Home / Luchtvaart / Akkoord over loonstop easyJet

Akkoord over loonstop easyJet

Akkoord over loonstop easyJet

De lonen bij easyJet op Schiphol worden twee jaar bevroren, waardoor er geen ontslagen zullen vallen, zo is maandag bekendgemaakt. De airline krijgt sinds maart subsidie van de Nederlandse regering via NOW om de salarissen te betalen.

Zowel pilotenvakbond VNV als de Vereniging Nederlands Cabinepersoneel (VNC) hebben de afgelopen dagen ingestemd met een regeling voor de in totaal 300 werknemers van easyJet op Schiphol om de lonen tot 2023 niet te verhogen. Eerder leek het erop dat ten minste een derde van het personeel ontslag zou krijgen als gevolg van de corona-crisis, om de kosten te drukken, maar dat is nu van de baan.

William Vet, country manager Nederland van easyJet zegt in een verklaring: “Na het akkoord met de VNV zijn we nu ook met de VNC tot een overeenkomst gekomen en hiermee is voorlopig een einde gekomen aan een periode van onzekerheid wat betreft de toekomst van de basis op Schiphol.”

EasyJet was vorig jaar na KLM de grootste airline op Schiphol, goed voor zes miljoen passagiers. Door corona is dit aantal sinds maart verschrompeld. Zo zit de thuismarkt van de carrier: het Verenigd Koninkrijk, momenteel feitelijk dicht voor reizigers uit Nederland, tenzij ze bereid zijn twee weken in quarantaine te gaan. Verbetering van de markt is nog niet in zicht.

EasyJet krijgt, zoals duizenden andere bedrijven in Nederland, waaronder alle airlines, sinds maart subsidie van de regering via NOW op het betalen van de loonsom. In NOW 1 (maart, april, mei) ontving easyJet 2,7 miljoen euro uit de schatkist. Het bedrijf maakt momenteel gebruik van NOW 2 (juni, juli, augustus, september) en zal vermoedelijk ook aanschuiven voor NOW 3, die geldt tot 1 juli 2021.

 

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Schiphol: alles blijft in de tas

Schiphol: alles blijft in de tas

07/05/2021

Passagiers op Schiphol hoeven voortaan nergens meer vloeistoffen en elektronica uit hun handbagage te halen in het veiligheidsfilter. Alle controle vindt nu plaats via CT-scans. Op een deel van Schiphol…

Zaat CFO Air France-KLM

Zaat CFO Air France-KLM

07/05/2021

Steven Zaat wordt per 1 juli de nieuwe financieel directeur van Air France-KLM, als opvolger van Frédéric Gagey. De Nederlander vervult nu nog diezelfde functie bij Air France. Zaat (51)…

Delta, BCD samen in biofuel

Delta, BCD samen in biofuel

06/05/2021

Delta Air Lines en BCD Travel hebben een deal gesloten over het gebruik van biobrandstof voor personeelsreizen. De twee bedrijven zeggen hiermee het belang van duurzaamheid in de luchtvaart te…

Elbers: geen verdere krimp

Elbers: geen verdere krimp

06/05/2021

Het personeelsbestand van KLM zal dit jaar niet verder inkrimpen. Dit heeft CEO Pieter Elbers donderdag gezegd tijdens een persconferentie, per video, naar aanleiding van de kwartaalcijfers van Air France-KLM….

ANVR: willekeur bij steun

ANVR: willekeur bij steun

06/05/2021

De ANVR zegt dat kleine reisagenten moeilijk toegang krijgen tot de regeling Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) en constateert “grote verschillen” tussen gemeenten in het toepassen van criteria. De organisatie…