Home / Luchtvaart / Airlinetrends.com: top-10 innovaties van 2014

Airlinetrends.com: top-10 innovaties van 2014

Airlinetrends.com: top-10 innovaties van 2014

Luchtvaartmaatschappijen worden uitgesprokener in het ontwerp van het interieur van hun vliegtuigen en lounges en gebruiken technologie om de passagier een betere beleving te bieden. Airlinetrends.com zette de tien belangrijkste innovaties van 2014 op een rijtje.

1. De Sky Lounge en Family Couch bij China Airlines

China Airlines introduceert de Sky Lounge en Family Couch aan boord van haar Boeing 777-300ER’s. De nationale luchtvaartmaatschappij van Taiwan maakt van de nieuwe Triple Sevens ware vlaggenschepen. In de business class is een sociale ruimte gecreëerd, de Sky Lounge. Hier kunnen passagiers zelf wat te eten of drinken halen en andere passagiers ontmoeten. De Family Couch is een idee van Air New Zealand. In de economy class kunnen drie stoelen op rij worden omgebouwd tot een plat bedje van 64cm breed en 140cm lang. Ideaal voor een volwassene met één of twee kinderen dus.

IMG_17022. De nieuwe business class van Aer Lingus
De nieuwe business class van Aer Lingus voor de lange afstanden is ontworpen met de passagier in gedachten, vindt Airlinetrends.com. De holistische benadering van de behoeften van de zakenreiziger – slapen, eten, werken, ontspannen – heeft onder andere als resultaten: een stoel die tot volledig plat bed van twee meter om te bouwen is; de mogelijkheid om voor vertrek te dineren in de lounge, zodat de slaaptijd aan boord wordt gemaximaliseerd; eten aan boord wanneer jij dat wilt; gratis wifi; enzovoorts.

3. The Residence van Etihad
Aan boord van de Airbus A380 heeft Etihad een suite geïnstalleerd van 11,6 vierkante meter. The Residence bevindt zich vooraan op het bovendek van de superjumbo en heeft een woonkamer, tweepersoonsslaapkamer, aparte douche en een butlerservice.

Economy-Smart-Seat-Etihad4. Economy Smart Seats van Etihad
Het is een kleinigheidje, maar wel een die een lange zit in de economy class draaglijker maakt: de vaste hoofdsteunen op de Economy Smart Seats van Etihad. Hier kun je met je hoofd tegenaan leunen als je slaapt. Er zijn wel airlines die dergelijke ‘oren’ bieden, maar die zijn verstelbaar en daardoor niet erg stevig.

5. Qantas’ nieuwe A330 Business Suite
Ook de innovatie van Qantas heeft te maken met het maximaliseren van de slaaptijd aan boord. In de nieuwe Business Suite aan boord van de Airbus A330’s van de Australische luchtvaartmaatschappij hoef je niet te wachten tot het vliegtuig op kruishoogte vliegt, voordat je je stoel tot bed ombouwt. Dit kan, omdat Qantas een speciale stoelriem heeft geïnstalleerd, die vergelijkbaar is met de riemen in een auto. Ook bij de landing mag de passagier gewoon blijven liggen tot het toestel bij de gate arriveert.

wanderwallvirgin6. De Wander Wall van Virgin Atlantic
De Wander Wall moet passagiers uit de Premium Economy van Virgin Atlantics Boeing 787’s stimuleren de benen te strekken om andere reizigers te ontmoeten of een snack of drankje te pakken. De Wander Wall bevat een minikoelkast, waterfonteintje en een self-service balie met eten.

7. De e-tag en e-track bagagelabels van Air France-KLM
Air France en KLM hebben samen met een aantal partners een nieuw, elektronisch bagagelabel met zender gecreëerd. Hiermee kan de passagier zijn koffer thuis labelen met eTag en de eTrack-zender erin stoppen. De bagage geeft hij af bij de balie op de luchthaven en vervolgens is de koffer via een smartphone-applicatie live te volgen. KLM is momenteel bezig met tests – het is nog niet bekend wanneer de eTag en eTrack te koop zullen zijn voor passagiers.

South-African-Airways_tablet8. Het tablet-planchet van South African Airways
South African Airways heeft in de business class van haar nieuwe Airbus A320’s een planchet in laten bouwen in de rugleuningen van de stoelen die is bedoeld voor tablets. De passagier kan zo naar zijn eigen films en tv-programma’s kijken. Om ervoor te zorgen dat de batterij niet halverwege de film leeg is, is het plankje ook voorzien van oplaadmogelijkheden. Het grote voordeel voor SAA is dat zij geen duur in-flight entertainmentsysteem hoeft aan te schaffen. Bovendien scheelt dat in het gewicht van het vliegtuig en dus in het brandstofverbruik.

Indian-LCCs-food9. De creatieve catering van Indiase low-cost carriers
Het eten aan boord van luchtvaartmaatschappijen is zelden een culinair hoogtepunt. Aan de smaakbeleving op 10.000 voet hoogte valt niet zoveel te doen, maar de verpakking kan wel leuker, hebben de Indiase low-cost carriers JetKonnect en IndiGo bedacht. JetKonnect heeft strippersonages laten ontwerpen die de snacks opvrolijken. IndiGo was de eerste die design toepaste op de verpakkingen van haar etenswaren. Zo is een broodje met veel chili verpakt in een luciferdoosje en de samosa in een krant, zoals je het op elke Indiase straathoek meekrijgt. De metalen koektrommeltjes zijn zelfs een verzamelobject geworden.

10. Het ‘lost & found’ team van KLM
KLM heeft een speciaal team opgericht dat verloren voorwerpen zo snel mogelijk terugbezorgd bij de rechtmatige eigenaar op Schiphol. Daarbij gebruiken de medewerkers alle beschikbare informatie, zoals het stoelnummer, telefoonnummers en openbare social media-profielen. De oprichting van het team werd wereldkundig gemaakt door middel van een filmpje met de beagle Sherlock. Veel mensen dachten dat de hond echt in dienst van KLM was, maar dat is dus niet zo.

 

Door:

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
ZAKENREIS stopt in 2022

ZAKENREIS stopt in 2022

31/12/2021

In april 1999 schreef mijn vader Kees Hundepool (92), die in 1967 Zakenreis lanceerde, zijn laatste voorwoord. Een maand later ik mijn eerste. Nu, ruim 27 jaar nadat ik in…

TMC Special 2022 – Uniglobe

TMC Special 2022 – Uniglobe

31/12/2021

Terwijl de pandemie de wereld al bijna twee jaar in haar greep houdt, proberen travel management companies (TMC’s) een modus te vinden om zakenreizen te organiseren in ‘het nieuwe normaal’….

TMC Special 2022 – STI

TMC Special 2022 – STI

31/12/2021

Terwijl de pandemie de wereld al bijna twee jaar in haar greep houdt, proberen travel management companies (TMC’s) een modus te vinden om zakenreizen te organiseren in ‘het nieuwe normaal’….

TMC Special 2022 – CWT

TMC Special 2022 – CWT

31/12/2021

Terwijl de pandemie de wereld al bijna twee jaar in haar greep houdt, proberen travel management companies (TMC’s) een modus te vinden om zakenreizen te organiseren in ‘het nieuwe normaal’….