Home / Luchtvaart / And the winner is… Cargolux

And the winner is… Cargolux

And the winner is… Cargolux

De winst van Cargolux is het afgelopen jaar verveelvoudigd, van 20 miljoen naar 769 miljoen dollar. Het Luxemburgse bedrijf profiteerde in hoge mate van de coronacrisis, waardoor de volumes en de tarieven van vracht stegen.

De vrachtvervoerder uit het Groothertogdom spreekt in het deze week gepubliceerde jaarverslag over “uitzonderlijk” goede omstandigheden, waardoor de omzet steeg van 2,2 miljard naar 3,2 miljard dollar.

Bij het uitbreken van de pandemie, in maart/april 2020, was niet meteen duidelijk wat dit voor vracht zou betekenen. “De vooruitzichten voor het hele jaar waren aanvankelijk niet bijster goed, door stagnatie van de industriële productie in China,” schrijft Cargolux. Maar een deel van de internationale vrachtstromen bleef wel bestaan – de Cargolux Group en branchegenoten profiteren sinds de zomer van 2020 van het wegvallen van de capaciteit aan boord van passagiersvliegtuigen.

Verder genereerde de pandemie ook een nieuwe goederenstroom, gerelateerd aan corona: mondkapjes, plastic handschoenen, vaccins et cetera, waar een “nooit eerder vertoonde vraag” naar ontstond, zegt Cargolux. Het bedrijf is een van de grootste luchtvrachtvervoerders ter wereld, met een vloot van dertig Boeing 747 fullfreighters.

Cargolux is prudent over de vooruitzichten over 2021: “Ruim een jaar na de uitbraak is de pandemie nog steeds niet voorbij en blijft er veel onzekerheid bestaan over het virus en de snelheid zowel als de effectiviteit van vaccinatieprogramma’s. Deze situatie betekent waarschijnlijk dat het grootste deel van de long-haul passagiersvliegtuigen aan de grond blijven en de supply chain nog steeds sterk afhankelijk zal zijn van freighters om de logistiek draaiende te houden.”

Foto © Cargolux

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Schiphol: alles blijft in de tas

Schiphol: alles blijft in de tas

07/05/2021

Passagiers op Schiphol hoeven voortaan nergens meer vloeistoffen en elektronica uit hun handbagage te halen in het veiligheidsfilter. Alle controle vindt nu plaats via CT-scans. Op een deel van Schiphol…

Zaat CFO Air France-KLM

Zaat CFO Air France-KLM

07/05/2021

Steven Zaat wordt per 1 juli de nieuwe financieel directeur van Air France-KLM, als opvolger van Frédéric Gagey. De Nederlander vervult nu nog diezelfde functie bij Air France. Zaat (51)…

Delta, BCD samen in biofuel

Delta, BCD samen in biofuel

06/05/2021

Delta Air Lines en BCD Travel hebben een deal gesloten over het gebruik van biobrandstof voor personeelsreizen. De twee bedrijven zeggen hiermee het belang van duurzaamheid in de luchtvaart te…

Elbers: geen verdere krimp

Elbers: geen verdere krimp

06/05/2021

Het personeelsbestand van KLM zal dit jaar niet verder inkrimpen. Dit heeft CEO Pieter Elbers donderdag gezegd tijdens een persconferentie, per video, naar aanleiding van de kwartaalcijfers van Air France-KLM….

ANVR: willekeur bij steun

ANVR: willekeur bij steun

06/05/2021

De ANVR zegt dat kleine reisagenten moeilijk toegang krijgen tot de regeling Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) en constateert “grote verschillen” tussen gemeenten in het toepassen van criteria. De organisatie…