Home / Luchtvaart / Batterijen groeiend gevaar

Batterijen groeiend gevaar

Batterijen groeiend gevaar

Lithium-batterijen die spontaan in brand kunnen vliegen vormen een groeiende bedreiging voor de veiligheid van de luchtvaart. Dit heeft Nick Careen van IATA gezegd tijdens de media-dagen van de organisatie in Genève.

Aan boord van vliegtuigen zijn de afgelopen jaren regelmatig apparaten met batterijen van het type lithium-ion in brand gevlogen. In alle gevallen wist de cabin crew de situatie onder controle te krijgen. IATA vreest evenwel dat het ook wel eens mis kan gaan, vooral als de apparaten niet in de cabine, maar in het vrachtruim zitten.

Bovendien stijgt het gebruik van de batterijen met 22 procent per jaar, zo rekent Nick Careen (senior vice president airport, passenger, cargo, security van IATA) voor. Hoewel de meeste batterijen geen brandgevaar opleveren, zijn er ook ‘schurkachtige’ fabrikanten, die slechte producten afleveren, zegt hij.

IATA richt zich daarom tot overheden om maatregelen te eisen. Careen noemt een aantal punten: het opsporen van slechte producten, het vervolgen van de fabrikanten ervan en het alert maken van consumenten. “Regeringen moeten hun rol als autoriteit beter vervullen, met het strikter opleggen van internationale regels en het opleggen van forse straffen voor overtreders.”

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Weer quarantaineplicht in UK

Weer quarantaineplicht in UK

14/08/2020

Het Verenigd Koninkrijk voert vanaf zaterdag 15 augustus opnieuw een verplichte zelfquarantaine van twee weken in voor reizigers uit enkele landen, waaronder Nederland en Frankrijk. Omgekeerd zal dat niet gelden….

Nieuwe forenzenkaart bij NS

Nieuwe forenzenkaart bij NS

14/08/2020

NS heeft vrijdag bekendgemaakt na de zomer te komen met een abonnement voor forenzen die deels thuis blijven werken. Het spoorbedrijf speelt zo in op de “enorme” neergang van het…

KLM naar Poznań in Polen

KLM naar Poznań in Polen

13/08/2020

KLM opent op 25 oktober een nieuwe, dagelijkse route naar de stad Poznań. Het is de vijfde bestemming in Polen, na Warschau, Krakau, Gdańsk en Wrocław. Met Poznań, 300 kilometer…

Teststraat Schiphol in bedrijf

Teststraat Schiphol in bedrijf

13/08/2020

Sinds donderdag 10.00 uur kunnen passagiers die op Schiphol aankomen uit risicogebieden gebruik maken van een teststraat voor corona. Er geldt geen verplichting, zoals in Duitsland. De GGD Kennemerland verzorgt…