Home / Luchtvaart / Al Baker voorzitter van IATA

Al Baker voorzitter van IATA

Al Baker voorzitter van IATA

De CEO van Qatar Airways, Akbar Al Baker, is in Sydney gekozen tot voorzitter van de Board of Governors van IATA. De roulerende, onbezoldigde positie geldt voor een jaar.

In zijn eerste ontmoeting met de pers in zijn nieuwe hoedanigheid beloofde Al Baker zich te zullen onthouden van de door hem vaak gebezigde controversiële uitspraken. Daar hield hij zich minder dan tien minuten aan. Op de vraag waarom er zo weinig vrouwelijke CEO’s zijn antwoordde hij: “Omdat een airline beter kan worden geleid door een man.”

Het was een grap, want even later legde de CEO uit dat Qatar Airways een programma heeft om vrouwen binnen de onderneming op alle niveaus te promoten. Bij Qatar Airways is een op de drie werknemers nu vrouw, zei hij.

Alan Joyce, de CEO van Qantas voegde eraan toe dat wat hem betreft de luchtvaartsector niet alleen moet werken aan een betere verdeling van mannen en vrouwen, er moet in zijn ogen ook meer ruimte komen voor ‘seksuele diversiteit’ en vertegenwoordiging van etnische minderheden. Joyce, zelf gay, zei dat de Australische carrier een actief beleid op dit punt voert. Over dit onderwerp liet Al Baker zich niet uit.

Burenruzie
De nieuwe voorzitter wilde evenmin ingaan om de voortslepende controverse tussen Qatar en zijn buurlanden, waar hij nauw bij betrokken is.

Een jaar geleden, tijdens de IATA-top in Mexico, verbraken Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte en enkele andere naties midden in de nacht alle verbindingen met Qatar. De Golfstaat zou te veel op de hand zijn van Iran, de shi’itische aartsvijand van de overwegend soennitische landen in de regio. Al Baker was niet van de naderende blokkade op de hoogte en verliet in 2017 halsoverkop de bijeenkomst van IATA.

Deze situatie van gesloten grenzen is onveranderd. Voor Qatar Airways betekent dit dat zij met haar toestellen niet over de buurlanden kan vliegen en alleen een smalle noordoostelijke corridor tot haar beschikking heeft, richting Iran.

IATA heeft zich vanaf het begin gekeerd tegen de blokkade van Qatar. Alexandre de Juniac legde vandaag nog eens uit dat zijn organisatie geen politieke standpunten inneemt, maar altijd voor vrij verkeer van mensen en goederen is.

Al Baker refereerde nog wel zijdelings aan de burenruzie door te verwijzen naar de ‘vele regionale conflicten’ die er woeden op de wereld en die ‘een bedreiging voor de industrie’ vormen.

De opvolger van Al Baker als voorzitter is ook al bekendgemaakt. In juni 2019 neemt Carsten Spohr, de CEO van Lufthansa, het stokje over.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Delta investeert in milieu

Delta investeert in milieu

17/02/2020

Delta Air Lines investeert tot 2030 honderd miljoen euro per jaar om de eigen uitstoot van CO2 te verminderen. De Amerikaanse carrier zegt hiermee onder meer ‘clean-air technologieën’ te willen…

‘Prima’ cijfers Schiphol

‘Prima’ cijfers Schiphol

14/02/2020

Schiphol heeft volgens financieel directeur Jabine van der Meijs een ‘prima’ jaar achter de rug. Het aantal passagiers groeide slechts licht, maar de financiële resultaten waren ‘solide, met een stijging…

Schiphol: 2020 cruciaal jaar

Schiphol: 2020 cruciaal jaar

14/02/2020

2020 wordt volgens president-directeur Dick Benschop ‘een cruciaal jaar.’ Hij noemde vrijdag de situatie rond Lelystad, de ontwikkeling op ‘de middellange termijn’ en de ‘contouren van de luchtvaart richting 2050’…

Deal Corendon en KLM

Deal Corendon en KLM

13/02/2020

KLM heeft donderdag een overeenkomst gesloten met vakantiebedrijf Corendon over vluchten naar Curaçao. Vanaf het winterseizoen 2020/2021 neemt Corendon gedurende een periode van drie jaar een kwart miljoen stoelen af…