Home / Luchtvaart / Avianca Brazil failliet

Avianca Brazil failliet

Avianca Brazil failliet

Avianca Brazil heeft deze week faillissement aangevraagd. De vierde maatschappij van Brazilië noemt hoge olieprijzen en de sterke dollar als oorzaken, maar zegt dat de vluchtuitvoering vooralsnog doorgang zal vinden.

Woordvoerders van Star Alliance, waar Avianca Brazil lid van is, zeggen tijdens de mediadag van IATA in Genève geen andere informatie te hebben ontvangen dan de airline zelf naar buiten heeft gebracht. “Wij tasten in het duister,” zegt Markus Ruediger van Star. Wat ‘faillissement’ in dit geval betekent weet Ruediger ook niet. Komt er een doorstart? Is er een chapter 11 optie, zoals in de Verenigde Staten?

Leases
Avianca Brazil zelf zegt in een een verklaring dat leasebedrijven wegens achterstallige betalingen hebben gedreigd rond de twintig van de 54 toestellen uit de vloot terug te zullen halen. De airline erkent dat overleg met de verhuurders is vastgelopen, maar vecht het besluit van de inbeslagname aan via de rechter.

Avianca Brazil is een niet-beursgenoteerde onderneming, in handen van de broers Efromovich, die onder de vlag van Avianca acht airlines runnen in Zuid-Amerika. De respectieve carriers staan juridisch los van elkaar en de – eventuele – ondergang van Avianca Brazil heeft geen gevolgen voor de andere Avianca-filialen.

Koersdaling
Voor alle carriers geldt dat de economische situatie van de luchtvaart in Latijns-Amerika al jaren lastig is. Een groot deel van de kosten in het werelddeel worden verrekend in Amerikaanse dollars. De koers van de Braziliaanse real daalde dit jaar ten opzichte van de dollar en dat betekende dat, ondanks een daling van de olieprijs op de wereldmarkt, de kosten voor de airlines in Brazilië toch omhoog gingen.

De winstmarge in de regio blijft daardoor steken op 1,1 procent. Ter vergelijking: in Europa is de marge dit jaar 3,7 procent, in Noord-Amerika 5,7 procent.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Hertz in VS en Canada failliet

Hertz in VS en Canada failliet

25/05/2020

Hertz heeft Chapter 11 aangevraagd in de VS en Canada. Dit betekent dat het autoverhuurbedrijf technisch failliet is, maar via reorganisaties kans krijgt op een doorstart. De branches in Europa…

Feel Safe at NH Hotels

Feel Safe at NH Hotels

22/05/2020

De NH Hotel Group is met een plan gekomen dat inspeelt op de ‘nieuwe behoeften’ in tijden van de huidige gezondheidscrisis, onder de noemer Feel Safe at NH. Het bedrijf…

NS verwacht grote neergang

NS verwacht grote neergang

22/05/2020

De corona-crisis zal nog heel lang een ‘negatieve impact’ hebben op NS, zo heeft het bedrijf vrijdag in een online sessie gezegd. NS verwacht 4,7 miljard aan inkomstenderving over een…

Staatsbelang in Lufthansa

Staatsbelang in Lufthansa

21/05/2020

De Duitse staat krijgt een belang van 20 tot 25 procent in de Lufthansa Group, als onderdeel van een reddingsplan, ter waarde van 9 miljard euro. Lufthansa zegt donderdag dat…