Home / Luchtvaart / Banen weg bij Air France

Banen weg bij Air France

Banen weg bij Air France

Air France krimpt haar netwerk op de korte afstand in, waardoor 465 banen verdwijnen. Een woordvoerder zegt in Parijs tegen Zakenreis dat de concurrentie van de hogesnelheidstrein Air France op binnenlandse routes de das om doet.

“Er is zeer felle concurrentie van de trein,” zegt de woordvoerder op het hoofdkantoor van Air France bij de luchthaven Charles de Gaulle. Het nettoverlies op de binnenlandse routes liep daardoor in 2018 op van 96 miljoen euro (2017) naar min 189 miljoen.

“We moesten iets doen. Tot aan 2021 krimpen we het netwerk in met vijftien procent door minder routes te vliegen en een lagere frequentie,” aldus de woordvoerder. Het gaat vooral om de short haul vluchtoperatie van Air France en dochtermaatschappij HOP, die sinds begin dit jaar Air France HOP heet.

Aan de personeelskant betekent dit dat er 465 banen verloren aan voor grondpersoneel van Air France. Gedwongen ontslagen vallen er niet, alles zal gaan op basis van vrijwilligheid. Air France bekijkt begin 20121 of de ingreep voldoende is geweest.

De maatschappij beklaagt zich over de steun die de Franse spoorwegen, een staatsbedrijf, ontvangen, waardoor eerlijke concurrentie niet mogelijk zou zijn.

Ook low cost carriers hebben de druk opgevoerd. EasyJet en Ryanair zijn beide actief op de Franse binnenlandse markt. De laatste jaren hebben de twee prijsvechters hun capaciteit verhoogd, met meer vliegtuigen en routes in Frankrijk.

Air France heeft nog altijd 65 procent van de binnenlandse vliegmarkt in handen, maar dit marktaandeel staat onder druk.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Keten Oyo groeit razendsnel

Keten Oyo groeit razendsnel

22/07/2019

De Indiase hotelketen Oyo, gericht op zaken- en vrijetijds-reizigers, groeit razendsnel. Oyo bestaat zes jaar en is in aantallen kamers en waarde nu al een van de grootste in de…

Peter Bellew naar easyJet

Peter Bellew naar easyJet

19/07/2019

Peter Bellew verruilt zijn positie van Chief Operating Officer bij Ryanair voor dezelfde functie bij easyJet. Dit heeft de Britse prijsvechter bekendgemaakt, samen met ‘robuuste’ resultaten over het derde kwartaal….

Transavia in zee met Bit

Transavia in zee met Bit

19/07/2019

Transavia is samenwerking aangegaan met Bit, een onderzoeksorganisatie in Amsterdam, gericht op technische innovaties die de luchtvaart zouden kunnen verduurzamen. De dochtermaatschappij van KLM zegt in een verklaring dat Bit,…