Home / Luchtvaart / And the winner is… Cargolux

And the winner is… Cargolux

And the winner is… Cargolux

De winst van Cargolux is het afgelopen jaar verveelvoudigd, van 20 miljoen naar 769 miljoen dollar. Het Luxemburgse bedrijf profiteerde in hoge mate van de coronacrisis, waardoor de volumes en de tarieven van vracht stegen.

De vrachtvervoerder uit het Groothertogdom spreekt in het deze week gepubliceerde jaarverslag over “uitzonderlijk” goede omstandigheden, waardoor de omzet steeg van 2,2 miljard naar 3,2 miljard dollar.

Bij het uitbreken van de pandemie, in maart/april 2020, was niet meteen duidelijk wat dit voor vracht zou betekenen. “De vooruitzichten voor het hele jaar waren aanvankelijk niet bijster goed, door stagnatie van de industriële productie in China,” schrijft Cargolux. Maar een deel van de internationale vrachtstromen bleef wel bestaan – de Cargolux Group en branchegenoten profiteren sinds de zomer van 2020 van het wegvallen van de capaciteit aan boord van passagiersvliegtuigen.

Verder genereerde de pandemie ook een nieuwe goederenstroom, gerelateerd aan corona: mondkapjes, plastic handschoenen, vaccins et cetera, waar een “nooit eerder vertoonde vraag” naar ontstond, zegt Cargolux. Het bedrijf is een van de grootste luchtvrachtvervoerders ter wereld, met een vloot van dertig Boeing 747 fullfreighters.

Cargolux is prudent over de vooruitzichten over 2021: “Ruim een jaar na de uitbraak is de pandemie nog steeds niet voorbij en blijft er veel onzekerheid bestaan over het virus en de snelheid zowel als de effectiviteit van vaccinatieprogramma’s. Deze situatie betekent waarschijnlijk dat het grootste deel van de long-haul passagiersvliegtuigen aan de grond blijven en de supply chain nog steeds sterk afhankelijk zal zijn van freighters om de logistiek draaiende te houden.”

Foto © Cargolux

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Air Belgium breidt uit

Air Belgium breidt uit

14/10/2021

Air Belgium is donderdag begonnen vluchten uit te voeren naar Mauritius vanaf Brussels Airport, twee keer per week, met een nieuwe Airbus A330neo. Eerder nam de Belgische carrier Curaçao al…

FNV-actie Schiphol dreigt

FNV-actie Schiphol dreigt

13/10/2021

FNV dreigt met acties bij afhandelingsbedrijven op Schiphol. In een brief schrijft de vakcentrale dat de arbeidsomstandigheden ‘snel’ moeten verbeteren, na een zomer waarin het ‘aan alle kanten mis ging.’…