Home / Luchtvaart / Akkoord over loonstop easyJet

Akkoord over loonstop easyJet

Akkoord over loonstop easyJet

De lonen bij easyJet op Schiphol worden twee jaar bevroren, waardoor er geen ontslagen zullen vallen, zo is maandag bekendgemaakt. De airline krijgt sinds maart subsidie van de Nederlandse regering via NOW om de salarissen te betalen.

Zowel pilotenvakbond VNV als de Vereniging Nederlands Cabinepersoneel (VNC) hebben de afgelopen dagen ingestemd met een regeling voor de in totaal 300 werknemers van easyJet op Schiphol om de lonen tot 2023 niet te verhogen. Eerder leek het erop dat ten minste een derde van het personeel ontslag zou krijgen als gevolg van de corona-crisis, om de kosten te drukken, maar dat is nu van de baan.

William Vet, country manager Nederland van easyJet zegt in een verklaring: “Na het akkoord met de VNV zijn we nu ook met de VNC tot een overeenkomst gekomen en hiermee is voorlopig een einde gekomen aan een periode van onzekerheid wat betreft de toekomst van de basis op Schiphol.”

EasyJet was vorig jaar na KLM de grootste airline op Schiphol, goed voor zes miljoen passagiers. Door corona is dit aantal sinds maart verschrompeld. Zo zit de thuismarkt van de carrier: het Verenigd Koninkrijk, momenteel feitelijk dicht voor reizigers uit Nederland, tenzij ze bereid zijn twee weken in quarantaine te gaan. Verbetering van de markt is nog niet in zicht.

EasyJet krijgt, zoals duizenden andere bedrijven in Nederland, waaronder alle airlines, sinds maart subsidie van de regering via NOW op het betalen van de loonsom. In NOW 1 (maart, april, mei) ontving easyJet 2,7 miljoen euro uit de schatkist. Het bedrijf maakt momenteel gebruik van NOW 2 (juni, juli, augustus, september) en zal vermoedelijk ook aanschuiven voor NOW 3, die geldt tot 1 juli 2021.

 

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Air Belgium breidt uit

Air Belgium breidt uit

14/10/2021

Air Belgium is donderdag begonnen vluchten uit te voeren naar Mauritius vanaf Brussels Airport, twee keer per week, met een nieuwe Airbus A330neo. Eerder nam de Belgische carrier Curaçao al…

FNV-actie Schiphol dreigt

FNV-actie Schiphol dreigt

13/10/2021

FNV dreigt met acties bij afhandelingsbedrijven op Schiphol. In een brief schrijft de vakcentrale dat de arbeidsomstandigheden ‘snel’ moeten verbeteren, na een zomer waarin het ‘aan alle kanten mis ging.’…