Home / Luchtvaart / Belang IAG in Norwegian

Belang IAG in Norwegian

Belang IAG in Norwegian

De International Airlines Group (IAG) heeft een belang van 4,61 procent verworven in Norwegian. Het moederbedrijf van British Airways en Iberia zou dit verder willen uitbreiden en spreekt over ‘een zeer aantrekkelijke investering.’

IAG, waarin Qatar Airways een belang heeft van 20,01 procent, zegt in een verklaring dat de investering in Norwegian, een long haul low cost carrier, bedoeld is om in overleg te treden met het bedrijf met de mogelijkheid voor een volledige overname.

De verwerving van de 4,61 procent in Norwegian is gedaan buiten het bedrijf om. De airline is beursgenoteerd aan de Oslo Stock Exhange (Oslo Børs). Norwegian Air Shuttle, zoals het bedrijf voluit heet, zegt in een verklaring ook niet op de hoogte te zijn geweest van de plannen van IAG, totdat het Brits-Spaanse bedrijf de aandelentransactie zelf bekendmaakte.

Grote potentie
Van overleg over een volledige verkoop van het bedrijf aan IAG is volgens de Noren geen sprake. In de belangstelling van ‘een van de grootste luchtvaartconcerns ter wereld’ ziet Norwegian wel het bewijs dat haar eigen  business model ‘grote potentie’ heeft.

Norwegian noemt zichzelf sinds 2002 een low cost carrier. Naast vluchten binnen Europa begon Norwegian in 2013 met long haul low cost, waarvoor het nu veertien Boeing 787 Dreamliners ter beschikking heeft, met nog eens vijftien in bestelling. Het netwerk groeit gestaag door en omvat inmiddels 22 routes, vooral naar Noord-Amerika, vanaf de hubs in Europa.

Norwegian mikt op de lange termijn, want aanhoudend winstgevend is het bedrijf nog niet. In 2016 was er een kleine winst, een jaar later weer verlies: 30 miljoen euro.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
Emirates’ drankfilosofie

Emirates’ drankfilosofie

21/09/2018

Emirates heeft aan boord twee kanalen gelanceerd waar naar eigen zeggen haar ‘voedsel- en drankfilosofie’ te zien valt. De passagiers kunnen onder meer zien hoe menu’s tot stand komen en…

Zakenreizen duurder in 2019

Zakenreizen duurder in 2019

21/09/2018

Het prijzen van zakenreizen zullen volgend jaar stijgen, zij het in geringe mate. Dit voorspelt zakenreisorganisatie BCD Travel in haar 2019 Industry Forecast. Gemiddeld gaan de hotelprijzen wereldwijd omhoog met…

KLM naar Las Vegas

KLM naar Las Vegas

21/09/2018

KLM opent in de zomer van 2019 een directe verbinding naar Las Vegas, zo meldt de airline vandaag. KLM offert er twee Afrikaanse bestemmingen voor op, omdat er op Schiphol…