Home / Luchtvaart / APG nu GSA voor SpiceJet

APG nu GSA voor SpiceJet

APG nu GSA voor SpiceJet

SpiceJet heeft APG gekozen als General Sales Agent in Nederland en enkele andere Europese landen. De Indiase prijsvechter is bezig de activiteiten buiten eigen land fors uit te breiden en profiteert hierbij van de ondergang van Jet Airways.

‘Wij gaan de sales en marketing activiteiten voor SpiceJet doen in Nederland,’ bevestigt een woordvoerder van APG tegen Zakenreis. Behalve in Nederland heeft SpiceJet ook onderdak gevonden bij de APG-kantoren in België, Duitsland en Zwitserland. APG was buiten Europa al de GSA voor Spice-Jet.

SpiceJet vliegt in het geheel niet naar Europese bestemmingen; verreweg de meeste activiteit is binnenlands. Daarnaast vliegt de prijsvechter nog naar tien luchthavens in andere Aziatische landen.

Emirates
Hoe kunnen passagiers dan straks bij APG toch vliegen met SpiceJet? Via de codeshare van de Indiase maatschappij met Emirates, een overeenkomst waarvan de inkt ook nog nauwelijks droog is. Emirates vliegt naar 21 landen in Europa, waaronder Nederland.

In de grotere Europese landen gaat het om meerdere steden: vier in Duitsland, drie in Frankrijk, vier in Italië en acht in het Verenigd Koninkrijk. De codeshare tussen Emirates en SpiceJet houdt in dat de twee partners voor doorverbindingen via Dubai zorgen.

“Wij zijn zeer verheugd dat de samenwerking met SpiceJet is uitgebreid. De airline heeft een zeer succesvol business model en is gericht op groei, gelet op de recente bestellingen van nieuwe vliegtuigen,” zegt  Richard Burgess, de president van het APG netwerk.

Ondergang Jet
SpiceJet en andere Indiase carriers, zoals Indigo hebben dit jaar flink geprofiteerd van de ondergang van Jet Airways. Hoewel Jet officieel nog steeds niet failliet is verklaard, is het bedrijf al grotendeels ontmanteld.

De samenwerking tussen Jet en Air France-KLM, die twee jaar geleden begon, is daarmee op een fiasco uitgelopen. De verbindingen die Jet vloog tussen India en Europa zijn inmiddels weer voor een deel overgenomen door KLM en Air France.

Probleem MAX
SpiceJet voert nu 630 vluchten per dag uit, naar 64 bestemmingen, waarvan 54 binnen India. De airline vliegt grotendeels met Boeing-737’s. Hierbij is de maatschappij wel tegen een probleem aangelopen, want de Boeing 737 MAX moest volgens de planning de kern van de vloot gaan vormen.

Er zijn veertien Boeing 737 MAX 8’s ontvangen en nog eens 192 besteld. Alle Boeing MAX-vliegtuigen, ook die van SpiceJet, staan evenwel sinds maart dit jaar aan de grond na twee fatale crashes die een 346 mensen het leven kostten. Er zullen eerst technische wijzigingen aan het toesteltype moeten worden uitgevoerd. Wanneer dit klaar is en op welk moment de MAX weer gaat vliegen is niet duidelijk.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Schiphol: alles blijft in de tas

Schiphol: alles blijft in de tas

07/05/2021

Passagiers op Schiphol hoeven voortaan nergens meer vloeistoffen en elektronica uit hun handbagage te halen in het veiligheidsfilter. Alle controle vindt nu plaats via CT-scans. Op een deel van Schiphol…

Zaat CFO Air France-KLM

Zaat CFO Air France-KLM

07/05/2021

Steven Zaat wordt per 1 juli de nieuwe financieel directeur van Air France-KLM, als opvolger van Frédéric Gagey. De Nederlander vervult nu nog diezelfde functie bij Air France. Zaat (51)…

Delta, BCD samen in biofuel

Delta, BCD samen in biofuel

06/05/2021

Delta Air Lines en BCD Travel hebben een deal gesloten over het gebruik van biobrandstof voor personeelsreizen. De twee bedrijven zeggen hiermee het belang van duurzaamheid in de luchtvaart te…

Elbers: geen verdere krimp

Elbers: geen verdere krimp

06/05/2021

Het personeelsbestand van KLM zal dit jaar niet verder inkrimpen. Dit heeft CEO Pieter Elbers donderdag gezegd tijdens een persconferentie, per video, naar aanleiding van de kwartaalcijfers van Air France-KLM….

ANVR: willekeur bij steun

ANVR: willekeur bij steun

06/05/2021

De ANVR zegt dat kleine reisagenten moeilijk toegang krijgen tot de regeling Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) en constateert “grote verschillen” tussen gemeenten in het toepassen van criteria. De organisatie…