Home / Luchtvaart / Belang IAG in Norwegian

Belang IAG in Norwegian

Belang IAG in Norwegian

De International Airlines Group (IAG) heeft een belang van 4,61 procent verworven in Norwegian. Het moederbedrijf van British Airways en Iberia zou dit verder willen uitbreiden en spreekt over ‘een zeer aantrekkelijke investering.’

IAG, waarin Qatar Airways een belang heeft van 20,01 procent, zegt in een verklaring dat de investering in Norwegian, een long haul low cost carrier, bedoeld is om in overleg te treden met het bedrijf met de mogelijkheid voor een volledige overname.

De verwerving van de 4,61 procent in Norwegian is gedaan buiten het bedrijf om. De airline is beursgenoteerd aan de Oslo Stock Exhange (Oslo Børs). Norwegian Air Shuttle, zoals het bedrijf voluit heet, zegt in een verklaring ook niet op de hoogte te zijn geweest van de plannen van IAG, totdat het Brits-Spaanse bedrijf de aandelentransactie zelf bekendmaakte.

Grote potentie
Van overleg over een volledige verkoop van het bedrijf aan IAG is volgens de Noren geen sprake. In de belangstelling van ‘een van de grootste luchtvaartconcerns ter wereld’ ziet Norwegian wel het bewijs dat haar eigen  business model ‘grote potentie’ heeft.

Norwegian noemt zichzelf sinds 2002 een low cost carrier. Naast vluchten binnen Europa begon Norwegian in 2013 met long haul low cost, waarvoor het nu veertien Boeing 787 Dreamliners ter beschikking heeft, met nog eens vijftien in bestelling. Het netwerk groeit gestaag door en omvat inmiddels 22 routes, vooral naar Noord-Amerika, vanaf de hubs in Europa.

Norwegian mikt op de lange termijn, want aanhoudend winstgevend is het bedrijf nog niet. In 2016 was er een kleine winst, een jaar later weer verlies: 30 miljoen euro.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
Deel Zaventem te koop

Deel Zaventem te koop

24/04/2018

De Australische financiële groep Macquarie wil haar belang van 36 procent in Brussels Airport verkopen. Chinese investeerders zouden interesse hebben om de aandelen in de goedlopende luchthaven over te nemen….

Zoveelste staking Air France

Zoveelste staking Air France

23/04/2018

Personeel bij Air France staakt vandaag en morgen voor de zoveelste keer in korte tijd. Hoewel lang niet iedereen meedoet heeft de airline een kwart van alle vluchten moeten schrappen….

Janaillac dreigt met vertrek

Janaillac dreigt met vertrek

20/04/2018

CEO Jean-Marc Janaillac van Air France-KLM laat in een referendum het personeel een uitspraak doen over zijn plan voor een langzame loonsverhoging. Als een meerderheid tegen is, stapt hij op….

RAI wil samenwerken

RAI wil samenwerken

20/04/2018

RAI Amsterdam wil de banden met andere evenementen- en beurslocaties in Amsterdam stevig aanhalen. De beurs- en congresgigant wil zo meer ruimte creëren voor evenementen, nu uitbreiding van het eigen…