Home / Luchtvaart / Avianca in Chapter 11 in VS

Avianca in Chapter 11 in VS

Avianca in Chapter 11 in VS

Avianca heeft in New York Chapter 11 aangevraagd, een procedure om faillissement te voorkomen. De Colombiaanse airline is beursgenoteerd in de VS, met United Airlines als grootaandeelhouder en kan daarom een beroep doen op Amerikaanse wetgeving.

CEO Anko van der Werff zegt in een verklaring dat Avianca door de ‘grootste crisis’ in het honderdjarig bestaan gaat. De Colombiaanse airline vierde in november 2019 haar eeuwfeest en is daarmee na KLM de oudste airline die nog onder eigen vlag vliegt.

De omzet van het concern is door corona sinds medio maart met 80 procent gedaald. Vrijwel de gehele vloot staat aan de grond. Het is niet de eerste keer dat Avianca tegen faillissement aanzit, begin deze eeuw was dat ook het geval en de afgelopen jaren stond het bedrijf er evenmin goed voor.

Klappen
‘Voordeel’ van de huidige situatie voor de Colombiaanse carrier is dat de gehele internationale luchtvaart enorme klappen oploopt door corona Avianca zal ook niet de enige zijn die een beroep doet op Chapter 11 in de VS.

Dit is een regeling van de Amerikaanse overheid, voor het hele bedrijfsleven, waarbij een onderneming die financieel in de problemen is gekomen een bankroet kan afwenden. De staat neemt voor een bepaalde periode een deel van de kosten over, op voorwaarde dat het bedrijf een reorganisatie doorvoert. Als na de afgesproken termijn de boekhouding nog niet op orde is gaat het bedrijf alsnog failliet.

Tweede carrier van Latijns-Amerika
Avianca is na LATAM, de Chileens-Braziliaanse maatschappij, de grootste airline van Latijns-Amerika. Vorig jaar werden 30 miljoen passagiers vervoerd en bedroeg de omzet 4,6 miljard dollar. Bij Avianca werken 21.000 mensen, die nu door de coronacrisis vrijwel allemaal thuis zitten met een bepaalde vorm van overheidsondersteuning.

De Nederlander Anko van der Werff (voorheen werkzaam bij achtereenvolgens KLM, Qatar Airways en Aeromexico) trad vorig jaar aan in Bogotá, nadat aandeelhouders de lokale ondernemer Germán Efromovich, die Avianca lange tijd runde en grootaandeelhouder was, tijdens een ‘boardroom coup’ aan de kant hadden gezet.

Investeringsmaatschappij Kingsland Holdings kreeg de meerderheid van de aandelen. Kingsland valt op haar beurt weer onder United Airlines. Begin dit jaar kwam de nieuwe grootaandeelhouder nog een grote investering overeen met Avianca. Maar corona heeft alles anders gemaakt.

Van der Werff poogde de afgelopen weken een lening met staatsgarantie af te sluiten in Colombia, maar kreeg nul op het rekest. Avianca heeft daarom gekozen voor plan B: Chapter 11 in de Verenigde Staten.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Istanbul grootste hub in 2020

Istanbul grootste hub in 2020

19/01/2021

Istanbul Airport was in 2020 de grootste hub van Europa, gemeten in passagiersaantallen. Of beter gezegd: de Turkse luchthaven slonk het minst van allemaal: min 55 procent. Gemiddeld kromp de…

Vaccinatiecampagne Emirates 

Vaccinatiecampagne Emirates 

18/01/2021

Emirates is maandag begonnen met het vaccineren van het eigen personeel, in samenwerking met de gezondheidsautoriteiten. Inentingen in de Verenigde Arabische Emiraten gingen in december van start. Bij Emirates wordt…

Alleen short haul Norwegian

Alleen short haul Norwegian

16/01/2021

Norwegian vliegt voortaan alleen nog short haul binnen Europa. De ruim duizend werknemers in de UK die voor de long haul werkten, krijgen ontslag. Of de Noorse low-cost-carrier op deze…

Extra test uit UK nu verplicht

Extra test uit UK nu verplicht

15/01/2021

Vanaf heden dient iedereen, ook airline crew, die per vliegtuig in Nederland arriveert vanuit het Verenigd Koninkrijk en Ierland naast een PCR vlak voor vertrek tevens een antigeentest te hebben…