Home / Luchtvaart / Deal Air France met piloten

Deal Air France met piloten

Deal Air France met piloten

Air France heeft een akkoord gesloten met haar piloten over loonsverhoging. Topman Ben Smith van Air France-KLM heeft hiermee zijn eerste doel bereikt: herstel van de rust op de werkvloer.

De piloten krijgen een gemiddelde salarisverhoging van 4,3 procent. Eerder sloot Air France al overeenkomsten met de andere lagen van het personeel over vier procent meer loon.

Daar staat tegenover dat de vliegers ermee hebben ingestemd flexibeler inzetbaar te worden dan tot nu toe het geval was. De grootste vakbond van piloten bij Air France, SNPL, zegt dat 85 procent van haar leden achter het akkoord staat.

Ben Smith, die in september 2018 aantrad, loofde het loonakkoord vandaag tijdens de presentatie van de jaarcijfers uitvoerig. “Het terugwinnen van het vertrouwen van het personeel bij Air France was mijn eerste doel. Nu ook de piloten hebben getekend is dit over de gehele linie gelukt.”

Smiths voorganger, Jean Marc Janaillac, moest in mei 2018 het veld ruimen na aanhoudende stakingen bij Air France voor loonsverhoging die het bedrijf voor miljoenen aan schade berokkende.

De operationele winst van Air France-KLM liep in 2018 fors terug, mede als gevolg van de stakingen. Die situatie lijkt zich onder Smith niet te herhalen, maar de loonkosten bij het bedrijf lopen door de akkoorden met het personeel wel aanzienlijk op.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
8 november is de dag

8 november is de dag

18/10/2021

De Amerikaanse regering van president Biden heeft de dag bekendgemaakt dat de grenzen weer open zullen gaan voor iedereen die is gevaccineerd: over drie weken vanaf nu. En het lijkt…

Air Belgium breidt uit

Air Belgium breidt uit

14/10/2021

Air Belgium is donderdag begonnen vluchten uit te voeren naar Mauritius vanaf Brussels Airport, twee keer per week, met een nieuwe Airbus A330neo. Eerder nam de Belgische carrier Curaçao al…