Home / Luchtvaart / BA somber over de luchtvaart 

BA somber over de luchtvaart 

BA somber over de luchtvaart 

De internationale luchtvaart komt volgens de CEO van British Airways mogelijk nooit terug op het niveau van topjaar 2019. BA’s moederbedrijf IAG heeft intussen de capaciteit verder teruggeschroefd na nieuwe miljardenverliezen.

Sean Doyle (foto links), die vorige week aantrad als nieuwe CEO van BA, is tegenover Britse media somber over de vooruitzichten van de luchtvaart. Het ontbreken van een mondiaal testbeleid is funest voor de branche, stelt hij. Het vertrouwen onder passagiers is weg, terwijl de beperkingen om te reizen in vrijwel alle landen aanhouden of zelfs weer worden opgevoerd.

De International Airlines Group (IAG), met British Airways, Iberia, Vueling en Aer Lingus maakte donderdag de cijfers bekend over het derde kwartaal 2020. De omzet daalde van 7,3 miljard euro in Q3 van 2019 naar 1,2 miljard nu. De winst van 1,4 miljard veranderde in een verlies van 1,3 miljard euro.

Tweede golf
Na een mondiale opleving in de zomer, is de markt nu weer verslechterd door de tweede coronagolf. IAG schroeft daarom de capaciteit verder terug. In plaats van de eerder voorziene 40 procent van de vluchten, staan er nu 30 procent ingeroosterd. Capaciteit is niet hetzelfde als vervoer: omdat de bezettingsgraad van de toestellen fors lager is dan voorheen, zal het aantal passagiers naar verhouding sterker dalen.

Voor IAG en de andere netwerkgroepen, zoals Air France-KLM en Lufthansa is vooral het vrijwel volledig wegvallen van de intercontinentale markt een ongekende aderlating. Sinds maart is het verkeer naar de Amerika’s, Azië en Afrika gedecimeerd.

Sean Doyle geeft een goed voorbeeld van de terugloop. BA vliegt momenteel twee keer per dag tussen Londen en New York, tegen twaalf dagelijkse vluchten vorig jaar. De vliegtuigen zijn voor minder dan de helft gevuld, zegt hij.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
IATA: Walsh vervangt Juniac

IATA: Walsh vervangt Juniac

23/11/2020

Alexandre de Juniac stapt per 31 maart 2021 op als directeur-generaal van IATA. Willie Walsh is zijn opvolger. De brancheorganisatie van airlines heeft dit maandagavond bekendgemaakt. Een reden voor het…

IATA: wacht niet op vaccins

IATA: wacht niet op vaccins

23/11/2020

Regeringen moeten niet wachten op vaccins tegen corona om het luchtverkeer weer op gang te brengen, maar hun testbeleid zo snel mogelijk optimaliseren. Dit was de belangrijkste boodschap van IATA…

Corona hindert treinpromotie

Corona hindert treinpromotie

22/11/2020

KLM, Schiphol en NS willen verder met hun promotie van de trein voor kortere afstanden, maar in een nieuwe ‘Actieagenda’ staat dat corona de plannen op losse schroeven kan zetten….

Testbewijs wordt verplicht

Testbewijs wordt verplicht

20/11/2020

Het kabinet wil medio december niet-EU-passagiers bij aankomst in Nederland verplichten een recente, negatieve coronatest te laten zien. Dit schrijft vicepremier De Jonge in een brief aan de Tweede Kamer….