Home / Luchtvaart / Al Baker voorzitter IATA

Al Baker voorzitter IATA

Al Baker voorzitter IATA

De CEO van Qatar Airways, Akbar Al Baker, is vandaag officieel gekozen tot de komende voorzitter van de board of governors van de International Air Transport Association (IATA) in 2018. Zijn benoeming was in juni van dit jaar al aangekondigd.

Al Baker begint aan zijn onbezoldigde bestuursfunctie op 6 juni 2018, na afloop van de  jaarvergadering van IATA in Sydney. De CEO van Singapore Airlines, Goh Choon Phong, is de huidige voorzitter van de board. Het dagelijkse werk van IATA wordt altijd uitgevoerd door de directeur-generaal, een functie die sinds september 2016 wordt vervuld door de Fransman Alexandre de Juniac.

Met Al Baker aan het hoofd van de board, de toezichtsraad van IATA, is het de vraag hoe de interne verhoudingen tussen de Golf-carriers zich zullen ontwikkelen. Sinds juni wordt het emiraat Qatar op staatsniveau geboycot door zijn buurlanden Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte en Bahrein.

Qatar zou in de ogen van deze soennitische staten te ‘vriendelijk’ zijn geweest voor hun aartsvijand Iran en ook terroristische organisaties steunen. Qatar ontkent dit. Onduidelijk is of de politieke tegenstelling zich ook heeft vertaald op het gebied van de luchtvaart. Emirates en Etihad, beide uit de Verenigde Arabische Emiraten, zijn twee grote spelers in de luchtvaart.

Vast staat dat met name Qatar Airways grote hinder ondervindt van de blokkade omdat alle verkeersroutes naar het land vanuit de buurlanden zijn afgesloten. Om te vliegen van en naar Doha kan Qatar Airways alleen nog gebruik maken van een smalle noordoostelijke corridor.

IATA riep in juni meteen op om het luchtruim van en naar Qatar open te houden, maar dit pleidooi heeft nog geen effect gehad.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Corona doodsteek voor HNA

Corona doodsteek voor HNA

21/02/2020

De Chinese overheid is van plan de verlieslijdende HNA Group te nationaliseren. HNA, met een reeks airlines in portefeuille en belangen in hotels en banken, sukkelde de afgelopen jaren al….

Kleine groei BCD Travel

Kleine groei BCD Travel

20/02/2020

Zakenreisorganisatie BCD Travel is in 2019 licht gegroeid, met een omzetstijging van één procent naar 27,5 miljard dollar, waarvan 10,9 miljard uit de omzet van partners. BCD Travel is onderdeel…

Air France-KLM: winst daalt

Air France-KLM: winst daalt

20/02/2020

Air France-KLM heeft over 2019 aanzienlijk minder winst gemaakt dan een jaar eerder. Zowel bij Air France als KLM daalden de resultaten. Voor de groep kromp de operationele winst met…