Home / Luchtvaart / And the winner is… Cargolux

And the winner is… Cargolux

And the winner is… Cargolux

De winst van Cargolux is het afgelopen jaar verveelvoudigd, van 20 miljoen naar 769 miljoen dollar. Het Luxemburgse bedrijf profiteerde in hoge mate van de coronacrisis, waardoor de volumes en de tarieven van vracht stegen.

De vrachtvervoerder uit het Groothertogdom spreekt in het deze week gepubliceerde jaarverslag over “uitzonderlijk” goede omstandigheden, waardoor de omzet steeg van 2,2 miljard naar 3,2 miljard dollar.

Bij het uitbreken van de pandemie, in maart/april 2020, was niet meteen duidelijk wat dit voor vracht zou betekenen. “De vooruitzichten voor het hele jaar waren aanvankelijk niet bijster goed, door stagnatie van de industriële productie in China,” schrijft Cargolux. Maar een deel van de internationale vrachtstromen bleef wel bestaan – de Cargolux Group en branchegenoten profiteren sinds de zomer van 2020 van het wegvallen van de capaciteit aan boord van passagiersvliegtuigen.

Verder genereerde de pandemie ook een nieuwe goederenstroom, gerelateerd aan corona: mondkapjes, plastic handschoenen, vaccins et cetera, waar een “nooit eerder vertoonde vraag” naar ontstond, zegt Cargolux. Het bedrijf is een van de grootste luchtvrachtvervoerders ter wereld, met een vloot van dertig Boeing 747 fullfreighters.

Cargolux is prudent over de vooruitzichten over 2021: “Ruim een jaar na de uitbraak is de pandemie nog steeds niet voorbij en blijft er veel onzekerheid bestaan over het virus en de snelheid zowel als de effectiviteit van vaccinatieprogramma’s. Deze situatie betekent waarschijnlijk dat het grootste deel van de long-haul passagiersvliegtuigen aan de grond blijven en de supply chain nog steeds sterk afhankelijk zal zijn van freighters om de logistiek draaiende te houden.”

Foto © Cargolux

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
KLM: herstel zal hobbelig zijn

KLM: herstel zal hobbelig zijn

30/07/2021

KLM-topman Pieter Elbers ziet in een online gesprek met de pers, naar aanleiding van de cijfers uit het tweede kwartaal, ‘duidelijke tekenen van herstel.’ Maar hij manoeuvreert behoedzaam: “Als er…

Schiphol zet app f&b door

Schiphol zet app f&b door

30/07/2021

Schiphol heeft deze week een pilot voor het bestellen van eten en drinken via een app omgezet in een permanente functie. Reizigers kunnen hun orders plaatsen en later airside ophalen….

Vliegtuigorders stijgen weer

Vliegtuigorders stijgen weer

30/07/2021

Vliegtuigbouwers Airbus en Boeing zeggen te profiteren van het voorzichtige herstel van de luchtvaartsector, die zware klappen kreeg als gevolg van de coronacrisis. Bedrijven plaatsen weer orders, die ze eerder…

Weer kleine nettowinst Accor

Weer kleine nettowinst Accor

29/07/2021

Accor heeft over het eerste halfjaar ondanks verder omzetverlies een kleine nettowinst geboekt, tegenover megaverlies in H1 van 2020. Het hotelbedrijf reorganiseerde fors en zag daardoor de kosten dalen. Topman…