Home / Luchtvaart / Belavia schort timetable op

Belavia schort timetable op

Belavia schort timetable op

Belavia heeft haar dienstregeling grotendeels opgeschort, tot eind oktober, nu vrijwel alle Europese landen de Belarussische maatschappij de toegang hebben ontzegd, in reactie op het incident met een Ryanair-toestel, een week geleden, in Minsk.

De landen van de Europese Unie, evenals het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Oekraïne en Servië staan geen vluchten meer toe van Belavia. De carrier onderhield tot voor kort verbindingen met Amsterdam, Brussel, Parijs, Londen en nog een reeks andere steden in Europa. KLM en Air France waren codeshare-partners.

Op 23 mei dwong Belarus een vliegtuig van Ryanair dat onderweg was van Griekenland naar Litouwen – twee EU-staten – tot een tussenlanding in Minsk, onder begeleiding van een gevechtsvliegtuig. Volgens de autoriteiten was er een bommelding binnengekomen, maar dit bericht werd, toen het toestel een keer aan de grond stond, weer ingetrokken.

De werkelijke reden van de interventie was het van boord halen van de Belarussische dissident Roman Protasevitsj, die op weg was naar Litouwen, waar hij woont. Protasevitsj en zijn vriendin werden gearresteerd, waarna het vliegtuig weer mocht vertrekken.

Des duivels
De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk reageerden des duivels, want de onderschepping zou indruisen tegen de internationale regels voor de burgerluchtvaart. Ze eisten vrijlating van Protasevitsj, hetgeen nog niet is gebeurd. Ook brancheorganisatie IATA, waar Belavia lid van is, heeft de actie verworpen.

Belavia zelf treft geen blaam, maar de airline is volledig in staatshanden en wordt nu afgerekend op het optreden van het bewind in Minsk. De meeste Europese airlines, waaronder KLM, hebben ook overvluchten gestaakt. Voor verkeer naar bijvoorbeeld Moskou volgen ze nu routes ten noorden of zuiden van Belarus, dat daarmee de inkomsten aan overvliegrechten misloopt.

Perversie
Voor Belavia blijft er slechts een handvol bestemmingen over om aan te vliegen, met name in Rusland. De CEO van de airline, Igor Tsjerginets, heeft zich in het openbaar beklaagd over de Europese sancties die volgens hem voortkomen uit “fascistische perversie.” Tsjergenits vindt dat eerst een onderzoek van burgerluchtvaartorganisatie ICAO moet worden afgewacht, in plaats van “een onschuldig bedrijf” te straffen.

ICAO heeft aangekondigd het incident van 23 mei te willen uitzoeken omdat er mogelijk sprake is van het overtreden van de Conventie van Chicago. Ook IATA wil nader onderzoek en benadrukt hierbij dat het “onafhankelijk” dient te zijn. En daar zit precies het probleem: bij een voorval in de burgerluchtvaart – meestal gaat het om een ongeluk- neemt het land waar het zich voordeed de leiding in het onderzoek. Belarus is in dit geval deel van het probleem en de vraag is of Minsk een onpartijdig onderzoek kan opzetten.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Vrij reizen in Europa na 1 juli

Vrij reizen in Europa na 1 juli

18/06/2021

Reizen vanuit Nederland naar de meeste andere Europese staten is vanaf 1 juli weer mogelijk, met een digitaal corona-certificaat, dankzij de hoge vaccinatiegraad en gratis coronatesten. Dit heeft de regering…

Deal GBT en IAG verlengd

Deal GBT en IAG verlengd

18/06/2021

American Express Global Business Travel (GBT) heeft haar overeenkomst over distributie met BA en Iberia, beide lid van IAG, verlengd. De drie partners werken nauw samen op het gebied van…

KLM Open weer Dutch Open

KLM Open weer Dutch Open

17/06/2021

KLM heeft zich na 17 jaar teruggetrokken als hoofdsponsor en naamgever van het jaarlijkse golftoernooi in Nederland, dat in september daarom wordt gehouden onder de oude naam: Dutch Open. KLM…

Ook magazine AA verdwijnt

Ook magazine AA verdwijnt

16/06/2021

Het inflight magazine van American Airlines (AA) stopt, als gevolg van de toenemende invloed van mobiele technologie en de voordelen van een omnichannel-aanpak. De pandemie gaf de genadeklap vanwege mogelijk…

Lufthansa verkoopt AirPlus

Lufthansa verkoopt AirPlus

16/06/2021

Lufthansa wil de betaalkaart voor zakenreizen, AirPlus, verkopen. Hetzelfde geldt voor de grondafhandeling, terwijl de divisie onderhoud deels in de aanbieding gaat. Het Duitse bedrijf hoopt zo zijn financiën weer…