Home / Luchtvaart / Belang IAG in Norwegian

Belang IAG in Norwegian

Belang IAG in Norwegian

De International Airlines Group (IAG) heeft een belang van 4,61 procent verworven in Norwegian. Het moederbedrijf van British Airways en Iberia zou dit verder willen uitbreiden en spreekt over ‘een zeer aantrekkelijke investering.’

IAG, waarin Qatar Airways een belang heeft van 20,01 procent, zegt in een verklaring dat de investering in Norwegian, een long haul low cost carrier, bedoeld is om in overleg te treden met het bedrijf met de mogelijkheid voor een volledige overname.

De verwerving van de 4,61 procent in Norwegian is gedaan buiten het bedrijf om. De airline is beursgenoteerd aan de Oslo Stock Exhange (Oslo Børs). Norwegian Air Shuttle, zoals het bedrijf voluit heet, zegt in een verklaring ook niet op de hoogte te zijn geweest van de plannen van IAG, totdat het Brits-Spaanse bedrijf de aandelentransactie zelf bekendmaakte.

Grote potentie
Van overleg over een volledige verkoop van het bedrijf aan IAG is volgens de Noren geen sprake. In de belangstelling van ‘een van de grootste luchtvaartconcerns ter wereld’ ziet Norwegian wel het bewijs dat haar eigen  business model ‘grote potentie’ heeft.

Norwegian noemt zichzelf sinds 2002 een low cost carrier. Naast vluchten binnen Europa begon Norwegian in 2013 met long haul low cost, waarvoor het nu veertien Boeing 787 Dreamliners ter beschikking heeft, met nog eens vijftien in bestelling. Het netwerk groeit gestaag door en omvat inmiddels 22 routes, vooral naar Noord-Amerika, vanaf de hubs in Europa.

Norwegian mikt op de lange termijn, want aanhoudend winstgevend is het bedrijf nog niet. In 2016 was er een kleine winst, een jaar later weer verlies: 30 miljoen euro.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
Garuda schrapt Boeing MAX

Garuda schrapt Boeing MAX

22/03/2019

Garuda Indonesia schrapt een order voor 49 Boeing 737 MAX 8’s. De carrier heeft geen vertrouwen meer in het product, na twee crashes van MAX-vliegtuigen van andere airlines, waarbij recentelijk…

EasyJet zegt ciao Alitalia

EasyJet zegt ciao Alitalia

20/03/2019

EasyJet heeft zich deze week onverwachts teruggetrokken uit het consortium van drie partijen die bezig waren Alitalia over te nemen. De toekomst van de Italiaanse carrier is hiermee weer onzeker…