Home / Luchtvaart / Avianca Brazil failliet

Avianca Brazil failliet

Avianca Brazil failliet

Avianca Brazil heeft deze week faillissement aangevraagd. De vierde maatschappij van Brazilië noemt hoge olieprijzen en de sterke dollar als oorzaken, maar zegt dat de vluchtuitvoering vooralsnog doorgang zal vinden.

Woordvoerders van Star Alliance, waar Avianca Brazil lid van is, zeggen tijdens de mediadag van IATA in Genève geen andere informatie te hebben ontvangen dan de airline zelf naar buiten heeft gebracht. “Wij tasten in het duister,” zegt Markus Ruediger van Star. Wat ‘faillissement’ in dit geval betekent weet Ruediger ook niet. Komt er een doorstart? Is er een chapter 11 optie, zoals in de Verenigde Staten?

Leases
Avianca Brazil zelf zegt in een een verklaring dat leasebedrijven wegens achterstallige betalingen hebben gedreigd rond de twintig van de 54 toestellen uit de vloot terug te zullen halen. De airline erkent dat overleg met de verhuurders is vastgelopen, maar vecht het besluit van de inbeslagname aan via de rechter.

Avianca Brazil is een niet-beursgenoteerde onderneming, in handen van de broers Efromovich, die onder de vlag van Avianca acht airlines runnen in Zuid-Amerika. De respectieve carriers staan juridisch los van elkaar en de – eventuele – ondergang van Avianca Brazil heeft geen gevolgen voor de andere Avianca-filialen.

Koersdaling
Voor alle carriers geldt dat de economische situatie van de luchtvaart in Latijns-Amerika al jaren lastig is. Een groot deel van de kosten in het werelddeel worden verrekend in Amerikaanse dollars. De koers van de Braziliaanse real daalde dit jaar ten opzichte van de dollar en dat betekende dat, ondanks een daling van de olieprijs op de wereldmarkt, de kosten voor de airlines in Brazilië toch omhoog gingen.

De winstmarge in de regio blijft daardoor steken op 1,1 procent. Ter vergelijking: in Europa is de marge dit jaar 3,7 procent, in Noord-Amerika 5,7 procent.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
Garuda schrapt Boeing MAX

Garuda schrapt Boeing MAX

22/03/2019

Garuda Indonesia schrapt een order voor 49 Boeing 737 MAX 8’s. De carrier heeft geen vertrouwen meer in het product, na twee crashes van MAX-vliegtuigen van andere airlines, waarbij recentelijk…

EasyJet zegt ciao Alitalia

EasyJet zegt ciao Alitalia

20/03/2019

EasyJet heeft zich deze week onverwachts teruggetrokken uit het consortium van drie partijen die bezig waren Alitalia over te nemen. De toekomst van de Italiaanse carrier is hiermee weer onzeker…