Home / Luchtvaart / Airport Weeze en gemeente Bergen sluiten overeenkomst

Airport Weeze en gemeente Bergen sluiten overeenkomst

Airport Weeze en gemeente Bergen sluiten overeenkomst

Na ongeveer zes maanden onderhandelen, zijn de Duitse luchthaven Airport Weeze en de Nederlandse gemeente Bergen een buitengerechtelijk akkoord overeengekomen. Met deze overeenkomst komt een eind aan de jarenlange juridische strijd tegen de vergunning van Airport Weeze.
Bergen was de enige partij waarvan het beroep nog in behandeling was bij het Oberverwaltungsgericht Münster. Het Bundesverwaltungsgericht had in oktober 2008 vastgesteld dat de vergunning van het vliegveld gedeeltelijk niet aan de voorwaarden voldeed, en gaf de vergunningverlener – de Bezirksregierung – de gelegenheid deze te verbeteren. Met de  aanvullende vergunning van 1 mei 2009 komt de Bezirksregierung tegemoet aan de juridische bezwaren van het Bundesverwaltungsgericht.
 In deze aangepaste vergunning  is een algemene openingstijd van 06.00 uur tot 22.00 uur vastgelegd. Luchtvaartmaatschappijen die Airport Weeze als thuisbasis gebruiken, mogen tot 23.00 uur starten en tot 23.30 uur landen Deze geluidsbeschermende maatregel geldt alleen voor vliegtuigen met een hoge geluidsclassificatie. Lawaaierige vliegtuigen (zgn. Hoofdstuk 2 vliegtuigen) zijn helemaal niet toegestaan. Ook landen met straalomkeer mag vanwege geluidsbescherming, alleen uit veiligheidsoverwegingen. Daarnaast is de rampenbestrijdingsorganisatie goed geregeld en is er een Milieueffectrapportage opgesteld.
Voor de gemeente Bergen was het, naast het bepaalde in de vergunning, ook belangrijk dat haar inwoners zo min mogelijk overlast van het vliegverkeer ondervinden.
Maatregelen die de geluidsbelasting verminderen, zijn daarom belangrijke punten in de overeenkomst. Airport Weeze plaatst hiervoor vanaf 2011 tot en met 2015 in een vastgesteld gebied bij zo'n 1300 woningen  in de slaapkamers ‘mechanische suskasten’ op aanvraag van de bewoners.  Dit zijn  kasten die voorzien in mechanische ventilatie waardoor frisse lucht binnenkomt terwijl ramen gesloten zijn. Daarnaast betaalt Airport Weeze de kosten  terug die individuele inwoners van de gemeente Bergen hebben gemaakt bij het indienen van bezwaarschriften bij de Bezirksregierung Düsseldorf.
Bovendien betaalt de luchthaven 125.000 aan de gemeente Bergen, als bijdrage aan de buitengerechtelijke kosten die de gemeente sinds 2001 heeft gemaakt.
De schikking die het resultaat is van de onderhandelingen tussen de luchthaven en de gemeente  is bij het Oberverwaltungsgericht in Münster geregistreerd. Voor de luchthaven betekent deze schikking een rechtszekere bedrijfsvergunning .
De gemeente Bergen behoudt zich het recht voor bezwaar te maken in geval van een wezenlijke verandering van de vergunning. De gemeente garandeert wel terughoudend te zijn in het aanspannen van procedures. 

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Eerste vlucht Delta op Tampa

Eerste vlucht Delta op Tampa

24/05/2019

Delta Air Lines, de partner van KLM en Air France, is vandaag begonnen met een nieuwe route vanuit Amsterdam naar Tampa, Florida. Delta breidt hiermee haar netwerk vanuit Nederland verder…

China eist geld voor MAX

China eist geld voor MAX

23/05/2019

De drie grote Chinese airlines eisen compensatie van Boeing voor het aan de grond houden van hun MAX-toestellen. Air China, China Southern en China Eastern hebben samen 42 Boeing MAX-8…

KLM in start-up Air Antwerp

KLM in start-up Air Antwerp

22/05/2019

KLM heeft met CityJet een nieuwe airline opgericht onder de naam Air Antwerp. Dit bevestigt een woordvoerder van de start-up tegen Zakenreis. Na de zomer wil de carrier beginnen met…

Bagagetoeslag KLM nu overal

Bagagetoeslag KLM nu overal

20/05/2019

KLM hanteert vanaf 21 mei op bijna het gehele netwerk een toeslag voor ruimbagage bij de goedkoopste tickets. Dit bevestigt Dries Klein, vice-president sales KLM Benelux, tegen Zakenreis. Het verschil…

Winstval Ryanair 29 procent

Winstval Ryanair 29 procent

20/05/2019

Ryanair heeft in het gebroken boekjaar 2018-19 de winst zien dalen met 29 procent, van 1,45 miljard naar 1,02 miljard euro. De Ierse prijsvechter noemt als oorzaken hogere brandstofkosten en…