Home / Luchtvaart / Boeing maant congres VS om kredietbank

Boeing maant congres VS om kredietbank

Boeing maant congres VS om kredietbank

Vliegtuigbouwer Boeing zegt dat veel banen in Amerika op het spel staan als het Congres een plan doorzet om de Export-Import Bank op te heffen. Boeing ziet zich dan gedwongen banen over te hevelen naar het buitenland, zei topman Jim McNerney donderdag.

De Export-Import Bank of the United States (Ex-Im Bank) verleent sinds jaar en dag kredieten aan exporteurs, zoals Boeing en helpt in het ontvangende land met de import van de Amerikaanse producten. Conservatieve Republikeinen in het Amerikaanse Congres zijn een lobby begonnen om de staatsbank te sluiten. Ze vinden dat de Ex-Im Bank te veel de grote Amerikaanse ondernemingen bevoordeelt. De kredietregeling van de bank moet in juli worden vernieuwd.

CEO McNerney van Boeing reageerde donderdag vanuit het hoofdkantoor in Chicago met ferme taal. “De meeste van mijn banen in ontwerp en productie zijn in de Verenigde Staten en dat wil ik ook graag zo houden. Maar zonder de financiering van Ex-Im is het de vraag of dat zo kan blijven.”  Boeing biedt werk aan ongeveer 165.000 werknemers in de ‘blue-collar’ sector. In bedrijven die dienen als toeleveranciers werken nog eens 1,5 miljoen mensen in de VS. Volgens McNerney snijdt Amerika zichzelf in de vingers als het exportkrediet niet meer bestaat, omdat concurrenten zoals het Europese Airbus nog wel kunnen rekenen op steun van hun regeringen.

Hoewel de Republikeinen over een meerderheid beschikken in het Amerikaanse Congres zal het opheffen van het exportkrediet in de praktijk niet zo’n vaart lopen. Gematigde Republikeinse Congresleden blijven de regeling van de Ex-Im Bank waarschijnlijk steunen.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Accor doet plastic in de ban

Accor doet plastic in de ban

24/01/2020

Accor wil binnen drie jaar alle plastic wegwerpartikelen voor de eigen hotelgasten verbannen en vervangen door duurzaam materiaal. De hotelgroep sluit hiermee aan bij het Global Plastics Initiative van de…

Air France vermijdt Wuhan

Air France vermijdt Wuhan

23/01/2020

Air France heeft de vluchtuitvoering naar Wuhan opgeschort wegens de uitbraak van het coronavirus in deze Chinese stad. De Franse partner van KLM is de enige Europese carrier die een…

Tempo: nieuw merk bij Hilton

Tempo: nieuw merk bij Hilton

22/01/2020

Hilton heeft een nieuw merk in de markt gezet onder de naam Tempo. De Amerikaanse keten heeft er niet bij gezegd waar en wanneer het eerste Tempo-hotel open gaat. Hilton…