Home / Luchtvaart / Boeing legt bouw MAX stil

Boeing legt bouw MAX stil

Boeing legt bouw MAX stil

Boeing legt in januari 2020 de bouw van de 737 MAX stil. Sinds maart dit jaar staat het toesteltype wereldwijd aan de grond na twee fatale crashes. Een datum voor terugkeer is niet in zicht. De fabrikant heeft nu een stuwmeer van 400 kant-en-klare MAX-vliegtuigen.

Boeing zegt in een verklaring vanuit het hoofdkantoor in Chicago zich eerst te willen richten op de aflevering van de afgebouwde MAX-en. Daar moet nog wel een cruciale stap aan vooraf gaan: certificering van het aangepaste toestel door de autoriteiten. Zolang dat niet is gebeurd mogen ook lege toestellen niet vliegen en worden afgeleverd aan de klanten.

MCAS
De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA is sinds de ‘grounding’ van de MAX, medio maart, bezig met onderzoek naar wat er fout is gegaan bij de twee crashes. Op 10 maart stortte een Boeing 737 MAX 8 van Ethiopian Airlines neer, terwijl op 29 oktober 2018 al een zelfde vliegtuig van het Indonesische Lion Air was gecrasht. De twee ongelukken kostten aan alle inzittenden het leven: 346 in totaal. Alles wijst erop dat het anti-stall systeem MCAS de oorzaak is van beide rampen.

Alle andere 385 exemplaren van de MAX die in maart nog vlogen moesten toen aan de grond blijven, in afwachting van het onderzoek. Boeing verkondigde aanvankelijk optimistisch dat de MAX ‘snel’ weer zou vliegen, maar de fabrikant werd in haar verklaringen later veel voorzichtiger.

In een persbericht van maandag noemt Boeing geen termijn meer, maar spreekt van ‘onzekerheid over de timing en voorwaarden’ van terugkeer. De fabrikant staakt daarom in januari 2020 voorlopig de productie, maar zegt dat dit geen gevolgen heeft voor de werknemers die bij de MAX betrokken zijn; zij worden ingezet bij de bouw van andere toesteltypes.

De single-aisle Boeing MAX is de jongste telg uit de 737-familie die teruggaat tot de jaren zestig – eerste vlucht op 9 april 1967. Hij is op termijn beschikbaar in vier oplopende varianten: de MAX 7, 8, 9 en 10. Voorlopig zijn alleen de MAX 8 en de MAX 9 opgeleverd.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
APG is GSA Kenya Airways

APG is GSA Kenya Airways

18/09/2020

APG is de nieuwe GSA voor Kenya Airways in Europa. Dit hebben de twee partijen vrijdag bekendgemaakt. De Keniaanse carrier hervatte onlangs de vluchten naar Amsterdam, maar door corona is…

Obligaties Delta: 9 mld dollar

Obligaties Delta: 9 mld dollar

18/09/2020

Delta Air Lines heeft deze week negen miljard dollar (7,5 miljard euro) opgehaald door obligaties uit te schrijven, met het eigen frequent flyer programma als onderpand. De partner van Air…

Reisbranche wil testprotocol

Reisbranche wil testprotocol

18/09/2020

25 brancheorganisaties uit de reiswereld, zowel voor lucht-, spoor-, en wegverkeer, hebben vrijdag de Europese Commissie gevraagd om een gezamenlijk testprotocol in de EU en het opheffen van de quarantaineplicht….

KLM strenger met mondkapje

KLM strenger met mondkapje

17/09/2020

KLM voert vanaf 21 september de corona-regels aan boord op. Wie dan om medische redenen zonder mondkapje wil boarden moet een doktersverklaring én een recente negatieve test laten zien. Ook…

BA in ‘onmogelijke situatie’

BA in ‘onmogelijke situatie’

16/09/2020

British Airways bevindt zich momenteel in een ‘onmogelijke situatie,’ heeft CEO Alex Cruz woensdag gezegd tijdens een video-sessie met het Britse parlement. Hij verwacht een krimp van het personeelsbestand bij…