Home / Luchtvaart / Boeing 737 roest in stilstand

Boeing 737 roest in stilstand

Boeing 737 roest in stilstand

Een Boeing 737 kan bij een langdurige ‘grounding’ zoals nu in coronatijd snel roest oplopen, waardoor bij terugkeer in actieve dienst motoren kunnen uitvallen. De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft daarom inspectie gelast van rond de 2.000 toestellen.

De fabrikant in Chicago erkent zelf dat er bij metalen ‘regelkleppen’ in de Boeing 737 roest kan ontstaan als de toestellen langere tijd aan de grond zijn gebleven of slechts spaarzaam zijn benut. Boeing noemt een termijn van zeven dagen als kritische grens. In ‘normale’ omstandigheden – lees: de tijd vóór corona – staan vliegtuigen gewoonlijk slechts enkele uren per etmaal aan de grond.

Het verdienmodel voor airlines zit hem erin de vloot zoveel mogelijk in de lucht te houden en dat is technisch gezien ook het beste voor de vliegtuigen. De uitbraak van het coronavirus heeft uitvoering van dit model sterk verstoord. Wereldwijd staan duizenden toestellen sinds maart/april aan de grond of voeren ze veel minder rotaties uit. Omdat de Boeing 737 en de Airbus A320 verreweg de meest gebruikte vliegtuigtypes zijn, vormen ze in de geparkeerde vloot ook de meerderheid.

De FAA maakt zich grote zorgen over de werkeloze 737’s. De luchtvaartautoriteit sluit zich aan bij Boeing zelf, die eerder aan haar klanten aanraadde de 737’s in de vloot aan een nader onderzoek te onderwerpen. De FAA gelast airlines nu ook hun 737-vloot te inspecteren.

Tweede en derde generatie
Het gaat om Boeing 737’s van de tweede generatie: de Classics en van de derde zogenoemde Next Generation (NG). De eerste generatie, Original, is commercieel niet meer in gebruik. Van de NG, waaronder de Boeing 737-700, 737-800 en 737-900, zijn momenteel de meeste in dienst. Zo heeft KLM ruim vijftig van deze types. Transavia heeft er tachtig, voor de Nederlandse en Franse tak samen. Of er in Nederland ook extra inspectie van geparkeerde toestellen zal plaatsvinden is nog niet bekend.

De Boeing 737 MAX valt níet onder de nieuwe inspectieronde van de FAA. Deze vierde en jongste generatie ontwikkelde vorig jaar al problemen van geheel eigen aard door fouten in een anti-stall-systeem. Na twee fatale crashes, die in totaal aan 346 mensen het leven kostten, staan alle MAX-en sinds maart 2019 verplicht aan de grond.

Boeing werkt sindsdien aan een upgrade die veilig moet zijn. Ondanks een reeks van aankondigingen over terugkeer van de MAX, is het er tot nu toe niet van gekomen. De corona-crisis lijkt voor Boeing op dit punt een blessing in disguise, want het luchtruim is momenteel wereldwijd grotendeels leeg – en zeker in het zwaar getroffen Amerika – waardoor er minder tijdsdruk ligt op een remonte voor de MAX.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Coronagolf op KLM-vluchten

Coronagolf op KLM-vluchten

27/11/2021

Op de twee KLM-vluchten die vrijdag uit Zuid-Afrika aankwamen, waren volgens de GGD ten minste 15 mensen besmet met corona, een aantal dat kan oplopen naar 85, omdat nog niet…

APG: GSA Surinam Airways

APG: GSA Surinam Airways

23/11/2021

Surinam Airways heeft APG aangesteld als General Sales Agent (GSA) voor Europa, zo hebben de twee partijen dinsdag naar buiten gebracht. De luchtvaartmaatschappij van Suriname voert momenteel twee vluchten per…

Herstel zakenreizen in 2025

Herstel zakenreizen in 2025

23/11/2021

Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) heeft onderzoek gedaan naar zakenreizen in Nederland en verwacht op basis daarvan pas in 2025 een terugkeer tot het niveau van 2019. Het KiM, onderdeel…

Schiphol weer licht omhoog

Schiphol weer licht omhoog

22/11/2021

Vorige maand reisden 3,7 miljoen passagiers via Schiphol, zo blijkt uit cijfers van de luchthaven. Dit is een stijging ten opzichte van de 3,4 miljoen reizigers in september, maar nog…