Home / Luchtvaart / Alitalia wordt genationaliseerd

Alitalia wordt genationaliseerd

Alitalia wordt genationaliseerd

De Italiaanse regering staat op Alitalia te nationaliseren. De airline was al jaren in grote financiële problemen, corona gaf het laatste duwtje. Maar premier Conte zegt faillissement voor de flag carrier onacceptabel te vinden. Volgens Italiaanse media is het plan in een vergevorderd stadium en zal het zeer spoedig worden gepresenteerd.

Alitalia ging in 2017 technisch failliet nadat grootaandeelhouder Etihad zich terug had getrokken. De airline vloog sindsdien gewoon door met behulp van opeenvolgende financiële injecties uit Rome, terwijl de bewindvoerders zochten naar nieuwe aandeelhouders.

Er meldden zich wel gegadigden, maar tot een deal kwam het tot nu toe niet.  De jongste deadline voor overname was vastgesteld op 31 mei en potentiële investeerders moesten zich uiterlijk op  18 maart melden.

Dit plan dateerde evenwel van eind vorig jaar en is sindsdien volledig overvleugeld door corona. Juist Italië ontwikkelde zich vorige maand tot de ergste brandhaard van het virus in Europa. Voor Alitalia betekende dit dat een groot deel, zo niet het hele netwerk tot stilstand kwam.

Ironisch genoeg zou dat wel eens de redding voor de geplaagde airline kunnen zijn. Als staatsbedrijf staat Alitalia buiten het marktmechanisme. De werknemers worden ambtenaren.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Groene obligaties Schiphol

Groene obligaties Schiphol

03/04/2020

De Royal Schiphol Group heeft deze week ‘groene’ obligaties uitgegeven ter waarde van 750 miljoen euro. De uitgifte versterkt de eigen liquiditeitspositie ‘in deze buitengewone omstandigheden,’ zegt het bedrijf, onder…