Home / Luchtvaart / Alitalia wordt genationaliseerd

Alitalia wordt genationaliseerd

Alitalia wordt genationaliseerd

De Italiaanse regering wil Alitalia nationaliseren. De airline was al jaren in grote financiële problemen, corona gaf het laatste duwtje. Maar premier Conte zegt faillissement voor de flag carrier onacceptabel te vinden. Volgens Italiaanse media is het plan in een vergevorderd stadium en zal het zeer spoedig worden gepresenteerd.

Alitalia ging in 2017 technisch failliet nadat grootaandeelhouder Etihad zich terug had getrokken. De airline vloog sindsdien gewoon door met behulp van opeenvolgende financiële injecties uit Rome, terwijl de bewindvoerders zochten naar nieuwe aandeelhouders.

Er meldden zich wel gegadigden, maar tot een deal kwam het tot nu toe niet.  De jongste deadline voor overname was vastgesteld op 31 mei en potentiële investeerders moesten zich uiterlijk op  18 maart melden.

Dit plan dateerde evenwel van eind vorig jaar en is sindsdien volledig overvleugeld door corona. Juist Italië ontwikkelde zich vorige maand tot de ergste brandhaard van het virus in Europa. Voor Alitalia betekende dit dat een groot deel, zo niet het hele netwerk tot stilstand kwam.

Ironisch genoeg zou dat wel eens de redding voor de geplaagde airline kunnen zijn. Als staatsbedrijf staat Alitalia buiten het marktmechanisme. De werknemers worden ambtenaren.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
SAF blijft speerpunt KLM

SAF blijft speerpunt KLM

26/01/2021

KLM blijft inzetten op het gebruik van niet-fossiele brandstoffen en heeft het bestaande programma omgedoopt tot Corporate SAF (sustainable aviation fuel). “Juist in deze crisistijd,” zegt Harm Kreulen, directeur KLM…

Weer uitstel Lelystad Airport

Weer uitstel Lelystad Airport

25/01/2021

De opening van Lelystad Airport vindt waarschijnlijk later plaats dan in november dit jaar, zoals eerder gepland. De Tweede Kamer heeft het dossier maandag “controversieel” verklaard, nu de regering demissionair…

Europese luchttaxi op komst

Europese luchttaxi op komst

22/01/2021

Een Europees programma rond drones wil vanaf volgend jaar proeven doen met vliegende taxi’s, zonder piloot. Nederland is betrokken bij het project, dat “een veilige integratie van drones in een…