Malaysia Airlines heeft een verbod op ruimbagage op vluchten naar Amsterdam en Parijs binnen 24 uur weer ingetrokken. De carrier had “harde tegenwind” en “veiligheidsrisico’s” aangevoerd voor de stap. Wat de achtergrond precies was, is een mysterie.
Passagiers die op 5 januari voor vluchten met Malaysia in de richting van Europa bagage wilden inchecken kregen te horen dat dit vanwege “sterke tegenwind” niet mogelijk was. De koffers zouden later worden nagezonden.
“De tegenwind was de afgelopen dagen meer dan 200 knopen (370 kilometer) per uur, waardoor onze Boeing 777-200’s 15 procent meer brandstof verbruiken,” zei Malaysia in een verklaring. Andere airlines die dezelfde routes vlogen maakten geen gewag van de sterke wind en namen ook geen maatregelen. Een dag later trok Malaysia het verbod op het meenemen van ruimbagage al weer in.
Luchtvaartexperts tasten in het duister over de motieven van de Maleisische carrier. Tom Ballantyne van het blad Orient Aviation zei tegen CNN nog nooit te hebben gehoord van het verbieden van ruimbagage in verband met tegenwind. “Als er al een probleem is met te sterke wind beperken carriers het aantal passagiers aan boord,” aldus Ballantyne, die er verder op wees dat tegenwind altijd maar op een beperkt deel van de route voorkomt.
Het door Malaysia Airlines genoemde veiligheidsrisico lijkt te maken te hebben met de gevolgde route en met MH17. In juli 2014 werd Malaysia Airlines vlucht MH17 neergeschoten, met een raket vanaf de grond, boven Oekraïne – alle 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders kwamen om. Vrijwel meteen kwam vast te staan dat het luchtruim in Oost-Oekraïne dusdanig gevaarlijk was dat airlines het gebied beslist hadden moeten mijden – overigens was Malaysia Airlines lang niet de enige carrier die daar toen vloog, ook KLM en anderen deden dat.
Malaysia Airlines is zich sindsdien wel veel meer dan andere maatschappijen bewust van veiligheidsrisico’s en kiest vaak voor een omweg. Ook mijdt de carrier heel Oekraïne. Een langere route betekent ook meer brandstofverbruik. Ter vergelijking: Malaysia vloog dinsdag van Kuala Lumpur naar Amsterdam, via het Midden-Oosten en de Balkan over een afstand van 9.700 mijl. KLM vloog op dezelfde verbinding via een veel kortere noordelijk route af, over Rusland, langs de grens van Oekraïne.
Bij Malaysia Airlines speelt nog iets anders: grote financiële problemen die niet van de laatste jaren zijn, maar wel werden verergerd door de crash van M17 en de verdwijning van MH370, in maart 2014, met 239 inzittenden.
Malaysia is nu bezig met een grote reorganisatie onder leiding van CEO Christoph Müller. Zo zullen er veel ontslagen vallen en wordt onder meer fors gesneden in het routenetwerk: eind deze maand verdwijnen Amsterdam en Parijs uit de dienstregeling. Ervoor in de plaats komt een intensieve samenwerking met Emirates, waardoor veel doorverbindingen van Malaysia straks via Dubai zullen lopen.

