Home / Luchtvaart / Banen weg bij Air France

Banen weg bij Air France

Banen weg bij Air France

Air France krimpt haar netwerk op de korte afstand in, waardoor 465 banen verdwijnen. Een woordvoerder zegt in Parijs tegen Zakenreis dat de concurrentie van de hogesnelheidstrein Air France op binnenlandse routes de das om doet.

“Er is zeer felle concurrentie van de trein,” zegt de woordvoerder op het hoofdkantoor van Air France bij de luchthaven Charles de Gaulle. Het nettoverlies op de binnenlandse routes liep daardoor in 2018 op van 96 miljoen euro (2017) naar min 189 miljoen.

“We moesten iets doen. Tot aan 2021 krimpen we het netwerk in met vijftien procent door minder routes te vliegen en een lagere frequentie,” aldus de woordvoerder. Het gaat vooral om de short haul vluchtoperatie van Air France en dochtermaatschappij HOP, die sinds begin dit jaar Air France HOP heet.

Aan de personeelskant betekent dit dat er 465 banen verloren aan voor grondpersoneel van Air France. Gedwongen ontslagen vallen er niet, alles zal gaan op basis van vrijwilligheid. Air France bekijkt begin 20121 of de ingreep voldoende is geweest.

De maatschappij beklaagt zich over de steun die de Franse spoorwegen, een staatsbedrijf, ontvangen, waardoor eerlijke concurrentie niet mogelijk zou zijn.

Ook low cost carriers hebben de druk opgevoerd. EasyJet en Ryanair zijn beide actief op de Franse binnenlandse markt. De laatste jaren hebben de twee prijsvechters hun capaciteit verhoogd, met meer vliegtuigen en routes in Frankrijk.

Air France heeft nog altijd 65 procent van de binnenlandse vliegmarkt in handen, maar dit marktaandeel staat onder druk.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Marc Lammens weg bij ATPI

Marc Lammens weg bij ATPI

03/06/2020

Marc Lammens is vertrokken bij de ATPI Groep. Lammens was sinds augustus 2017 managing director van de zakenreisactiviteiten van ATPI in Nederland en België. Zijn werkzaamheden worden per direct overgenomen…