Home / Luchtvaart / BA somber over de luchtvaart 

BA somber over de luchtvaart 

BA somber over de luchtvaart 

De internationale luchtvaart komt volgens de CEO van British Airways mogelijk nooit terug op het niveau van topjaar 2019. BA’s moederbedrijf IAG heeft intussen de capaciteit verder teruggeschroefd na nieuwe miljardenverliezen.

Sean Doyle (foto links), die vorige week aantrad als nieuwe CEO van BA, is tegenover Britse media somber over de vooruitzichten van de luchtvaart. Het ontbreken van een mondiaal testbeleid is funest voor de branche, stelt hij. Het vertrouwen onder passagiers is weg, terwijl de beperkingen om te reizen in vrijwel alle landen aanhouden of zelfs weer worden opgevoerd.

De International Airlines Group (IAG), met British Airways, Iberia, Vueling en Aer Lingus maakte donderdag de cijfers bekend over het derde kwartaal 2020. De omzet daalde van 7,3 miljard euro in Q3 van 2019 naar 1,2 miljard nu. De winst van 1,4 miljard veranderde in een verlies van 1,3 miljard euro.

Tweede golf
Na een mondiale opleving in de zomer, is de markt nu weer verslechterd door de tweede coronagolf. IAG schroeft daarom de capaciteit verder terug. In plaats van de eerder voorziene 40 procent van de vluchten, staan er nu 30 procent ingeroosterd. Capaciteit is niet hetzelfde als vervoer: omdat de bezettingsgraad van de toestellen fors lager is dan voorheen, zal het aantal passagiers naar verhouding sterker dalen.

Voor IAG en de andere netwerkgroepen, zoals Air France-KLM en Lufthansa is vooral het vrijwel volledig wegvallen van de intercontinentale markt een ongekende aderlating. Sinds maart is het verkeer naar de Amerika’s, Azië en Afrika gedecimeerd.

Sean Doyle geeft een goed voorbeeld van de terugloop. BA vliegt momenteel twee keer per dag tussen Londen en New York, tegen twaalf dagelijkse vluchten vorig jaar. De vliegtuigen zijn voor minder dan de helft gevuld, zegt hij.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Zaat CFO Air France-KLM

Zaat CFO Air France-KLM

07/05/2021

Steven Zaat wordt per 1 juli de nieuwe financieel directeur van Air France-KLM, als opvolger van Frédéric Gagey. De Nederlander vervult nu nog diezelfde functie bij Air France. Zaat (51)…

Delta, BCD samen in biofuel

Delta, BCD samen in biofuel

06/05/2021

Delta Air Lines en BCD Travel hebben een deal gesloten over het gebruik van biobrandstof voor personeelsreizen. De twee bedrijven zeggen hiermee het belang van duurzaamheid in de luchtvaart te…

Elbers: geen verdere krimp

Elbers: geen verdere krimp

06/05/2021

Het personeelsbestand van KLM zal dit jaar niet verder inkrimpen. Dit heeft CEO Pieter Elbers donderdag gezegd tijdens een persconferentie, per video, naar aanleiding van de kwartaalcijfers van Air France-KLM….

ANVR: willekeur bij steun

ANVR: willekeur bij steun

06/05/2021

De ANVR zegt dat kleine reisagenten moeilijk toegang krijgen tot de regeling Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) en constateert “grote verschillen” tussen gemeenten in het toepassen van criteria. De organisatie…

Weer verlies Air France-KLM

Weer verlies Air France-KLM

06/05/2021

Air France-KLM heeft in het eerste kwartaal een nettoverlies geleden van 1,481 miljard euro. De omzet kelderde met 56,9 procent ten opzichte van Q1 in 2020. Het aantal passagiers daalde…