Home / Luchtvaart / Al Baker voorzitter van IATA

Al Baker voorzitter van IATA

Al Baker voorzitter van IATA

De CEO van Qatar Airways, Akbar Al Baker, is in Sydney gekozen tot voorzitter van de Board of Governors van IATA. De roulerende, onbezoldigde positie geldt voor een jaar.

In zijn eerste ontmoeting met de pers in zijn nieuwe hoedanigheid beloofde Al Baker zich te zullen onthouden van de door hem vaak gebezigde controversiële uitspraken. Daar hield hij zich minder dan tien minuten aan. Op de vraag waarom er zo weinig vrouwelijke CEO’s zijn antwoordde hij: “Omdat een airline beter kan worden geleid door een man.”

Het was een grap, want even later legde de CEO uit dat Qatar Airways een programma heeft om vrouwen binnen de onderneming op alle niveaus te promoten. Bij Qatar Airways is een op de drie werknemers nu vrouw, zei hij.

Alan Joyce, de CEO van Qantas voegde eraan toe dat wat hem betreft de luchtvaartsector niet alleen moet werken aan een betere verdeling van mannen en vrouwen, er moet in zijn ogen ook meer ruimte komen voor ‘seksuele diversiteit’ en vertegenwoordiging van etnische minderheden. Joyce, zelf gay, zei dat de Australische carrier een actief beleid op dit punt voert. Over dit onderwerp liet Al Baker zich niet uit.

Burenruzie
De nieuwe voorzitter wilde evenmin ingaan om de voortslepende controverse tussen Qatar en zijn buurlanden, waar hij nauw bij betrokken is.

Een jaar geleden, tijdens de IATA-top in Mexico, verbraken Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte en enkele andere naties midden in de nacht alle verbindingen met Qatar. De Golfstaat zou te veel op de hand zijn van Iran, de shi’itische aartsvijand van de overwegend soennitische landen in de regio. Al Baker was niet van de naderende blokkade op de hoogte en verliet in 2017 halsoverkop de bijeenkomst van IATA.

Deze situatie van gesloten grenzen is onveranderd. Voor Qatar Airways betekent dit dat zij met haar toestellen niet over de buurlanden kan vliegen en alleen een smalle noordoostelijke corridor tot haar beschikking heeft, richting Iran.

IATA heeft zich vanaf het begin gekeerd tegen de blokkade van Qatar. Alexandre de Juniac legde vandaag nog eens uit dat zijn organisatie geen politieke standpunten inneemt, maar altijd voor vrij verkeer van mensen en goederen is.

Al Baker refereerde nog wel zijdelings aan de burenruzie door te verwijzen naar de ‘vele regionale conflicten’ die er woeden op de wereld en die ‘een bedreiging voor de industrie’ vormen.

De opvolger van Al Baker als voorzitter is ook al bekendgemaakt. In juni 2019 neemt Carsten Spohr, de CEO van Lufthansa, het stokje over.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Excuus KLM aan passagiers

Excuus KLM aan passagiers

30/11/2021

KLM heeft excuses aangeboden voor de chaos van vrijdag op Schiphol rond twee vluchten uit Zuid-Afrika. De ruim 600 passagiers moesten urenlang wachten, aan boord en op de luchthaven, om…

Schiphol breekt met Ballast

Schiphol breekt met Ballast

29/11/2021

Schiphol heeft ‘na intensief overleg’ gebroken met de aannemers Ballast-Nedam en TAV die samen bezig waren de A-pier te bouwen. Dit heeft de luchthaven maandag bekendgemaakt. Er komt een nieuwe…

Rotterdam Airport week dicht

Rotterdam Airport week dicht

29/11/2021

Rotterdam The Hague Airport is vanaf heden zeven dagen dicht wegens groot onderhoud van de taxibaan. Helikopters uitgezonderd moet al het vliegverkeer uitwijken naar luchthavens in de nabijheid. Een opknapbeurt…

Zaventem: vier nieuwe routes

Zaventem: vier nieuwe routes

28/11/2021

Vanaf Brussels Airport (Zaventem) zijn dit winterseizoen 130 bestemmingen beschikbaar, aangeboden door 52 luchtvaartmaatschappijen. Het gaat om een aangepast aanbod zegt de Belgische luchthaven, ‘waarbij uiteraard nog steeds rekening wordt…

Coronagolf op KLM-vluchten

Coronagolf op KLM-vluchten

27/11/2021

Op de twee KLM-vluchten die vrijdag uit Zuid-Afrika aankwamen, waren 61 passagiers besmet met corona, bijna tien procent van het totaal. Dit blijkt uit cijfers van de GGD. De positief…