Home / Luchtvaart / Batterijen groeiend gevaar

Batterijen groeiend gevaar

Batterijen groeiend gevaar

Lithium-batterijen die spontaan in brand kunnen vliegen vormen een groeiende bedreiging voor de veiligheid van de luchtvaart. Dit heeft Nick Careen van IATA gezegd tijdens de media-dagen van de organisatie in Genève.

Aan boord van vliegtuigen zijn de afgelopen jaren regelmatig apparaten met batterijen van het type lithium-ion in brand gevlogen. In alle gevallen wist de cabin crew de situatie onder controle te krijgen. IATA vreest evenwel dat het ook wel eens mis kan gaan, vooral als de apparaten niet in de cabine, maar in het vrachtruim zitten.

Bovendien stijgt het gebruik van de batterijen met 22 procent per jaar, zo rekent Nick Careen (senior vice president airport, passenger, cargo, security van IATA) voor. Hoewel de meeste batterijen geen brandgevaar opleveren, zijn er ook ‘schurkachtige’ fabrikanten, die slechte producten afleveren, zegt hij.

IATA richt zich daarom tot overheden om maatregelen te eisen. Careen noemt een aantal punten: het opsporen van slechte producten, het vervolgen van de fabrikanten ervan en het alert maken van consumenten. “Regeringen moeten hun rol als autoriteit beter vervullen, met het strikter opleggen van internationale regels en het opleggen van forse straffen voor overtreders.”

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Accor doet plastic in de ban

Accor doet plastic in de ban

24/01/2020

Accor wil binnen drie jaar alle plastic wegwerpartikelen voor de eigen hotelgasten verbannen en vervangen door duurzaam materiaal. De hotelgroep sluit hiermee aan bij het Global Plastics Initiative van de…

Air France vermijdt Wuhan

Air France vermijdt Wuhan

23/01/2020

Air France heeft de vluchtuitvoering naar Wuhan opgeschort wegens de uitbraak van het coronavirus in deze Chinese stad. De Franse partner van KLM is de enige Europese carrier die een…

Tempo: nieuw merk bij Hilton

Tempo: nieuw merk bij Hilton

22/01/2020

Hilton heeft een nieuw merk in de markt gezet onder de naam Tempo. De Amerikaanse keten heeft er niet bij gezegd waar en wanneer het eerste Tempo-hotel open gaat. Hilton…