Home / Luchtvaart / Alaska Airlines lid oneworld

Alaska Airlines lid oneworld

Alaska Airlines lid oneworld

Alaska Airlines is deze week toegetreden tot oneworld. De lidmaatschapsaanvraag dateerde van begin 2020 en ondanks het feit dat de mondiale luchtvaart daarna grotendeels stil kwam te liggen, zette de alliantie de procedure door.

Op een virtuele bijeenkomst vanuit het hoofdkantoor in Seattle, Washington State, werd Alaska Airlines – vaak afgekort tot ‘Alaska’ – woensdag verwelkomd als veertiende lid van oneworld. De vliegmaatschappij maakte van de gelegenheid ook meteen haar nieuwe CEO naar voren te schuiven: Ben Minicucci.

Zoals alle maatschappijen werd ook Alaska Airlines na maart/april 2020 zeer hard geraakt door de coronacrisis. De directie kreeg weliswaar forse regeringssteun, maar zag zich toch genoodzaakt een grote sanering door te voeren. Het nettoverlies bedroeg aan het eind van het jaar 1,3 miljard dollar.

Bekende voordelen
De toetreding tot oneworld had Alaska in ‘normale tijden’ de bekende voordelen moeten opleveren die allianties kennen: klanten meer internationale verbindingen kunnen aanbieden en een gezamenlijk boekingssysteem hanteren. Door corona is evenwel juist het grensoverschrijdende verkeer het hardst getroffen en dus zal Alaska Airlines nog even moeten wachten voordat het tot meer connectiviteit zal komen.

Minicucci toonde zich woensdag tijdens een online persconferentie niettemin optimistisch.“Het internationale verkeer zal terugkomen en Alaska is er klaar voor,” zei hij. Als de vaccinatiecampagnes wereldwijd op stoom komen en reisrestricties worden opgeheven verwacht de CEO snel herstel. Voor komende zomer zet Alaska Airlines alvast 80 procent van de vlootcapaciteit in. Of de vraag naar tickets daarmee in lijn zal zijn is een kwestie van afwachten.

De belangrijkste andere leden van oneworld zijn British Airways, American Airlines, Cathay Pacific, Iberia, Japan Airlines, Malaysia Airlines, Qantas en Qatar Airways.

Op de foto: Ben Minicucci © Alaska Airlines

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Nieuwe route Vueling

Nieuwe route Vueling

24/10/2021

De Spaanse carrier Vueling, onderdeel van de International Airlines Group (IAG), vliegt vanaf 3 december tussen Amsterdam en Praag. De Tsjechische hoofdstad wordt vier keer week aangevlogen op zondag, dinsdag,…

Te veel fijnstof op Schiphol

Te veel fijnstof op Schiphol

21/10/2021

Op en rondom Schiphol is te veel fijnstof, door de uitstoot van vliegtuigen, zo concludeert de luchthaven zelf op basis van onderzoek door TNO. Het bedrijf wil ‘extra maatregelen’ nemen…

KLM en IATA versus ACNL

KLM en IATA versus ACNL

20/10/2021

KLM keert zich tegen een nieuw systeem van slottoewijzing dat ACNL volgend jaar wenst door te voeren. De airline krijgt hierbij steun van brancheorganisatie IATA die de slotcoördinator voor de…

Frankfurt-Hahn Airport failliet

Frankfurt-Hahn Airport failliet

20/10/2021

De HNA-Group heeft faillissement aangevraagd voor luchthaven Frankfurt-Hahn waarin het Chinese bedrijf zelf grootaandeelhouder is. De airport zag ruim vóór de coronacrisis de aantallen passagiers en omzet al teruglopen, de…