Home / Luchtvaart / Al Baker voorzitter van IATA

Al Baker voorzitter van IATA

Al Baker voorzitter van IATA

De CEO van Qatar Airways, Akbar Al Baker, is in Sydney gekozen tot voorzitter van de Board of Governors van IATA. De roulerende, onbezoldigde positie geldt voor een jaar.

In zijn eerste ontmoeting met de pers in zijn nieuwe hoedanigheid beloofde Al Baker zich te zullen onthouden van de door hem vaak gebezigde controversiële uitspraken. Daar hield hij zich minder dan tien minuten aan. Op de vraag waarom er zo weinig vrouwelijke CEO’s zijn antwoordde hij: “Omdat een airline beter kan worden geleid door een man.”

Het was een grap, want even later legde de CEO uit dat Qatar Airways een programma heeft om vrouwen binnen de onderneming op alle niveaus te promoten. Bij Qatar Airways is een op de drie werknemers nu vrouw, zei hij.

Alan Joyce, de CEO van Qantas voegde eraan toe dat wat hem betreft de luchtvaartsector niet alleen moet werken aan een betere verdeling van mannen en vrouwen, er moet in zijn ogen ook meer ruimte komen voor ‘seksuele diversiteit’ en vertegenwoordiging van etnische minderheden. Joyce, zelf gay, zei dat de Australische carrier een actief beleid op dit punt voert. Over dit onderwerp liet Al Baker zich niet uit.

Burenruzie
De nieuwe voorzitter wilde evenmin ingaan om de voortslepende controverse tussen Qatar en zijn buurlanden, waar hij nauw bij betrokken is.

Een jaar geleden, tijdens de IATA-top in Mexico, verbraken Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte en enkele andere naties midden in de nacht alle verbindingen met Qatar. De Golfstaat zou te veel op de hand zijn van Iran, de shi’itische aartsvijand van de overwegend soennitische landen in de regio. Al Baker was niet van de naderende blokkade op de hoogte en verliet in 2017 halsoverkop de bijeenkomst van IATA.

Deze situatie van gesloten grenzen is onveranderd. Voor Qatar Airways betekent dit dat zij met haar toestellen niet over de buurlanden kan vliegen en alleen een smalle noordoostelijke corridor tot haar beschikking heeft, richting Iran.

IATA heeft zich vanaf het begin gekeerd tegen de blokkade van Qatar. Alexandre de Juniac legde vandaag nog eens uit dat zijn organisatie geen politieke standpunten inneemt, maar altijd voor vrij verkeer van mensen en goederen is.

Al Baker refereerde nog wel zijdelings aan de burenruzie door te verwijzen naar de ‘vele regionale conflicten’ die er woeden op de wereld en die ‘een bedreiging voor de industrie’ vormen.

De opvolger van Al Baker als voorzitter is ook al bekendgemaakt. In juni 2019 neemt Carsten Spohr, de CEO van Lufthansa, het stokje over.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
APG is GSA Kenya Airways

APG is GSA Kenya Airways

18/09/2020

APG is de nieuwe GSA voor Kenya Airways in Europa. Dit hebben de twee partijen vrijdag bekendgemaakt. De Keniaanse carrier hervatte onlangs de vluchten naar Amsterdam, maar door corona is…

Obligaties Delta: 9 mld dollar

Obligaties Delta: 9 mld dollar

18/09/2020

Delta Air Lines heeft deze week negen miljard dollar (7,5 miljard euro) opgehaald door obligaties uit te schrijven, met het eigen frequent flyer programma als onderpand. De partner van Air…

Reisbranche wil testprotocol

Reisbranche wil testprotocol

18/09/2020

25 brancheorganisaties uit de reiswereld, zowel voor lucht-, spoor-, en wegverkeer, hebben vrijdag de Europese Commissie gevraagd om een gezamenlijk testprotocol in de EU en het opheffen van de quarantaineplicht….

KLM strenger met mondkapje

KLM strenger met mondkapje

17/09/2020

KLM voert vanaf 21 september de corona-regels aan boord op. Wie dan om medische redenen zonder mondkapje wil boarden moet een doktersverklaring én een recente negatieve test laten zien. Ook…

BA in ‘onmogelijke situatie’

BA in ‘onmogelijke situatie’

16/09/2020

British Airways bevindt zich momenteel in een ‘onmogelijke situatie,’ heeft CEO Alex Cruz woensdag gezegd tijdens een video-sessie met het Britse parlement. Hij verwacht een krimp van het personeelsbestand bij…