Home / Luchtvaart / Smith zet opnieuw vertrouweling op toppositie Air France-KLM

Smith zet opnieuw vertrouweling op toppositie Air France-KLM

Smith zet opnieuw vertrouweling op toppositie Air France-KLM

Ben Smith, de CEO van Air France-KLM, heeft opnieuw een van zijn vertrouwelingen op een toppositie gezet in de luchtvaartgroep. Per 1 oktober wordt Oltion Carkaxhija (43) de EVP Transformation Officer bij Air France-KLM, een nieuwe functie. Hij gaat tevens deel uitmaken van het Group Executive Committee.

In een reactie op deze aanstelling zegt Smith (foto rechts): “Om de Air France-KLM Groep te helpen deze ongekende crisis te boven te komen, hebben de Franse en Nederlandse overheid ons financiële steun verleend voor een bedrag van 10,4 miljard euro. Met dergelijke hulp hebben we een grote verantwoordelijkheid tegenover onze medewerkers, onze aandeelhouders en klanten.”

De CEO vervolgt: “De transformatie binnen de Groep, in volledige afstemming met de luchtvaartmaatschappijen, is cruciaal om ons concurrentievermogen te versterken. Oltion heeft veel ervaring in onze branche en heeft al belangrijke mijlpalen bereikt voor de Air France-KLM Group. Ik heb het volste vertrouwen in zijn vermogen om onze transformatie te leiden.”

KLM uit de crisis
Het is opmerkelijk dat Smith het over een totale steun van 10,4 miljard euro voor Air France-KLM heeft, terwijl minister Hoekstra van Financiën nadrukkelijk had bedongen dat de lening van 3,4 miljard euro van de Nederlandse overheid moet worden aangewend om KLM uit de crisis te helpen.

Het lijkt erop dat Carkaxhija (foto boven) als Transformation Officer van de Groep de hoogstverantwoordelijke voor de herstructurering wordt, inclusief de allocatie van financiële middelen. De ‘state agent’ die de Nederlandse regering had bedongen om erop toe te zien dat de voorwaarden van de staat aan de miljardenlening worden nageleefd en het herstructureringsplan van KLM wordt uitgevoerd, is nog steeds niet aangesteld. KLM heeft overigens ook zelf al een SVP Transformation Officer, Jacomien Dijkstra.

Ook is het opmerkelijk dat in deze tijd, waarin zowel bij Air France als KLM het aantal arbeidsplaatsen met duizenden moet worden teruggedrongen, het Group Executive Committee van Air France-KLM wordt uitgebreid van 12 naar 13 leden.

Air Canada
Oltion Carkaxhija, nu nog vice president corporate planning bij Air France-KLM, is een van de drie mensen binnen de holding met wie Smith al samenwerkte bij zijn vorige werkgever, Air Canada. De andere twee zijn Benjamin Lipsey – zijn stafchef en net als Smith een Canadees – en de Australiër Angus Clarke.

Oltion is de tweede vertrouweling die Smith een topfunctie geeft. In mei 2020 zette Ben Smith de CEO van Air France, Anne Rigail, op een zijspoor door Angus Clarke te benoemen tot commercieel directeur (CCO) van Air France (https://zakenreis.nl/luchtvaart/functie-van-ceo-air-france-anne-rigail-uitgehold/). Clarke behield tevens zijn functie van executive vice president strategy bij Air France-KLM, waarmee hij een van de machtigste managers binnen de luchtvaartgroep is.

In een interview in Zakenreis (https://zakenreis.nl/artikelen/ben-smith-een-airline-geek-met-ambitieuze-plannen/) zei Ben Smith in juni 2019 over Carkaxhija: “Oltion heeft een financiële achtergrond en heeft als gekke afwijking dat hij bezeten is van arbeidscontracten van luchtvaartmaatschappijen. Hij komt uit Albanië, een voorheen communistisch land, en is met helemaal niets begonnen. Mensen kijken meestal met een scheef oog naar hem, ze geloven niet zo snel dat hij een vertegenwoordiger is van het senior management. Dan beseffen ze al snel dat zijn kennis fenomenaal is en hij een heel geloofwaardig persoon is om mee te onderhandelen.”

‘Oltion ga mee’
Smith: “Toen ik wist dat ik CEO van Air France-KLM zou worden, heb ik direct tegen hem gezegd: ‘Oltion, je moet meegaan. We maken bij Air France-KLM een crisis door. Dit ga je interessant vinden.’ Toen ik hem vertelde dat er zeventien vakbonden zijn bij Air France was hij meteen om. Hoewel hij niet vloeiend Frans spreekt, had hij de pilotencontracten in twee dagen doorgenomen en wist de impact. Zelfs de Nederlandse piloten hebben over Oltion gehoord en willen hem ontmoeten.”

Smith zei ook over zijn vertrouwelingen: “Het zijn drie mensen van een heel speciale categorie. Je kunt ons gerust samen de aviation geek club noemen, airline nerds.”

 

 

Manuschka
Door: | manuschka[at]zakenreis.nl
Manuschka Hundepool is hoofdredacteur en uitgever van Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Naam D-reizen ontvreemd

Naam D-reizen ontvreemd

17/04/2021

De merknaam D-reizen is onlangs, korte tijd vóór moederbedrijf D-rt Groep failliet ging, door de twee directeuren ‘ontvreemd,’ waardoor de boedel minder waard is. Voor consumenten met reisvouchers maakt het…

Schiphol verder met BAM

Schiphol verder met BAM

16/04/2021

Schiphol heeft de samenwerking met BAM, Heijmans en VolkerWessels voortijdig verlengd, omdat de bouwers zich tijdens de coronacrisis “flexibel” hebben opgesteld, zegt de luchthaven. De firma’s onderhouden de bestaande infrastructuur…

Staatssteun voor Air Canada

Staatssteun voor Air Canada

16/04/2021

Air Canada ontvangt alsnog een steunpakket van de staat ter waarde van 5,9 miljard Canadese dollar (3,95 miljard euro). De regering in Ottawa lag de afgelopen tijd onder vuur omdat…

Verkeer Schiphol blijft laag

Verkeer Schiphol blijft laag

15/04/2021

Vorige maand reisden 660.000 mensen via Schiphol, een handjevol mensen in vergelijking met de 5,6 miljoen van maart 2019. Het vrachtvervoer steeg wel, met een hoger volume. Het aantal vluchten…

Staatssteun EU toegestaan

Staatssteun EU toegestaan

15/04/2021

Het Hof van Justitie van de EU heeft bepaald dat staatssteun aan airlines toegestaan blijft. Ryanair had de zaak opnieuw aanhangig gemaakt, maar de rechter verwierp de bezwaren. De Ierse…

Uitstel conventie van GBTA

Uitstel conventie van GBTA

14/04/2021

De jaarlijkse conventie van GBTA is verplaatst van juli naar november, door de aanhoudende pandemie. Intussen rommelt het opnieuw in de zakenreisorganisatie: ‘president’ Bhart Sarin is abrupt opgestapt. De jaarlijkse…