Home / Luchtvaart / Board Now compenseert uitstoot zakelijk vliegverkeer

Board Now compenseert uitstoot zakelijk vliegverkeer

Board Now compenseert uitstoot zakelijk vliegverkeer

Het Nederlandse biokerosinebedrijf Amsterdamse SkyNRG start een nieuw corporate programma waarbij bedrijven de CO2-uitstoot van hun zakelijk vliegverkeer compenseren door deel te nemen in de productie van duurzame vliegtuigbrandstof. Dat maakt SkyNRG vandaag bekend.

Bedrijven die zich bij het Board Now-programma aansluiten, beloven tenminste vijf jaar de uitstoot van broeikasgassen van zakelijke reizen te compenseren door te investeren in de productie van biokerosine.

Accountant PwC Nederland en online reisbedrijf Skyscanner hebben zich als eersten bij het initiatief aangesloten. Sky NRG zoekt nu verder naar grote bedrijven, instellingen en overheden die vanuit hun duurzaamheidsdoelen het gebruik van biobrandstof willen sponsoren.

SkyNRG gebruikt de opbrengst voor de productie van biokerosine in de 250 miljoen euro kostende bioraffinaderij die het bedrijf met KLM en SHV Energy in Delfzijl opzet.

Prijs biokerosine moet omlaag
Het bedrijf wil met de opbrengsten van het corporate programma het gebruik van biokerosine flink opvoeren en de prijs ervan omlaag brengen. Biokerosine is nu twee tot drie keer zo duur als gewone kerosine. Dat is een obstakel voor luchtvaartmaatschappijen, die nu toch al worden geconfronteerd met stijgende brandstofprijzen.

De 100.000 ton biobrandstof die vanaf 2022 in Delfzijl wordt geproduceerd, vermindert de uitstoot van CO2 ten opzichte van dezelfde hoeveelheid gewone kerosine ruwweg 85 procent. Driekwart van de productie komt ten goede aan KLM-groep, de rest wordt verkocht aan andere maatschappijen. Voor de distributie werkt SkyNRG samen met Shell.

De mondiale luchtvaart is goed voor circa 2 procent van de uitstoot van broeikasgassen. Dat percentage zal de komende decennia flink stijgen doordat de uitstoot van het autoverkeer met de opkomst van elektrisch rijden, sterk afneemt.

Met Board Now kunnen niet alleen bedrijven de CO2-uitstoot van hun zakelijk vliegverkeer compenseren, maar ook organisaties die zulke programma’s ontwikkelen voor travel managers zich aansluiten. Drie van zulke partijen, South Pole, Vertis Environmental Finance en Climate Neutral Group doen vanaf het begin mee.

Het programma is een alternatief voor corporate compensatieprogramma’s van zakenreisorganisaties en luchtvaartmaatschappijen zoals het Corporate Biofuel Programma van KLM. Begin oktober maakte Air France bekend de uitstoot van de 500 binnenlandse vluchten die de maatschappij per dag maakt, volledig te zullen compenseren via bosbouwprojecten.

Herman Stil
Door: | herman[at]zakenreis.nl
Herman Stil is economisch redacteur bij Het Parool. Hij levert regelmatig een bijdrage over luchtvaart en hospitality aan Zakenreis Magazine.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Excuus KLM aan passagiers

Excuus KLM aan passagiers

30/11/2021

KLM heeft excuses aangeboden voor de chaos van vrijdag op Schiphol rond twee vluchten uit Zuid-Afrika. De ruim 600 passagiers moesten urenlang wachten, aan boord en op de luchthaven, om…

Schiphol breekt met Ballast

Schiphol breekt met Ballast

29/11/2021

Schiphol heeft ‘na intensief overleg’ gebroken met de aannemers Ballast-Nedam en TAV die samen bezig waren de A-pier te bouwen. Dit heeft de luchthaven maandag bekendgemaakt. Er komt een nieuwe…

Rotterdam Airport week dicht

Rotterdam Airport week dicht

29/11/2021

Rotterdam The Hague Airport is vanaf heden zeven dagen dicht wegens groot onderhoud van de taxibaan. Helikopters uitgezonderd moet al het vliegverkeer uitwijken naar luchthavens in de nabijheid. Een opknapbeurt…

Zaventem: vier nieuwe routes

Zaventem: vier nieuwe routes

28/11/2021

Vanaf Brussels Airport (Zaventem) zijn dit winterseizoen 130 bestemmingen beschikbaar, aangeboden door 52 luchtvaartmaatschappijen. Het gaat om een aangepast aanbod zegt de Belgische luchthaven, ‘waarbij uiteraard nog steeds rekening wordt…

Coronagolf op KLM-vluchten

Coronagolf op KLM-vluchten

27/11/2021

Op de twee KLM-vluchten die vrijdag uit Zuid-Afrika aankwamen, waren 61 passagiers besmet met corona, bijna tien procent van het totaal. Dit blijkt uit cijfers van de GGD. De positief…