Er is een stuwmeer aan toestellen ontstaan, die nergens naar toe kunnen, want vliegen met de MAX is momenteel niet toegestaan.

Dit alles wordt uiteindelijk de topman aangerekend en dat was Dennis Muilenburg. In oktober moest hij zijn dubbelfunctie als voorzitter al opgeven en dat was de aanzet tot zijn volledige verwijdering.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Codeshare KLM en ITA 

Codeshare KLM en ITA 

05/12/2021

KLM en ITA Airways zijn een codeshare aangegaan, waardoor passagiers van beide carriers tickets kunnen boeken naar elkaars bestemmingen. KLM en ITA bieden daarnaast ‘gemakkelijke overstapmogelijkheden’ aan op de luchthavens…

FB-Miles langer geldig

FB-Miles langer geldig

04/12/2021

Flying Blue, de divisie voor frequent flyers van Air France-KLM, heeft de geldigheid van de gespaarde miles opnieuw verlengd. “Vanwege de coronacrisis hebben wij in 2020 beloofd dat wij u in…

NDC-deal Travelport en IAG 

NDC-deal Travelport en IAG 

02/12/2021

Travelport heeft een overeenkomst gesloten met de vier leden van de International Airlines Group (IAG) over NDC, de New Distribution Capability. Dit heeft het technologiebedrijf donderdag bekendgemaakt. IAG bestaat uit…

Trein wint terrein op vliegtuig

Trein wint terrein op vliegtuig

02/12/2021

Grote bedrijven nemen voor zakenreizen ‘steeds vaker’ de trein in plaats van het vliegtuig, zo blijkt uit een analyse van de Werkgroep Internationale Trein. Het onderzoek vond plaats vóór de…