Home / Luchtvaart / Banen weg bij Air France

Banen weg bij Air France

Banen weg bij Air France

Air France krimpt haar netwerk op de korte afstand in, waardoor 465 banen verdwijnen. Een woordvoerder zegt in Parijs tegen Zakenreis dat de concurrentie van de hogesnelheidstrein Air France op binnenlandse routes de das om doet.

“Er is zeer felle concurrentie van de trein,” zegt de woordvoerder op het hoofdkantoor van Air France bij de luchthaven Charles de Gaulle. Het nettoverlies op de binnenlandse routes liep daardoor in 2018 op van 96 miljoen euro (2017) naar min 189 miljoen.

“We moesten iets doen. Tot aan 2021 krimpen we het netwerk in met vijftien procent door minder routes te vliegen en een lagere frequentie,” aldus de woordvoerder. Het gaat vooral om de short haul vluchtoperatie van Air France en dochtermaatschappij HOP, die sinds begin dit jaar Air France HOP heet.

Aan de personeelskant betekent dit dat er 465 banen verloren aan voor grondpersoneel van Air France. Gedwongen ontslagen vallen er niet, alles zal gaan op basis van vrijwilligheid. Air France bekijkt begin 20121 of de ingreep voldoende is geweest.

De maatschappij beklaagt zich over de steun die de Franse spoorwegen, een staatsbedrijf, ontvangen, waardoor eerlijke concurrentie niet mogelijk zou zijn.

Ook low cost carriers hebben de druk opgevoerd. EasyJet en Ryanair zijn beide actief op de Franse binnenlandse markt. De laatste jaren hebben de twee prijsvechters hun capaciteit verhoogd, met meer vliegtuigen en routes in Frankrijk.

Air France heeft nog altijd 65 procent van de binnenlandse vliegmarkt in handen, maar dit marktaandeel staat onder druk.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Eerste vlucht Delta op Tampa

Eerste vlucht Delta op Tampa

24/05/2019

Delta Air Lines, de partner van KLM en Air France, is vandaag begonnen met een nieuwe route vanuit Amsterdam naar Tampa, Florida. Delta breidt hiermee haar netwerk vanuit Nederland verder…

China eist geld voor MAX

China eist geld voor MAX

23/05/2019

De drie grote Chinese airlines eisen compensatie van Boeing voor het aan de grond houden van hun MAX-toestellen. Air China, China Southern en China Eastern hebben samen 42 Boeing MAX-8…

KLM in start-up Air Antwerp

KLM in start-up Air Antwerp

22/05/2019

KLM heeft met CityJet een nieuwe airline opgericht onder de naam Air Antwerp. Dit bevestigt een woordvoerder van de start-up tegen Zakenreis. Na de zomer wil de carrier beginnen met…

Bagagetoeslag KLM nu overal

Bagagetoeslag KLM nu overal

20/05/2019

KLM hanteert vanaf 21 mei op bijna het gehele netwerk een toeslag voor ruimbagage bij de goedkoopste tickets. Dit bevestigt Dries Klein, vice-president sales KLM Benelux, tegen Zakenreis. Het verschil…

Winstval Ryanair 29 procent

Winstval Ryanair 29 procent

20/05/2019

Ryanair heeft in het gebroken boekjaar 2018-19 de winst zien dalen met 29 procent, van 1,45 miljard naar 1,02 miljard euro. De Ierse prijsvechter noemt als oorzaken hogere brandstofkosten en…