Transavia gaat vanaf eind maart 2016 een basis openen op de luchthaven van München, Franz Josef Strauß. Twee maanden geleden lekten de plannen al uit, maar Transavia wilde dat toen niet bevestigen. Nu wel. Op München Airport worden vier Boeing 737-800’s van de prijsvechter van Air France en KLM gestationeerd.
De vestiging München wordt vanuit Nederland bestuurd en de vluchten worden uitgevoerd onder een Nederlandse AOC (Air Operator Certificate).
Buiten Nederland (Schiphol, Rotterdam The Hague) en Frankrijk (Orly, Nantes en Lyon) heeft Transavia op dit moment geen bases. In 2009 opende Transavia de eerste basis buiten de twee herkomstlanden, op de luchthaven van de Deense hoofdstad Kopenhagen, maar twee jaar later trok Transavia zich al weer terug, na aanhoudende verliezen.
Transavia zegt er vertrouwen in te hebben dat München, met 40 miljoen passagiers in 2014 de zevende luchthaven van Europa, wel een succes zal worden. In München zal Transavia de eerste low-cost airline zijn met een eigen thuisbasis. Mattijs ten Brink, de CEO van Transavia, zegt in een verklaring dat er in Zuid-Duitsland veel vraag is naar zijn product. “We zijn als Transavia toonaangevend in gastvrijheid, digitale service, toegankelijkheid en vriendelijkheid en bieden reizigers in Beieren tal van nieuwe reisopties.” Ten Brink mikt op een miljoen passagiers in het eerste jaar.
Vanaf München Airport zullen achttien bestemmingen worden aangevlogen, 101 vluchten per week, in Italië, Spanje, Portugal, Denemarken, Kroatië, Marokko, België, Frankrijk en Nederland (Eindhoven). Naast populaire vakantiebestemmingen als Palma de Mallorca, Faro, Palermo en Marrakech gaat het ook om zakelijke bestemmingen als Verona, Kopenhagen en Brussel. Transavia vliegt nu alleen vanaf Parijs-Orly naar München.
De komst van Transavia betekent volgens de carrier “een economische boost voor de luchthaven en de regio” en zal leiden tot ongeveer 120 banen. Voor de vier toestellen op München Airport zet Transavia grotendeels Duitse cabinecrew en piloten in.
Wat Ten Brink betreft blijft het niet bij de opening van deze ene buitenlandse basis – de stap past in de strategie van Transavia om haar positie als Europese low cost airline te versterken. Transavia zit nu op een passagiersaantal van rond de 10 miljoen per jaar, veel minder dan de twee grootste concurrenten: Ryanair (100 miljoen) en easyJet (70 miljoen).

