Home / Luchtvaart / Alaska Airlines lid oneworld

Alaska Airlines lid oneworld

Alaska Airlines lid oneworld

Alaska Airlines is deze week toegetreden tot oneworld. De lidmaatschapsaanvraag dateerde van begin 2020 en ondanks het feit dat de mondiale luchtvaart daarna grotendeels stil kwam te liggen, zette de alliantie de procedure door.

Op een virtuele bijeenkomst vanuit het hoofdkantoor in Seattle, Washington State, werd Alaska Airlines – vaak afgekort tot ‘Alaska’ – woensdag verwelkomd als veertiende lid van oneworld. De vliegmaatschappij maakte van de gelegenheid ook meteen haar nieuwe CEO naar voren te schuiven: Ben Minicucci.

Zoals alle maatschappijen werd ook Alaska Airlines na maart/april 2020 zeer hard geraakt door de coronacrisis. De directie kreeg weliswaar forse regeringssteun, maar zag zich toch genoodzaakt een grote sanering door te voeren. Het nettoverlies bedroeg aan het eind van het jaar 1,3 miljard dollar.

Bekende voordelen
De toetreding tot oneworld had Alaska in ‘normale tijden’ de bekende voordelen moeten opleveren die allianties kennen: klanten meer internationale verbindingen kunnen aanbieden en een gezamenlijk boekingssysteem hanteren. Door corona is evenwel juist het grensoverschrijdende verkeer het hardst getroffen en dus zal Alaska Airlines nog even moeten wachten voordat het tot meer connectiviteit zal komen.

Minicucci toonde zich woensdag tijdens een online persconferentie niettemin optimistisch.“Het internationale verkeer zal terugkomen en Alaska is er klaar voor,” zei hij. Als de vaccinatiecampagnes wereldwijd op stoom komen en reisrestricties worden opgeheven verwacht de CEO snel herstel. Voor komende zomer zet Alaska Airlines alvast 80 procent van de vlootcapaciteit in. Of de vraag naar tickets daarmee in lijn zal zijn is een kwestie van afwachten.

De belangrijkste andere leden van oneworld zijn British Airways, American Airlines, Cathay Pacific, Iberia, Japan Airlines, Malaysia Airlines, Qantas en Qatar Airways.

Op de foto: Ben Minicucci © Alaska Airlines

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Sunweb wint van Corendon

Sunweb wint van Corendon

03/08/2021

Het Gerechtshof Amsterdam heeft dinsdag in hoger beroep bepaald dat de Sunweb Group de overname van Corendon niet hoeft voort te zetten. In december 2020 won Sunweb al een rechtszaak…

Onrust bij Brussels Airlines 

Onrust bij Brussels Airlines 

03/08/2021

Bonden bij Brussels Airlines zijn in opstand gekomen tegen wat zij noemen ‘krankzinnige’ werkomstandigheden voor de cabine. Volgens de actievoerders grijpt eigenaar Lufthansa de pandemie aan om veranderingen door te…

BA in Q2: 7,6 pct van 2019

BA in Q2: 7,6 pct van 2019

02/08/2021

British Airways vervoerde in het tweede kwartaal een kleine 1 miljoen passagiers: 92,4 procent minder dan vóór corona; moederbedrijf IAG boekte opnieuw verlies. Verbetering is op komst nu de quarantaineplicht…

KLM: herstel zal hobbelig zijn

KLM: herstel zal hobbelig zijn

30/07/2021

KLM-topman Pieter Elbers ziet in een online gesprek met de pers, naar aanleiding van de cijfers uit het tweede kwartaal, ‘duidelijke tekenen van herstel.’ Maar hij manoeuvreert behoedzaam: “Als er…