Home / Luchtvaart / Alaska Airlines vliegt als eerste op houtresten

Alaska Airlines vliegt als eerste op houtresten

Alaska Airlines vliegt als eerste op houtresten

Alaska Airlines vloog deze week als eerste airline ooit met een biobrandstof die gemaakt is van houtresten, afkomstig uit bossen die speciaal zijn aangeplant voor houtwinning. Uit de takken die overblijven worden cellulose-suikers gewonnen en verwerkt tot biobrandstof.

De alternatieve brandstof uit hout is gemaakt door Northwest Advanced Renewables Alliance (NARA), een bedrijf dat gelieerd is aan de Washington State University.  De samenwerking met NARA begon in 2011 en de biobrandstofvlucht is na jaren van investeringen de kroon op het werk. Voor de vlucht met een Boeing 737-800 die deze week vertrok van Seattle naar Washington D.C. werd 1080 liter biobrandstof gebruikt.

“Deze meest recente mijlpaal van Alaska Airlines’ inspanningen om duurzame biobrandstof te promoten is vooral opwindend omdat het geheel afkomstig is vanuit de bossen in het Noordwesten van Amerika,” zegt Joe Sprague, woordvoerder van Alaska Airlines, waarmee hij aangeeft dat de brandstof ook ‘lokaal’ wordt geproduceerd, in de thuisregio van Alaska Airlines, dat haar thuisbasis heeft in Seattle. Volgens Sprague maakt deze brandstof het mogelijk de ecologische voetafdruk van de airline te verkleinen en de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen.

Aan boord van de speciale biobrandstofvlucht zaten genodigden die aan het project hebben bijgedragen, zoals ambtenaren en politici, onder wie het Amerikaanse congreslid Suzan DelBene. Zij zei:  “We hebben een enorme kans in onze regio om een nieuwe groene economie op te bouwen en te zoeken naar innovatieve oplossingen voor de klimaatverandering.”

Alaska Airlines vloog in juni twee andere biobrandstofvluchten. Toen werd gebruik gemaakt van een mengsel met biobrandstof geproduceerd uit niet-eetbare, duurzame maïs.

Lenneke Bosman
Door: | lenneke[at]zakenreis.nl | volg mij via @ lenneke_ZR
Lenneke Bosman schrijft sinds 2008 over de luchtvaart- en reiswereld. Met een achtergrond in de marketing van historische luchtvaart heeft zij ook ervaring opgedaan in de meetings- & incentivesbranche.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Weer uitstel Lelystad Airport

Weer uitstel Lelystad Airport

25/01/2021

De opening van Lelystad Airport vindt waarschijnlijk later plaats dan in november dit jaar, zoals eerder gepland. De Tweede Kamer heeft het dossier maandag “controversieel” verklaard, nu de regering demissionair…

Europese luchttaxi op komst

Europese luchttaxi op komst

22/01/2021

Een Europees programma rond drones wil vanaf volgend jaar proeven doen met vliegende taxi’s, zonder piloot. Nederland is betrokken bij het project, dat “een veilige integratie van drones in een…

Sneltest UK ook op Eurostar

Sneltest UK ook op Eurostar

22/01/2021

Reizigers die vanaf zaterdag per Eurostar vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland willen, moeten voordat ze op de trein stappen een sneltest ondergaan. Dit heeft minister Cora van Nieuwenhuizen van…

Minister negeert bede KLM

Minister negeert bede KLM

21/01/2021

Voor KLM-crew wordt vooralsnog geen uitzondering gemaakt bij de verplichte sneltest die vanaf 23 januari ingaat. Dit heeft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) donderdag gezegd in de Tweede…