Home / Luchtvaart / Boeing maant congres VS om kredietbank

Boeing maant congres VS om kredietbank

Boeing maant congres VS om kredietbank

Vliegtuigbouwer Boeing zegt dat veel banen in Amerika op het spel staan als het Congres een plan doorzet om de Export-Import Bank op te heffen. Boeing ziet zich dan gedwongen banen over te hevelen naar het buitenland, zei topman Jim McNerney donderdag.

De Export-Import Bank of the United States (Ex-Im Bank) verleent sinds jaar en dag kredieten aan exporteurs, zoals Boeing en helpt in het ontvangende land met de import van de Amerikaanse producten. Conservatieve Republikeinen in het Amerikaanse Congres zijn een lobby begonnen om de staatsbank te sluiten. Ze vinden dat de Ex-Im Bank te veel de grote Amerikaanse ondernemingen bevoordeelt. De kredietregeling van de bank moet in juli worden vernieuwd.

CEO McNerney van Boeing reageerde donderdag vanuit het hoofdkantoor in Chicago met ferme taal. “De meeste van mijn banen in ontwerp en productie zijn in de Verenigde Staten en dat wil ik ook graag zo houden. Maar zonder de financiering van Ex-Im is het de vraag of dat zo kan blijven.”  Boeing biedt werk aan ongeveer 165.000 werknemers in de ‘blue-collar’ sector. In bedrijven die dienen als toeleveranciers werken nog eens 1,5 miljoen mensen in de VS. Volgens McNerney snijdt Amerika zichzelf in de vingers als het exportkrediet niet meer bestaat, omdat concurrenten zoals het Europese Airbus nog wel kunnen rekenen op steun van hun regeringen.

Hoewel de Republikeinen over een meerderheid beschikken in het Amerikaanse Congres zal het opheffen van het exportkrediet in de praktijk niet zo’n vaart lopen. Gematigde Republikeinse Congresleden blijven de regeling van de Ex-Im Bank waarschijnlijk steunen.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Qatar voert ‘face shield’ in

Qatar voert ‘face shield’ in

03/07/2020

Passagiers in economy class bij Qatar Airways moeten voortaan een doorzichtig gezichtsschild dragen, bovenop een chirurgisch mondkapje. In business class is dit niet verplicht. De carrier verstrekt beide items aan…

Twee nieuwe hotels van Accor

Twee nieuwe hotels van Accor

02/07/2020

Accor bouwt in Amsterdam twee nieuwe hotels van de merken Mercure en Tribe. De hotels komen in twee torens op ‘Gare du Nord,’ een gebied in ontwikkeling naast metrostation Noord….

Premier: racisme bij KLM 

Premier: racisme bij KLM 

02/07/2020

Premier Rutte heeft in de Tweede Kamer hard uitgehaald naar KLM over een vermeend incident dat hij ‘racistisch en revolting’ noemde. In een reactie tegen Zakenreis zegt KLM ‘geschrokken’ te…