Home / Luchtvaart / Airport Weeze en gemeente Bergen sluiten overeenkomst

Airport Weeze en gemeente Bergen sluiten overeenkomst

Airport Weeze en gemeente Bergen sluiten overeenkomst

Na ongeveer zes maanden onderhandelen, zijn de Duitse luchthaven Airport Weeze en de Nederlandse gemeente Bergen een buitengerechtelijk akkoord overeengekomen. Met deze overeenkomst komt een eind aan de jarenlange juridische strijd tegen de vergunning van Airport Weeze.
Bergen was de enige partij waarvan het beroep nog in behandeling was bij het Oberverwaltungsgericht Münster. Het Bundesverwaltungsgericht had in oktober 2008 vastgesteld dat de vergunning van het vliegveld gedeeltelijk niet aan de voorwaarden voldeed, en gaf de vergunningverlener – de Bezirksregierung – de gelegenheid deze te verbeteren. Met de  aanvullende vergunning van 1 mei 2009 komt de Bezirksregierung tegemoet aan de juridische bezwaren van het Bundesverwaltungsgericht.
 In deze aangepaste vergunning  is een algemene openingstijd van 06.00 uur tot 22.00 uur vastgelegd. Luchtvaartmaatschappijen die Airport Weeze als thuisbasis gebruiken, mogen tot 23.00 uur starten en tot 23.30 uur landen Deze geluidsbeschermende maatregel geldt alleen voor vliegtuigen met een hoge geluidsclassificatie. Lawaaierige vliegtuigen (zgn. Hoofdstuk 2 vliegtuigen) zijn helemaal niet toegestaan. Ook landen met straalomkeer mag vanwege geluidsbescherming, alleen uit veiligheidsoverwegingen. Daarnaast is de rampenbestrijdingsorganisatie goed geregeld en is er een Milieueffectrapportage opgesteld.
Voor de gemeente Bergen was het, naast het bepaalde in de vergunning, ook belangrijk dat haar inwoners zo min mogelijk overlast van het vliegverkeer ondervinden.
Maatregelen die de geluidsbelasting verminderen, zijn daarom belangrijke punten in de overeenkomst. Airport Weeze plaatst hiervoor vanaf 2011 tot en met 2015 in een vastgesteld gebied bij zo'n 1300 woningen  in de slaapkamers ‘mechanische suskasten’ op aanvraag van de bewoners.  Dit zijn  kasten die voorzien in mechanische ventilatie waardoor frisse lucht binnenkomt terwijl ramen gesloten zijn. Daarnaast betaalt Airport Weeze de kosten  terug die individuele inwoners van de gemeente Bergen hebben gemaakt bij het indienen van bezwaarschriften bij de Bezirksregierung Düsseldorf.
Bovendien betaalt de luchthaven 125.000 aan de gemeente Bergen, als bijdrage aan de buitengerechtelijke kosten die de gemeente sinds 2001 heeft gemaakt.
De schikking die het resultaat is van de onderhandelingen tussen de luchthaven en de gemeente  is bij het Oberverwaltungsgericht in Münster geregistreerd. Voor de luchthaven betekent deze schikking een rechtszekere bedrijfsvergunning .
De gemeente Bergen behoudt zich het recht voor bezwaar te maken in geval van een wezenlijke verandering van de vergunning. De gemeente garandeert wel terughoudend te zijn in het aanspannen van procedures. 

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
Winstwaarschuwing Ryanair

Winstwaarschuwing Ryanair

18/01/2019

Ryanair heeft vandaag de tweede winstwaarschuwing in vier maanden tijd afgegeven. De winst van het boekjaar, dat afloopt op 31 maart, valt nu naar verwachting 100 miljoen euro lager uit….

Nieuw plan voor Lelystad

Nieuw plan voor Lelystad

17/01/2019

Lelystad Airport zal in de eerste fase na opening, gepland in 2020, vooral een overloopluchthaven voor Schiphol worden, maar niet exclusief, zo staat in een brief van minister Cora van…

Norwegian krimpt in

Norwegian krimpt in

17/01/2019

Norwegian Air vermindert het aantal routes met de Boeing 737 als onderdeel van een ‘ingrijpende heroverweging’ van haar operatie. Dit is door de airline uit Oslo bekendgemaakt. Vier Europese bases…

Koppen gerold bij CWT

Koppen gerold bij CWT

16/01/2019

Carlson Wagonlit Travel (CWT) heeft vijf hoge managers in Europa aan de kant gezet, onder wie de MD voor de Benelux, Olivier Chateau. De vijf hebben CWT inmiddels ‘verlaten’ zegt…