Home / Luchtvaart / Avianca Brazil failliet

Avianca Brazil failliet

Avianca Brazil failliet

Avianca Brazil heeft deze week faillissement aangevraagd. De vierde maatschappij van Brazilië noemt hoge olieprijzen en de sterke dollar als oorzaken, maar zegt dat de vluchtuitvoering vooralsnog doorgang zal vinden.

Woordvoerders van Star Alliance, waar Avianca Brazil lid van is, zeggen tijdens de mediadag van IATA in Genève geen andere informatie te hebben ontvangen dan de airline zelf naar buiten heeft gebracht. “Wij tasten in het duister,” zegt Markus Ruediger van Star. Wat ‘faillissement’ in dit geval betekent weet Ruediger ook niet. Komt er een doorstart? Is er een chapter 11 optie, zoals in de Verenigde Staten?

Leases
Avianca Brazil zelf zegt in een een verklaring dat leasebedrijven wegens achterstallige betalingen hebben gedreigd rond de twintig van de 54 toestellen uit de vloot terug te zullen halen. De airline erkent dat overleg met de verhuurders is vastgelopen, maar vecht het besluit van de inbeslagname aan via de rechter.

Avianca Brazil is een niet-beursgenoteerde onderneming, in handen van de broers Efromovich, die onder de vlag van Avianca acht airlines runnen in Zuid-Amerika. De respectieve carriers staan juridisch los van elkaar en de – eventuele – ondergang van Avianca Brazil heeft geen gevolgen voor de andere Avianca-filialen.

Koersdaling
Voor alle carriers geldt dat de economische situatie van de luchtvaart in Latijns-Amerika al jaren lastig is. Een groot deel van de kosten in het werelddeel worden verrekend in Amerikaanse dollars. De koers van de Braziliaanse real daalde dit jaar ten opzichte van de dollar en dat betekende dat, ondanks een daling van de olieprijs op de wereldmarkt, de kosten voor de airlines in Brazilië toch omhoog gingen.

De winstmarge in de regio blijft daardoor steken op 1,1 procent. Ter vergelijking: in Europa is de marge dit jaar 3,7 procent, in Noord-Amerika 5,7 procent.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
BCD versimpelt declaraties

BCD versimpelt declaraties

19/06/2019

BCD Travel zegt dat het maken en indienen van declaraties door zakenreizigers veel makkelijker zullen worden door nieuwe technologieën zoals ‘machine learning.’ In een rapport over opkomende technologie, onder de…

Big Brother is watching you

Big Brother is watching you

18/06/2019

Alle airlines die in Nederland opereren zijn voortaan verplicht om hun gegevens te delen met de passagiersinformatie eenheid (Pi-NL), een nieuwe instantie die valt onder het ministerie van Justitie &…

Apple Pay bij KLM

Apple Pay bij KLM

17/06/2019

Klanten van KLM kunnen voortaan tickets en aanvullende diensten betalen met Apple Pay. Ze moeten wel een rekening hebben bij ING, de enige bank die de functie tot nu toe…

Self service info op Schiphol

Self service info op Schiphol

14/06/2019

Schiphol heeft selfservice informatiepunten geplaatst, verspreid over verscheidene locaties in de terminal. Hier kunnen reizigers onder meer vluchtgegevens opzoeken, plattegronden raadplegen en veelgestelde vragen en antwoorden bekijken. Schiphol heeft de…