Home / Luchtvaart / Ben Smith krijgt zijn bonus, maar met veel tegenstemmers

Ben Smith krijgt zijn bonus, maar met veel tegenstemmers

Ben Smith krijgt zijn bonus, maar met veel tegenstemmers

Het merendeel van de aandeelhouders van Air France-KLM heeft woensdag voor de nieuwe bonus van topman Ben Smith gestemd, maar een relatief grote minderheid van hen was tegen.

De Frans-Nederlandse combinatie hield haar jaarlijkse aandeelhoudersvergadering, die vanwege de coronacrisis voor de tweede keer op rij virtueel was. Alleen de topbestuurders waren fysiek samen in Parijs. Veel nieuws hadden ze niet te melden, omdat alle feiten over boekjaar 2020 al bekend waren.

De aandeelhouders konden stemmen over het jaarverslag, in 37 resoluties, waarvan er enkele gingen over de vergoedingen voor de topbestuurders, met name die van CEO Ben Smith. De raad van commissarissen bepaalde eerder dit jaar dat Smith twee miljoen euro aan aandelen krijgt in de groep voor zijn inspanningen.

Uitbetaling zal pas plaatsvinden in 2023, als Air France-KLM 75 procent van de leningen die zij kreeg terug heeft betaald, zo werd woensdag nog eens benadrukt. Smith kreeg in 2020 wel 25 procent minder vast salaris, dat uitkwam op 744.000 euro en hij ontving geen variabele bonus.

Nederland tegen
Demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra – de Nederlandse staat is voor 9,3 procent aandeelhouder in Air France-KLM – verklaarde zich onlangs niettemin tegenstander van de bonus en zei op 26 mei tegen te zullen stemmen.

Dat gebeurde: de resolutie over de Smith-bonus kreeg woensdag 77,28 procent van de stemmen. Wie er, behalve Nederland nog meer tegenstemde, is onbekend. De uitslag was een duidelijk signaal dat er onvrede heerst over het bonusbeleid van de holding, want de meeste andere resoluties kregen de steun van de overgrote meerderheid van de aandeelhouders – bij sommige was het bijna 100 procent.

Ook de resoluties over extra beloningen voor de top van Air France-KLM voor boekjaar 2021 kregen veel tegenstemmen, waaronder opnieuw die van Nederland.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Rotterdam Airport week dicht

Rotterdam Airport week dicht

29/11/2021

Rotterdam The Hague Airport is vanaf heden zeven dagen dicht wegens groot onderhoud van de taxibaan. Helikopters uitgezonderd moet al het vliegverkeer uitwijken naar luchthavens in de nabijheid. Een opknapbeurt…

Zaventem: vier nieuwe routes

Zaventem: vier nieuwe routes

28/11/2021

Vanaf Brussels Airport (Zaventem) zijn dit winterseizoen 130 bestemmingen beschikbaar, aangeboden door 52 luchtvaartmaatschappijen. Het gaat om een aangepast aanbod zegt de Belgische luchthaven, ‘waarbij uiteraard nog steeds rekening wordt…

Coronagolf op KLM-vluchten

Coronagolf op KLM-vluchten

27/11/2021

Op de twee KLM-vluchten die vrijdag uit Zuid-Afrika aankwamen, waren 61 passagiers besmet met corona, bijna tien procent van het totaal. Dit blijkt uit cijfers van de GGD. De positief…

APG: GSA Surinam Airways

APG: GSA Surinam Airways

23/11/2021

Surinam Airways heeft APG aangesteld als General Sales Agent (GSA) voor Europa, zo hebben de twee partijen dinsdag naar buiten gebracht. De luchtvaartmaatschappij van Suriname voert momenteel twee vluchten per…