Home / Luchtvaart / BA somber over de luchtvaart 

BA somber over de luchtvaart 

BA somber over de luchtvaart 

De internationale luchtvaart komt volgens de CEO van British Airways mogelijk nooit terug op het niveau van topjaar 2019. BA’s moederbedrijf IAG heeft intussen de capaciteit verder teruggeschroefd na nieuwe miljardenverliezen.

Sean Doyle (foto links), die vorige week aantrad als nieuwe CEO van BA, is tegenover Britse media somber over de vooruitzichten van de luchtvaart. Het ontbreken van een mondiaal testbeleid is funest voor de branche, stelt hij. Het vertrouwen onder passagiers is weg, terwijl de beperkingen om te reizen in vrijwel alle landen aanhouden of zelfs weer worden opgevoerd.

De International Airlines Group (IAG), met British Airways, Iberia, Vueling en Aer Lingus maakte donderdag de cijfers bekend over het derde kwartaal 2020. De omzet daalde van 7,3 miljard euro in Q3 van 2019 naar 1,2 miljard nu. De winst van 1,4 miljard veranderde in een verlies van 1,3 miljard euro.

Tweede golf
Na een mondiale opleving in de zomer, is de markt nu weer verslechterd door de tweede coronagolf. IAG schroeft daarom de capaciteit verder terug. In plaats van de eerder voorziene 40 procent van de vluchten, staan er nu 30 procent ingeroosterd. Capaciteit is niet hetzelfde als vervoer: omdat de bezettingsgraad van de toestellen fors lager is dan voorheen, zal het aantal passagiers naar verhouding sterker dalen.

Voor IAG en de andere netwerkgroepen, zoals Air France-KLM en Lufthansa is vooral het vrijwel volledig wegvallen van de intercontinentale markt een ongekende aderlating. Sinds maart is het verkeer naar de Amerika’s, Azië en Afrika gedecimeerd.

Sean Doyle geeft een goed voorbeeld van de terugloop. BA vliegt momenteel twee keer per dag tussen Londen en New York, tegen twaalf dagelijkse vluchten vorig jaar. De vliegtuigen zijn voor minder dan de helft gevuld, zegt hij.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Codeshare KLM en ITA 

Codeshare KLM en ITA 

05/12/2021

KLM en ITA Airways zijn een codeshare aangegaan, waardoor passagiers van beide carriers tickets kunnen boeken naar elkaars bestemmingen. KLM en ITA bieden daarnaast ‘gemakkelijke overstapmogelijkheden’ aan op de luchthavens…

FB-Miles langer geldig

FB-Miles langer geldig

04/12/2021

Flying Blue, de divisie voor frequent flyers van Air France-KLM, heeft de geldigheid van de gespaarde miles opnieuw verlengd. “Vanwege de coronacrisis hebben wij in 2020 beloofd dat wij u in…

NDC-deal Travelport en IAG 

NDC-deal Travelport en IAG 

02/12/2021

Travelport heeft een overeenkomst gesloten met de vier leden van de International Airlines Group (IAG) over NDC, de New Distribution Capability. Dit heeft het technologiebedrijf donderdag bekendgemaakt. IAG bestaat uit…

Trein wint terrein op vliegtuig

Trein wint terrein op vliegtuig

02/12/2021

Grote bedrijven nemen voor zakenreizen ‘steeds vaker’ de trein in plaats van het vliegtuig, zo blijkt uit een analyse van de Werkgroep Internationale Trein. Het onderzoek vond plaats vóór de…