Home / Luchtvaart / Akkoord bij BA: lager loon

Akkoord bij BA: lager loon

Akkoord bij BA: lager loon

De piloten van British Airways hebben ingestemd met een tijdelijke loonsverlaging van twintig procent. Er vallen ook 270 gedwongen ontslagen, wel veel minder dan de directie aanvankelijk wilde.

Het akkoord tussen vakbond BALPA en de directie kwam tot stand na zware onderhandelingen. BA dreigde eerder een fire & rehire tactiek te zullen toepassen: ontslag voor alle werknemers om vervolgens het ‘juiste’ aantal mensen weer in dienst te nemen tegen een lager loon.

BA, onderdeel van Brits-Spaanse International Airlines Group (IAG), leed de afgelopen maanden, net als vrijwel alle luchtvaartmaatschappijen wereldwijd, nog nooit vertoonde verliezen als gevolg van de coronacrisis. In het eerste halfjaar 2020 noteerde de holding een verlies van 4,2 miljard euro. De CEO van IAG, Willy Walsh, verwacht dat herstel van de markt op zijn vroegst in 2023 een feit zal zijn.

Pragmatisch
BALPA, waar vrijwel alle piloten van BA lid van zijn, heeft nu ingestemd met het inleveren van salaris. In eerste instantie gaat het om twintig procent. In de loop van twee jaar zou dit moeten zijn afgebouwd naar min acht procent en daarna zouden de lonen terug op het niveau van 2019 moeten komen.

“Onze leden hebben gezien de omstandigheden een pragmatische beslissing genomen,” zegt Brian Strutton, de secretaris-generaal van BALPA in een verklaring. In ruil voor het loonoffer heeft BA geaccepteerd dat er minder vliegers uit moeten: er gaan 270 van de 4.300 banen in de cockpit verloren. Aanvankelijk wilde BA meer dan 1.000 piloten ontslaan.

Het overleg over behoud van werk en de lonen met de bonden van het cabinepersoneel en gronddiensten bij BA zijn nog gaande. British Airways maakt in het Verenigd Koninkrijk sinds maart gebruik van loonondersteuning door de regering – vergelijkbaar met NOW in Nederland – maar wil verder geen subsidie of hulp uit Westminster ontvangen.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Geen gratis rolkoffer easyJet

Geen gratis rolkoffer easyJet

02/12/2020

Passagiers bij easyJet mogen vanaf 10 februari 2021 niet langer een rolkoffertje meenemen in de cabine, maar alleen een handtas. Rond een derde van de stoelen blijft plaats houden voor…

Enorme groei Zoom  in 2020

Enorme groei Zoom in 2020

01/12/2020

Zoom heeft de verwachte omzet voor boekjaar 2020/21 bijgesteld naar 2,5 miljard dollar, een verdubbeling van de raming uit maart. Het Amerikaanse videobedrijf profiteert in hoge mate van de coronacrisis…