Home / Luchtvaart / Al Baker voorzitter IATA

Al Baker voorzitter IATA

Al Baker voorzitter IATA

De CEO van Qatar Airways, Akbar Al Baker, is vandaag officieel gekozen tot de komende voorzitter van de board of governors van de International Air Transport Association (IATA) in 2018. Zijn benoeming was in juni van dit jaar al aangekondigd.

Al Baker begint aan zijn onbezoldigde bestuursfunctie op 6 juni 2018, na afloop van de  jaarvergadering van IATA in Sydney. De CEO van Singapore Airlines, Goh Choon Phong, is de huidige voorzitter van de board. Het dagelijkse werk van IATA wordt altijd uitgevoerd door de directeur-generaal, een functie die sinds september 2016 wordt vervuld door de Fransman Alexandre de Juniac.

Met Al Baker aan het hoofd van de board, de toezichtsraad van IATA, is het de vraag hoe de interne verhoudingen tussen de Golf-carriers zich zullen ontwikkelen. Sinds juni wordt het emiraat Qatar op staatsniveau geboycot door zijn buurlanden Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte en Bahrein.

Qatar zou in de ogen van deze soennitische staten te ‘vriendelijk’ zijn geweest voor hun aartsvijand Iran en ook terroristische organisaties steunen. Qatar ontkent dit. Onduidelijk is of de politieke tegenstelling zich ook heeft vertaald op het gebied van de luchtvaart. Emirates en Etihad, beide uit de Verenigde Arabische Emiraten, zijn twee grote spelers in de luchtvaart.

Vast staat dat met name Qatar Airways grote hinder ondervindt van de blokkade omdat alle verkeersroutes naar het land vanuit de buurlanden zijn afgesloten. Om te vliegen van en naar Doha kan Qatar Airways alleen nog gebruik maken van een smalle noordoostelijke corridor.

IATA riep in juni meteen op om het luchtruim van en naar Qatar open te houden, maar dit pleidooi heeft nog geen effect gehad.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
Vrijdag staking bij Air France

Vrijdag staking bij Air France

22/03/2018

Bij Air France heeft vrijdag een algemene staking plaats, uitgeroepen door verscheidene vakbonden. Ze eisen over de hele linie een loonsverhoging van zes procent. Air France verwacht dat lang niet…

Verlies Virgin Atlantic

Verlies Virgin Atlantic

22/03/2018

Virgin Atlantic heeft vorig jaar een verlies geleden van 28,4 miljoen pond (32 miljoen euro). In 2016 was er nog winst voor de Britse carrier, waarin Air France-KLM een belang…

Bod Qatar op Air India

Bod Qatar op Air India

21/03/2018

Qatar Airways en de Indiase prijsvechter IndiGo bereiden samen een bod voor op Air India. Dit meldt de Financial Express vandaag in New Delhi. Jet Airways zou samen met haar…

KLM begint podcasts

KLM begint podcasts

19/03/2018

KLM  begint vandaag een serie podcasts om haar naamsbekendheid in de VS te vergroten, De audioverhalen over bijzondere reiservaringen zijn een aanvulling op de blogs en video’s die de maatschappij…